Yeşil pasaport nedir, kimlere verilir? Yeşil pasaport (hususi damgalı) için vize gerekir mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunulan farklı pasaport türlerinden biri olan yeşil pasaport belirli şartları sağlayan kişilere vizesiz seyahat imkanı gibi avantajlar sunuyor. Yeşil pasaport resmi adıyla hususi pasaport, normal (bordo) pasaporttan farklı olarak daha geniş kapsamlı seyahat imkanları sunar. Peki, bu özel pasaport nedir, kimler alabilir ve normal pasaporttan farkı nedir? İşte detaylar!
Yeşil pasaport resmi olarak hususi pasaport olarak adlandırılan ve belirli gruptaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen özel bir pasaport türüdür. Bordo pasaporta kıyasla birçok avantaj sunan yeşil pasaport hem seyahat kolaylığı hem de harç muafiyeti gibi ayrıcalıklar sağlar.
YEŞİL VE BORDO PASAPORT ARASINDAKİ TEMEL FARKLAR
Vizesiz Seyahat: Yeşil pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz seyahat edebilir ya da kapıda vize alabilirler. Bordo pasaport sahipleri ise vize almak zorunda oldukları ülkelerle karşılaşabilirler.
Pasaport Harcı: Yeşil pasaport sahipleri, pasaport harcı ödemezler. Ancak, defter bedelini karşılamak zorundadırlar. Bordo pasaportlarda ise hem harç hem de defter bedeli ödenir.
Geçerlilik Süresi: Yeşil pasaportlar genellikle daha uzun süre geçerli olabilir. Kamu görevinden ayrılma veya emekli olma durumunda geçerlilik süresi değişebilir.
YEŞİL PASAPORT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
Hususi Yeşil pasaport alabilmek için yeşil pasaport şartları olan koşulları sağlamanış olmanız gerekir. Öncelikle devlet memuru olmalı ve emekli sandığına bağlı olarak çalışmalısınız. Son yıllarda düzenlenen kanunla devlet memuru statüsünde olmayan kamu çalışanlarına, belirli bir ihracat miktarını yakalamış iş adamları ve şirketlerinin yetkililerine de hususi yeşil pasaport verilmektedir. Peki kimler yeşil pasaport alabilir?
Birinci, ikinci ve üçüncü derecede bulunan devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurları,
TBMM eski üyeleri ve bakanlar,
Görevleri boyunca büyükşehir belediye başkanları ve ilçe belediye başkanları,
Devlet sporcusu statüsünde olan sporcular,
Birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanlarını,
"İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport verilmesine İlişkin Esaslar" yasasıyla beraber belirli ihtacat hacmini geçmiş iş adamlarına ve ihracat miktarına bağlı olarak şirket yetkilileri,
Baroya kayıtlı en az 15 yıldır avukatlık yapan Avukatlar,
Tüm yeşil pasaport alma hakkı olanların eşleri ve 25 yaşını aşmamış, evli olmayan ve öğrenciliği devam eden çocukları hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.