Mehmet Akif Ersoy kimdir, ne zaman vefat etti? Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri...
Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 87'inci yıldönümünde, milletimiz büyük bir saygı ve özlemle anıyor. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine ilham veren, vatan şairi olarak anılan Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve biyografisi, bu özel günde birçok kişinin ilgisini çekiyor. Peki, Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy, ne zaman vefat etti?

Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 87'inci yıldönümünde büyük bir saygı ve özlemle anılıyor. Türk milletinin kalbinde özel bir yer edinen şair, hem edebiyat dünyasında hem de Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynayan bir isim olarak bilinir. Peki Mehmet Akif Ersoy kimdir, ne zaman vefat etti? İşte vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri...
MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın yazarı, milletvekili, şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy'un vefatının üzerinden 87 yıl geçti.
Kosova'nın Suşitsa köyünden İstanbul'a göç etmiş bir ailenin oğlu olan Ersoy, Fatih'te 20 Aralık 1873'te dünyaya geldi.
Ersoy, Fatih'te bulunan mahalle mektebinde iki sene boyunca Kur'an eğitimi gördükten sonra 1879'da Fatih Emir Buhari Mahalle Mektebine başladı, 1882'de Fatih Merkez Rüştiyesinde orta öğrenimine devam etti.
"Ne biliyorsam kendisinden öğrendim" dediği babası Fatih Camisi medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi'den Arapça dersi alan Ersoy, aynı zamanda Fatih Camisi'nde Farsça derslerini de takip etti.
Babasının "Ragif" adını verdiği, ancak annesi ve arkadaşlarının daha kolay telaffuz ettikleri "Akif" adıyla çağırmasıyla bu ismi benimseyen Ersoy, rüştiyedeki eğitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde gösterdiği üstün başarıyla ön plana çıktı.
Rüştiye yıllarında şiire merak duymaya başlayan ve şiir kitaplarına yönelen Ersoy'un okuduğu ilk manzum eser ise Fuzuli'nin "Leyla ve Mecnun"u oldu.
Ersoy, rüştiyeyi bitirdikten sonra 1885'te dönemin gözde okullarından Mülkiye İdadisi'ne kaydoldu. Burada Muallim Naci Bey'den edebiyat dersleri aldı.
Babasını verem hastalığı nedeniyle 1888'de kaybeden Ersoy, ertesi yıl büyük Fatih yangınında evleri yok olunca ailesiyle maddi açıdan zor durumda kaldı.
Usta şair Ersoy, öncelikle meslek sahibi olmak ve yatılı okulda okumak istediği için Mülkiye İdadisi'ni bıraktı. Yeni açılan veteriner yüksekokulunda "Ziraat ve Baytar Mektebi"ne başlayan Ersoy, 1893'te baytarlık bölümünü birincilikle bitirdi.
Okul yıllarında spora da ilgi gösteren Ersoy, başta güreş ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyüş, koşma ve gülle atma yarışlarına katıldı.
MEHMET AKİF ERSOY'UN BİLİNEN İLK MATBU ESERİ