Fitre bedeli ne kadar, kimlere verilir? Ramazan fayından önce fitre verilir mi? Depremzedelere fıtır sadakası verilir mi?
Ramazan ayına sayılı günler kala Müslümanlar Ramazan fitresi ile ilgili detayları araştırmaya başladı. 6 Şubat'ta ülkemizde meydana gelen 2 büyük depremin ardından "Depremzedelere Ramazan fitresi verilir mi?" sorusunun cevabı merak edilmeye başlandı. Peki bu yılki Ramazan fitresi ne kadar, kaç TL?

Fitre bedeli ne kadar, kimlere verilir sorusunun cevabı merak konusu oldu. Müminler fıtır sadakasına ilişkin detayları araştırıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu beklenen 2023 Ramazan fitre bedelini açıkladı. Peki fitre bedeli ne kadar, kimlere verilir? Ramazan fayından önce fitre verilir mi? Depremzedelere fıtır sadakası verilir mi? Konuya ilişkin detaylar haberimizde...
FİTRE NEDİR?
İslamlıkta, varlıklı olanların ramazan ayı içinde yoksullara vermesi dince buyurulan miktarı belirli sadaka. Türkçede fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası, nisab miktarı malı olan müslümanların Bayram namazına kadar vermeleri vacib olan sadaka türüdür. Fitre kişi başına verilir. Ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verir. Türkiye'de her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirler.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû', VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan'ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû', VI, 128).