Hadi ipucu 10 Nisan: Sözsüz oyun ya da mim olarak bilinen sanatın adı nedir? 12.30 hadi
Hadi ipucu 10 Nisan yayınlandı. 12.30 hadi, 6 soru formatıyla başlayacak. Hadi'nin özel formatlarından olan 6 soru yarışmacıları oldukça zorlayacak. Her gün olduğu gibi hadi ipucu sorusu ile binlerce kişinin ödül şansı artırıldı. Peki, sözsüz oyun ya da mim olarak bilinen sanatın adı nedir? İşte hadi ipucu 10 Nisan...
Hadi ipucu 10 Nisan yayına verildi. Canlı bilgi yarışması hadi bugün saat 12.30'da karşınızda olacak. Hadi bugün 6 soru formatıyla gerçekleştirilecek. Her gün farklı formatlarla gerçekleştirilen hadi binlerce TL ödül dağıtıyor. Anlık olarak yüzbinlerce kişi tarafından oynanan hadinin ipucu sorusu sözsüz oyun anlamına da gelen sanatın adından geldi. Peki, Sözsüz oyun ya da mim olarak bilinen sanatın adı nedir? İşte 12.30 hadi...
HADİ İPUCU 10 NİSAN (12.30 HADİ)
Hadi ipucu için beklenen açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "6 soruluk hadi bugün 12.30'da! Bugünkü ipucumuz tiyatro sevenlere geliyor hadiciler. Sizlere gösteri sanatının dallarından birinin ismini soruyoruz. Bu türde sanatçı, yüz mimiklerini, el-kol ve beden hareketlerini kullanarak temayı anlatmaya çalışır. Bir diğer adı ise sözsüz oyun ya da mim sanatı olarak geçer. Bu gösteri sanatının adı nedir?" denildi. Peki, Sözsüz oyun ya da mim olarak bilinen sanatın adı nedir? İşte hadi ipucu 10 Nisan...
SORU: Sözsüz oyun ya da mim olarak bilinen sanatın adı nedir?
CEVAP: PANTOMİM
HADİ İNSTAGRAM HESABI İÇİN TIKLAYINIZ!
PANTOMİM NEDİR?
Evrensel bir tiyatro dili olan pandomim, pantomim ya da mim sanatı olarak bilinebiliyor. Pandomim en sade şekilde sözsüz yapılan tiyatro olarak ortaya konabilir.
Pandomimde sanatçı, yüz ifadesi, mimikleri, el, kol ve beden hareketleri ile bir mesaj vermeye çalışır. Bu evrensel sanatın, tarihi de çok eskilere dayanır. İsa'dan önceki dönemlerde dahi mim sanatının uygulandığı görülmüştür. 17. yüzyıldan sonraki dönemde ise baleye ilham vermiştir. Yeni Çağ'a gelindiğinde ise yeni tiyatroyla beraber mistik konulardan uzaklaşıp reel dünyayı konu edinir.
Literatüre göre mim sözcüğü, "temsil etmek" anlamı taşıyan Grekçe "mimeisthai" sözcüğünden gelir. TDK ise mim sözcüğüne şu anlamı yükler; "Düşünce ve duyguları müzik veya türlü eşyalar eşliğinde bazen dansla, bazen de gövde ve yüz hareketleriyle yansıtmayı amaçlayan oyun, sözsüz oyun." Pantomim, oyuncularının sözcük kullanmadan durumları ifade ettiği veya sahneleri, yerleri ve karakterleri jest ve mimikler sayesinde anlattığı gösteri sanatının bir biçimini tanımlar.
Mim sanatında maske veya makyaja sıklıkla rastlanmaktadır. Bilhassa sessiz filmlerde bilinen pandomim, diğer tiyatro türleriyle de bağlantılıdır.
Pandomim deyince akla gelen ilk isimler; Marcel Marceau'dur. Marceau "Kalbin Dili" -Language of the Heart- isimli filminde bu sanatın en güzel örneklerinden birini vermiştir. Öte yandan Charlie Chaplin, Laurel ve Hardy gibi isimlerde sessiz sinema döneminde bu türün başarılı temsilcilerinden olmuştur. Ülkemizde ise bu sanatının önderi Erdinç Dinçer'dir. Taner Barlas, Ulvi Arı ve Vecihi Ofluoğlu gibi isimlerde pandomim sanatını başarı ile devam ettirmektedirler.