Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! İş yeri telefonunu kullanan tazminatsız kovulabilir
Milyonlarca özel sektör personelini yakından ilgilendiren bir karar çıkaran Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, işverene ait olan ve kullanması için işçiye verilmeyen telefon hattını kullanan işçinin tazminat almadan kovulmasının önünü açtı. Çıkan kararda; iş yerine ait telefon hattının personel tarafından kullanılmasının doğruluk ve bağlılığa uymayan bir tutum niteliğinde olduğuna işaret edildi.

Bir yiyecek içecek firmasında otomat makine operatörü olarak çalışan personel, iddiaya göre, makinelere takılan data hattını kişisel işleri için kullandı. Hatlarla pek çok görüşme yapıldığını fark eden işveren, işçiyi tazminatsız kovdu.
İŞ MAHKEMESİNE KOŞTU
İş Mahkemesi'nin yolunu tutan işçi, iş sözleşmesinin haklı neden bulunmaksızın feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, ücret ve fazla çalışma ücreti alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalı şirket ise davacının otomatlardaki data hattını şahsi işlerinde kullandığının tespit edilmesi üzerine 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin II. bendinin (e) alt bendi gereğince iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddini savundu.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU DEVREYE GİRDİ
Mahkeme; davanın kısmen kabulüne hükmetti. Davalı kararı temyiz edince devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş yerine ait telefonu izinsiz kullanan işçinin tazminatsız atılması gerektiğine hükmederek, mahkeme kararını bozdu. Dava dosyasını yeniden inceleyen İş Mahkemesi, davacının fesih nedeni olarak gösterilen eylemlerine ilişkin hakkında disiplin soruşturması yapılmadan, başka alternatiflerin değerlendirilmeden yapılan feshin haklı nedene dayanmadığına hükmederek, ilk kararında direndi. Bu karar da davalı şirket tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.