Grizu patlaması neden, nasıl olur? Grizu patlaması nedir, ne anlama geliyor?
Grizu patlaması nedir, ne anlama geliyor? sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldi. Yaşanan olay sonrasında grizu patlaması için detaylar merak edilmeye başlandı. Peki, Grizu patlaması nedir, ne anlama geliyor? Grizu patlaması neden, nasıl olur?
Grizu patlaması nedir, ne anlama geliyor? Grizu patlaması neden, nasıl olur? sorularının cevapları araştırılan konular arasında yer alıyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde patlama meydana geldi. Patlama sonrasında konu hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Grizu patlaması nedir, ne anlama geliyor? Grizu patlaması neden, nasıl olur?
GRİZU NEDİR?
Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gaz.
GRİZU PATLAMASI NASIL OLUR?
Ayrıca grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da adlandırılabilinir. %5 - %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650'C de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.
GRİZU PATLAMASI NEDEN OLUR?
Kömür madenlerinin kabusu olan grizu, Türkiye'de de sık sık görülmektedir. Özellikle yaşlı kömür damarlarında grizu riski yüksektir. Yasalar doğrultusunda, metan'in havada bulunma oranı, hacimce %1'dir. Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer %1 üzerine çıkarsa bu karışım, maden ocaği acilen boşaltılmalıdır.
Ocak derinliği, eğimi, üretim yöntemi, fay ve çatlak yapılar grizu riskini değiştiren faktörlerdir. Metalin metale sürtmesi, ocakta herhangi bir ateş parçası veya kullanılan çelik ekipmanların ısınması sonucu patlama oluşabilir.