Eleq ipucu sorusu 8 Şubat: Suppiluliuma Heykeli’ne ev sahipliği yapan müzemiz hangisidir?
Eleq ipucu sorusu 8 Şubat yayınlandı. Her gün onbinlerce kişinin canlı olarak yarıştığı bilgi yarışmasına bugün de ilgi büyük. Yarışmada şansını yükseltmek isteyen binlerce kişi eleq ipucu sorusu 8 Şubat ve cevabını araştırıyor. Peki, Suppiluliuma Heykeli’ne ev sahipliği yapan müzemiz hangisidir? İşte eleq ipucu sorusu ve cevabı 8 Şubat 2019...
Eleq ipucu sorusu 8 Şubat belli oldu. Eleq instagram hesabından yapılan açıklamada, "Merhabalar eleqseverler, hafta sonuna bir coğrafya sorusuyla başlıyoruz. Dünya'nın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan, aynı zamanda Suppiluliuma Heykeli'ne ev sahipliği yapan müzemiz hangisidir, biliyor musunuz?" denildi. Peki, Suppiluliuma Heykeli'ne ev sahipliği yapan müzemiz hangisidir? İşte eleq ipucu sorusu ve cevabı...
ELEQ İPUCU SORUSU 8 ŞUBAT 2019
SORU: Suppiluliuma Heykeli'ne ev sahipliği yapan müzemiz hangisidir?
CEVAP: HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ
SUPPİLULİUMA HEYKELİ HAKKINDA
Antakya'nın (Antiocheia) 35 kilometre doğusunda, Antakya-Aleppo yolu boyunca sürdürülen Tell Tayinat 2012 kazı çalışmaları sırasında, iki anıtsal heykeltraşlık eseri ortaya çıkarıldı: Devasa bir insan figürü ve kabartmalı sütun altlığı. Her ikisi de bazalttan yapılmış ve giriş kapısı kompleksinin merkezi geçidinin taş döşeli yüzeyinde bir törenle gömülmüş gibidir.
Yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki insane figürünün başı ve gövdesi, belinden yukarısı, bozulmadan korunagelmiştir. Heykel tahminen 3,5 – 4 metre uzunluğundadır. Sakallı figür, beyaz ve siyah taşlardan yapılmış, oldukça güzel koruna gelmiş kakma gözlere sahiptir. Saçı ise linear bir şekilde sıralanmış kıvrımlarla takke izlenimi yaratır. Her iki kol da dirseklerden öne doğru bükülmüştür ve her ikisinde de aslan başı ile süslenmiş iki bileklik vardır. Figür sağ elinde bir mızrak tutar ve sol elinde buğday demeti vardır. Göğsünü yarım ay biçimindeki bir takı süsler. Suppiluliuma'nın seferlerinin ve başarılarının kaydedildiği uzun hiyeroglif Luvice yazıt, heykelin arkasına yüksek kabartma olarak işlenmiştir.
HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ HAKKINDA
Hatay Arkeoloji Müzesi ya da Antakya Arkeoloji Müzesi, antik döneme ait eserlerin sergilendiği bir sanat müzesidir. Günümüz Türkiyesi'ne bağlı Hatay ilinin merkez ilçesi Antakya'da bulunmaktadır. Dünyanın ikinci büyük mozaik eserleri koleksiyonuna sahip olduğu söylenir. Müzede sergilenen eserlerin çoğunluğu Antakya'nın Roma dönemine ait mozaiklerden oluşmaktadır. Bu eserlerin çoğunluğu, 1932-1939 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucu keşfedilmiştir.
Tarihçe
Hatay Arkeoloji Müzesi inşaatı çalışmaları 1934 yılında başladı. Bu inşaat çalışmaları, 1932 yılında Antakya ve çevresinde başlayan kazı çalışmalarından esinlenerek ve de Fransız arkeolog M. Prost'un tavsiyesi üzerine başlatılmıştır. Müze binası 1938 yılında tamamlandı, ve bir yıl sonra Hatay, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vilayeti oldu. Müze, 1948 yılında yeniden yapılandırılıp açıldı. 1975 Yılında müze tekrar bir revizyondan geçti. Hatay Arkeoloji Müzesi koleksiyonu yedi oda ve iki salon boyunca yayılır ve eserlerin bulunduğu mekanlara uygun olarak düzenlenmiştir. Odalar büyük pencerelerle dolu olduğundan doğal ışığın bol olması sağlanmaktadır. Etiketlerin çoğu da Türkçe ve İngilizcedir. Hatay Arkeoloji Müzesi önemli bir koleksiyona sahip olmasına rağmen, tanıtım eksikliğinden ve yetersiz bir binası olması sebebiyle hakkettiği ilgiyi görememektedir. Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserler Antakya'nın tarihi zenginliğinin ihtişamını kanıtlamakla birlikte daha ortaya çıkarılmamış ve tanıtımı gerçekleştirilmemiş eserlerin müjdecisi gibi durmaktalar. Müzede Hatay'ın antik dönemine ait mozaikler bulunmaktadır.