CHP ve DEM'li vekillerden sokak hayvanları provokasyonu! Hedeflerinde Mahra Melin Pınar ve Tunahan Yılmaz'ın acılı ailesi vardı
Başıboş hayvanlarla ilgili hazırlanan kanun teklifi için toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, CHP'li ve DEM'li vekillerin provokasyonuna sahne oldu. Görüşmeleri sabote etmek isteyen CHP ve DEM'liler, köpek saldırısında hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi ile yine bir başka saldırıda ağır yaralanan Tunahan Yılmaz'ın babasına da saldırı girişiminde bulundu. CHP ve DEM'liler acılı ailelerin üzerine yürümeye çalışırken, Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz duruma "Benim çocuğum diri diri yendi, 10 yıl tedavi görecek" ifadeleriyle tepki gösterdi. Avcılar Kulübü'ne üye olduğu ortaya çıkan ve sık sık ava gittiği öğrenilen CHP'li Barış Karadeniz tarafından "Sen kimsin" sözleriyle Komisyon'dan kovulmak istenen Yılmaz, kendisini çileden çıkaran sözleri paylaşarak "Bir daha asla gitmem" dedi. İşte detaylar...
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini görüşmek üzere toplandı.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi görüşmeleri başladı. Muhalefet partileri milletvekilleri salonun yetersiz olduğunu söyleyerek, toplantı salonunun değiştirilmesini istedi.
MUFALEFETTEN SABOTAJ!
Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi bu talebe olumsuz yanıt verince milletvekilleri tepki gösterdi. Toplantıda AK Parti milletvekilleri ile DEM Parti milletvekilleri arasında tartışma da yaşandı. AK Parti milletvekilleri, toplantıda sokak köpeklerinin yaraladığı çocukların fotoğraflarını gösterdi.
DEM'Lİ VEKİLLER HER ZAMAN Kİ GİBİ!
DEM Parti vekillerinin görüşmeleri sabote etmek adına masalara vurduğu görüldü.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sosyal medyada komisyonda yaptıkları sabotaj girişimlerini yayınlıyor.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sosyal medyada komisyonda yaptıkları sabotaj girişimlerini yayınlıyor.
ACILI ANNENİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER
Öte yandan Komisyon toplantısına, Antalya'da başıboş sokak köpeklerinden kaçarken kamyonun altında kalıp hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar da katıldı.
Toplantı esnasında kanunla ilgili konuşan AK Partili milletvekilinin "insanı yaşat ki, devlet yaşasın" ifadesine anne Derya Pınar destek verince, muhalefet milletvekilleri acılı anneye tepki gösterdi.
Tepki karşısında şaşkına dönen anne Derya Pınar, ölen çocuğunun ayakkabılarını muhalefet vekillerine gösterdi. CHP, DEM Parti ve TİP'li milletvekilleri ise "Senin çocuğunu AK Parti öldürdü diyerek" annenin üzerine yürüdüler.
"BENİM ÇOCUĞUM DİRİ DİRİ YENDİ, 10 YIL TEDAVİ GÖRECEK"
Ankara'da okula giderken sokak köpekleri tarafından parçalanan ve 15 kez ameliyat olan Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz da görüşmeleri takip etmek üzere salondaydı. Komisyon üyesi CHP'li vekillerin, "Çocuklar okula yürüyerek mi gidiyor, servisle gidiyorlar" sözleri üzerine baba Halil Yılmaz sinir krizi geçirdi. Kendisine "Sen kimsin!" diye bağıran muhalefet vekillerine tepki gösteren baba Halil Yılmaz "Benim çocuğum diri diri yendi, 10 yıl tedavi görecek" dedi.
Acılı baba sinir krizi geçirirken muhalefet milletvekilleri "Çocukları alet etmeyin" diye bağırdı, bazıları ise baba Halil Yılmaz'ın üstüne yürüdü. Görüşmeler sürerken komisyon salonu dışında bekleyen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile polisler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Salonun giriş kapısında polisler güvenlik önlemi aldı.
ACILI BABA O ANLARI ANLATTI
Tunahan Yılmaz'ın acılı babası Halil Yılmaz, yaşadıklarıyla ilgili sabah.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Yaşananlar sonrası sesi kısılan acılı baba, "Bütün hakaretleri saygı çerçevesinde dinledim. Keşke gitmeseydim, ben saygı çerçevesinde bir konuşma olacak sandım. Bir daha asla gitmem." dedi.
Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
Ben bütün hakaretleri saygı çerçevesinde dinledim.
Ta ki 'Çocuklarınıza sordunuz mu bu yasayı sizin bu kanlı yasaya elleriniz bulaşacak?' denilene kadar. Ben 'sordum' deyince, 'Sen kimsin?' diye bağırdı. Ondan sonrasını hatırlamıyorum.
"BİR DAHA ASLA GİTMEM"
Keşke gitmeseydim. Ben saygı çerçevesinde bir bir konuşma olacak diye gittim. Bir daha asla gitmem.
"BENİM İÇİN HER ÇOCUK AYNI, TEK İSTEĞİM HEPSİ GÜVENDE OLSUN"
Sabah namazından sonra 2 saat ya uyudum ya uyumadım. Benim için her çocuk aynıdır. Benim tek bir amacım var sokaklarımız güvende olsun, çocuklarımı güvende olsun.
MECLİS KORİDORLARINDA TAŞKINLIK ÇIKARDI!
Şanlıurfa'daki kuduz köpekleri kaçırıp Ankara'ya getiren Buket Özgünlü Boyacı, sokak hayvanları yasasının görüşüldüğü komisyonu basmaya çalıştı.
İLK 3 MADDE KABUL EDİLDİ
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren görüşmelerinde ilk 3 madde kabul edildi. Komisyonda, görüşmelere 22 Temmuz Pazartesi günü devam edilecek.
AK Parti milletvekillerin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.
Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanıyor.
Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştiriliyor.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.