Son dakika: '7 Güzel Adam'ın son temsilcisiydi! Rasim Özdenören vefat etti
Son dakika haberi... Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Rasim Özdenören, 82 yaşında, vefat etti. "Çok Sesli Bir Ölüm", "Çözülme", "Gül Yetiştiren Adam", "Denize Açılan Kapı", "Uyumsuzlar" ve "Kent İlişkileri"nin de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli esere imza atan yazar, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biriydi. Öte yandan Başkan Erdoğan, sosyal medya hesabından bir taziye mesajı paylaştı.
Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Rasim Özdenören, vefat etti.
GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
Acı haber sonrası A Haber'e bağlanan Edebiyatçı-Yazar Ali Haydar Aksal şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda çok duygusalım. Beni ustamdı. Kendisine düşünce anlamında çok şey belediğim ve sahiplendiğim bir büyüğüm. O kuşağın son ve en önemli isimlerinden biriydi. Lütfen şu andaki duygusal halimi bağışlayın.
Rasim Özdenören öykü dünyamızda özgün bir yere sahip. Diriliş'te Sezai Karakoç ile birlikte olduğu zamandan beri Öykü dünyasında metafizik boyutuyla oldukça önemli bir konumu vardı. Öykü de yeni bir akımın öncüsü oldu."
Turkuvaz Dergiler Direktörü Mustafa Akar: Hepimizin başı sağ olsun. Tabi son zamanlarda bizim için çok değerli isimleri kaybediyoruz. Hepimizin üzerinde büyük emeği olan isimlerden bir tanesiydi. Rasim Özdenören hem Türk öykücülüğünün yaşayan en büyük isimlerinden hem de Müslüman düşünce üzerine denemeler kitabının yazarıydı.
Hem kendi kuşağı içerisinde hem de sonraki nesilleri etkileyebilen önemli bir hikayeciydi. Edebiyatımızda bilinç akışı denilen tekniği en iyi uygulayan ve yazanlardan biriydi. Öte yandan çok önemli bir denemeciydi. Günlük gazete yazıları ve fikirleri itibarıyla kendi yaşıtları içerisinde en iddialı metinleri üreten isimdi.
Edebiyatçı yazar Ali Kahraman: Hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin Rasim Özdenören'i 20'li yaşlarımda tanıdım. O yıllarda tabi arkadaşlarıyla beraber. Edebiyat dünyasının içerisinde Mavera dergisini çıkarıyorlardı. Onun içinde yer aldığı isimler vefat etmişti, sadece o kalmıştı geriye.
Hakikaten Türk edebiyatının içerisinde önemli işlevleri oldu. Öncesinde Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek vardı. Allah rahmet eylesin Bunlar bizim için büyük değerler. Bundan sonra daha iyi anlaşılacak. Eserleri bundan sonra daha da derinden okunacak.
DOLU DOLU BİR HAYAT YAŞADI
Ekrem Kızıltaş: Başımız sağolsun. Üzücü ve beklenmedik bir haber. Rasim abi 82 yaşındaydı. Sevdiklerimizin vefatı bize her zaman erken gelir. Rasim abi de son dönemde rahatsızlıklar geçirmişti. Rasim Özdenören, son 50-60 yılın Türk edebiyatı açısından en önemli isimlerinden birisiydi. Özellikle, muhafazakar-dindar diyebileceğimiz camianın medar-ı iftiharıydı. Deneme ve edebiyat sahasında Türkiye genelinde üzerinde ittifak edilen birisiydi. 7 Güzel Adam'dan birisi olması ve onların aramızda kalan son ferdi olması ölümüyle ilgili acımızı artıran hususlardan birisi. Dolu dolu bir hayat yaşadı Rasim ağabey.
YARIN TOPRAĞA VERİLECEK
"Çok Sesli Bir Ölüm", "Çözülme", "Gül Yetiştiren Adam", "Denize Açılan Kapı", "Uyumsuzlar" ve "Kent İlişkileri"nin de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli esere imza atan Rasim Özdenören, yarın toprağa verilecek.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 82 yaşında vefat eden yazar, yarın Eyüp Sultan Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Edebiyatımızın büyük ustalarından, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, "Gül Yetiştiren Adam" Rasim Özdenören'in vefatını teessürle öğrendim. Sayın Özdenören'e Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve tüm edebiyat camiasına başsağlığı diliyorum." mesajını yayımladı.
Edebiyatımızın büyük ustalarından, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, "Gül Yetiştiren Adam" Rasim Özdenören'in vefatını teessürle öğrendim.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 23, 2022
Sayın Özdenören'e Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve tüm edebiyat camiasına başsağlığı diliyorum.
BAKAN KOCA: AĞABEYİMİZİ KAYBETTİK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, "Ankara Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görmekte olan yazar, öykücü ve düşünür Rasim Özdenören aramızdan ayrıldı. Ağabeyimizi kaybettik. Üstadımızı kaybettik." ifadelerini kullandı.
1940'TA MARAŞ'TA DÜNYAYA GELDİ
Usta edebiyatçı, İstanbullu mühendis Hakkı Özdenören ile Kahramanmaraşlı Ayşe Hanım'ın oğlu olarak 1940'ta Maraş'ta dünyaya geldi.
Şair Alaeddin Özdenören'in ikiz kardeşi olan yazar, ilkokula Kahramanmaraş'ta başladı, babasının görev yeri değişikliği nedeniyle Malatya'da devam etti. İlkokulu 1952'de tamamlayan Özdenören, 1955'te Tunceli Ortaokulundan mezun oldu.
Rasim Özdenören, Kahramanmaraş Lisesinde, edebiyatla yakından ilgili Erdem Bayazıt, Hasan Seyithanoğlu, Sait ve Cahit Zarifoğlu kardeşlerle arkadaş oldu.
Öğrencilik yıllarında arkadaşlarıyla Türkiye'nin önde gelen edebiyat dergilerini izleyip, yerel gazetelerde sanat sayfaları düzenlemeye başlarken, birlikte, o dönem yayınına ara verilen Maraş Lisesinin Hamle dergisini yeniden çıkardılar.
İLK HİKAYESİ VARLIK'TA 1957'DE YAYINLANDI
Usta yazarın ilk hikayesi, "Akarsu", Varlık dergisinde 1 Ocak 1957'de çıktı. Aynı dergide, "Kasap" ve "Bayır Dereden Öyküler" adlı eserleri de yayınlandı. Özdenören'in ilk hikayeleri 1957-1958 arasında Türk Sanatı ve Arayış dergilerinde okuyucuyla buluştu.
Usta kalem, edebi hayatı için bir dönüm noktası olan lise öğrenimini 1958'de tamamladı.
Üniversite öğrenimi dolayısıyla ailesiyle İstanbul'a taşınan Özdenören, İstanbul Üniversitesinde, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünü 1964'te, Hukuk Fakültesini ise 1967'de bitirdi.
Sezai Karakoç ile 1962'de tanışan yazar, 1964-1965'te Yeni İstiklal gazetesinin sanat sayfasını yönetti, 1950'li yıllarda yazdığı, "Eskiyen", "Oda", "Yolda", "Kan Otları", "Mani Olunmuş Adam", "Ricat", "Çark", "Sabah", "Koridor" ve "Düğüm" adlı hikayelerini aynı sayfada yayımladı.
Türk hikayesinde yerlilik unsurunu benimseyen Özdenören, 1969'da Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile "Edebiyat" dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
1969'DA EDEBİYAT DERGİSİNDE YAZILARI YAYINLANDI
Başarılı edebiyatçı, üniversitenin ardından gittiği Ankara'da, Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) uzman yardımcısı olarak işe başladı.
Akif İnan ve Erdem Bayazıt gibi isimlerle 1969'da, Nuri Pakdil'in yayımladığı "Edebiyat" dergisinde yazılar kaleme alan Özdenören, "Kalkınma İktisadı" konulu yüksek lisans çalışması için 1970'te ABD'ye gitti.
Usta yazar, New Mexico Üniversitesinde tezini tamamlayamadan geri dönerek, Eylül 1971'de Ayşe Çalkaya ile Kahramanmaraş'ta evlendi. İkilinin, Ömer Ümran ile Merve adını verdiği iki çocuğu dünyaya geldi.
Bursa'da yedek subay personel okulunda 1972'de 6 ay eğitim gören yazar, kışla görevi için Mart 1973'te Şırnak'a gitti. Askerliğini 1974 Şubat'ında tamamladı.
7 GÜZEL ADAM'DAN BİRİYDİ
Rasim Özdenören, 1975'te Kültür Bakanlığına bakanlık müşaviri olarak atandı, 1977-1978'de müfettiş olarak çalıştı.
Kültür Bakanlığındaki görevinden 1978'de ayrılan yazar, 1980'de DPT'de yeniden çalışmaya başladı. Burada uzman, yayın ve temsil dairesi başkanlığı, genel sekreter yardımcılığı ve müşavirlik gibi çeşitli görevlerde bulunduktan sonra genel sekreter iken 2005 yılında bu kurumdan emekli oldu.
Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile 1976'nın sonunda "Mavera" dergisini kuran yazarın, hikaye ve yazıları Varlık, Türk Sanatı, Arayış, Hamle, Dost, Soyut, Yeni İstiklal, Diriliş, Edebiyat, Mavera, Yeni Devir, Yeni Zemin, Yedi İklim, Kaşgar, Hece, Zaman, Yeni Şafak, Yeni Dönem'de yayımlandı.
Özdenören, 1967'de ilk kitabı "Hastalar ve Işıklar"ın ardından 1973'te "Çözülme", 1974'te "Çok Sesli Bir Ölüm" adlı kitaplarını okuyucuyla buluşturdu. Prag'da yapılan Uluslararası TV Filmleri Yarışması'nda Jüri Özel Ödülü'nü kazanan Çok Sesli Bir Ölüm 1984'te, Çözülme ise 1973'te, televizyona film olarak uyarlandı.
Yazarın "Çarpılmışlar" kitabı 1977'de, "Gül Yetiştiren Adam" romanı 1979'da, "Denize Açılan Kapı" eseri 1983'te, Hz. Yusuf kıssasından yola çıkarak kaleme aldığı "Kuyu" 1999'da, "Ansızın Yola Çıkmak" ile "Hışırtı" 2000'de, "Toz" ise 2002'de okuyucuyla buluştu.
Rasim Özdenören'in, Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dan oluşan 7 güzel adam arasında yer aldığı belirtiliyordu.
Bütün eserleri İz Yayıncılık'tan çıkan usta isim en son aylık yayımlanan Hece dergisinin yayın yönetmenliğini üstlenmişti.
ÖZDENÖREN'İN ÖDÜLLERİ
1978'de İki Dünya kitabıyla Türkiye Millî Kültür Vakfı'nın Fikir Dalında Jüri Özel Ödülü'ne layık bulundu.
1984'te Denize Açılan Kapı kitabı ile Yazarlar Birliği'nin 'Yılın Hikâyecisi Ödülü'nü aldı.
1986'da Ruhun Malzemeleri kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği'nin 'Deneme Ödülü'ne layık görüldü.
2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu, RTÜK'ün iştirakiyle düzenlenen Karaman Türk Dili Ödülü kapsamında "Türkçeyi Güzel ve Doğru Kullanan Edebiyatçı Ödülü" verildi.
2009'da TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık bulundu.
2011'de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve 2015'te Sakarya Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
2015'te Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık bulundu.
2016'da Star gazetesinin düzenlediği Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü'nün sahibi oldu.
2018'de Bayburt Üniversitesi'nin düzenlediği 2. Dede Korkut Ödülleri kapsamında Özdenören'e "Bilge Adam Ödülü" verildi.
ESERLERİNDEN BAZILARI ŞÖYLE:
Hikaye: Hastalar ve Işıklar (1967), Çözülme (1973), Çok Sesli Bir Ölüm (1974), Çarpılmışlar (1977), Denize Açılan Kapı (1983), Kuyu (1999), Hışırtı (2000), Ansızın Yola Çıkmak (2000), Toz (2002)
Roman: Gül Yetiştiren Adam (1979)
Deneme: İki Dünya (1977), Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler (1985), Yaşadığımız Günler (1985), Ruhun Malzemeleri (1986), Yeniden İnanmak (1987), Kafa Karıştıran Kelimeler (1987), Çapraz İlişkiler (1987), Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı? (1987), Müslümanca Yaşamak (1988), Red Yazıları (1988), Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti (1996), Ben ve Hayat ve Ölüm (1997), İpin Ucu (1997), Acemi Yolcu (1997), Kent İlişkileri (1998), Yüzler (1999), Köpekçe Düşünceler (1999), Eşikte Duran İnsan (2000), Yazı İmge ve Gerçeklik (2002), Aşkın Diyalektiği (2003), Düşünsel Duruş (2004) Siyasal İstiareler (2009), Açık Mektuplar (2014), Edebiyat ve Hayat (2012), Hadislerin Işığında Hz. Muhammed (2018)
Çeviri: Hayvan Çiftliği (George Orwell, 1964), İslam'da Devlet Nizamı (Mevdudi, 1967), İslam Devletinde Mali Yapı (Dr. S.A. Sıddıki, 1972)
PEŞ PEŞE TAZİYE MESAJLARI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Bugün bizim için gerçekten acı bir gün... Çok değerli bir ağabeyi, çok güzel bir insanı ve usta bir kalemi kaybettik... Gül yetiştiren adam Rasim Özdenören rahmete kavuştu... Mekanı cennet, makamı âli olsun." ifadelerine yer verdi.
Bugün bizim için gerçekten acı bir gün…
— Ömer Çelik (@omerrcelik) July 23, 2022
Çok değerli bir ağabeyi, çok güzel bir insanı ve usta bir kalemi kaybettik…
Gül yetiştiren adam #RasimÖzdenören rahmete kavuştu... Mekanı cennet, makamı âli olsun. pic.twitter.com/FLYz023gJs
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, Rasim Özdenören'in ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajında, 'Fikriyatımızın "Gül Yetiştiren Adam'ını kaybetmenin hüznü içindeyiz" diyen Bakan Özer, 'Türk edebiyatının öncü ve güçlü kalemlerinden Rasim Özdenören'e Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun' açıklamasını yaptı.
"Yedi Güzel Adam'ın hayattaki son temsilcisi, ağabeyimiz Rasim Özdenören'i kaybettik." diyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun." mesajını paylaştı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Edebiyat dünyamızın önemli değerlerinden, Yedi Güzel Adam'ın son çınarı, öyküleri ve eserleri ile fikir dünyamızda iz bırakan Rasim Özdenören'in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet sevenlerine başsağlığı diliyorum." dedi.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da taziye mesajında, "Yedi Güzel Adam'ın son yiğidi, modern zamanlarda kötülüğe ve sıradanlığa düşmeden varoluşun büyük hikayesini "Gül Yetiştiren Adam"la anlatan, İslam düşüncesinin öncülerinden Rasim Özdenören Üstad'a Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı dilerim."
Vefat haberini üzüntüyle öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Edebiyatımızın önde gelen isimlerinden, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Rasim Özdenören'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum." dedi.