Hac kura çekimi ne zaman? Hac kuraları saat kaçta çekilecek? Hac kura sonuçları ne zaman belli olur?
Hac kura çekimi için bekleyiş sürüyor. Milyonlarca Müslüman, hac ibadetini yerine getirerek hacı olmak istiyor. Hac için her yıl belli bir kontenjan olduğu için adaylar çekilen kuralar ile belirleniyor. Hacı adayları, "Hac kura çekimi ne zaman?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, Hac kura çekimi ne zaman? Hac kuraları saat kaçta çekilecek? Hac kura sonuçları ne zaman belli olur?
Hac kura çekimi için geri sayım başladı. 2019 yılında hac vazifesini ifa etmek isteyen yüzbinlerce vatandaşın gözü, kulağı hac kura çekiminde olacak. Hac kuraları, her yıl kutsal topraklara gidecek binlerce hacı adayını belirliyor. Kimisi ilk kez kutsal toprakları görmek, o manevi duyguyu tatmak istiyor. Kimisi ise, manevi duygulara doyamayarak bir kez daha ziyaret etmek istiyor. Hac, Müslümanlara maddi yükümlülükleri yerinde olduğu sürece Allah tarafından farz kılınmış bir ibadettir. Her yıl kontenjanın çok üzerinde başvuru oluyor. Önceki yıllarda kura çekimine katılıp, kesin hak kazanamayanlar da sayının üzerine eklenince rakam iyice büyüyor. Bu nedenle her yıl hac kura çekimi yapılıyor. Peki, Hac kura çekimi ne zaman? Hac kuraları saat kaçta çekilecek? Hac kura sonuçları ne zaman belli olur? İşte detaylar...
HAC KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN? (2019)
Hac kura çekimi her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gözetimi ve güvencesi ile yapılıyor. Hac kuraları ile binlerce vatandaş hem ibadet ediyor hem de manevi huzura eriyor. Diyanet İşleri 2019 hac kura çekimi tarihini açıkladı. Hac kura çekimi 28 Aralık Cuma günü yapılacak.
HAC KURALARI SAAT KAÇTA ÇEKİLECEK?
Hac kuraları çekiliş saati de merak konusu. Diyanet İşleri'nin planlamasına göre, hac kuraları yarın saat 15.00'de yapılacak. Cuma namazının sona ermesinden kısa süre sonra başlayacak olan hac kura çekimi il il hacı adaylarının belirlenmesi ile sürecek.
HAC KURA SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLUR?
Hac kura çekiminin başlamasıyla hacı adaylarının heyecanı doruk noktasına ulaşacak. Hacı adayları içinde uzun süredir bekleyenler olduğu gibi ilk kez bu heyecanı yaşayacak olan adaylar da var. Hac kura çekimi 15.00'de başladıktan sonra alfabetik sıraya göre şehirlerdeki adaylar belli olacak. Hac kura çekimi sonuçları akşam saatlerinde nihayete ermiş olacak. Adaylar kura sonuçlarını T.C kimlik numaraları ile sorgulayarak öğrenebilecek.
HAC NEDİR?
Hac ibadeti hicretin 9. yılında farz kılınmıştır. Arapça'da "gitmek, yönelmek veya yüceltilen birini ziyaret etmek" anlamlarına gelen Hac, İslam'ın beş temel şartından biridir ve gücü yeten her Müslüman'a farz kılınmıştır. Mahşerin, yani yeniden dirilişin provası olarak kabul edilen hacca; hem bedenen hem de manen iyi hazırlanmak gerekir. Çünkü hac, özel bir çağrıdır ve bu ibadete özenle hazırlanmak çok önemlidir.
Yüce Allah şöyle buyurmuştur:
"Şüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev, Mekke'deki (Kabe)dir. Orada apaçık nişaneler, İbrahim'in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse bilmelidir ki, Allah bütün alemlerden müstağnidir." (Al-i İmran 96-97)
Hz. Resulullah (S.A.V)) şöyle buyurmuştur:
"Ey insanlar, Allah size haccı farz kılmıştır, haccediniz." (Müslim)
"İslam beş temel esas üzere kurulmuştur. Allah'tan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed'in (S.A.V) Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek, hac yapmak ve Ramazan orucu tutmaktır." (Buhari, Müslim)
HAC KİMLERE FARZDIR?
1. Müslüman Olmak
2. Akıl Sahibi Olmak
3. Buluğa Erişmek
4. Özgür Olmak
5. Ekonomik Yönden İmkan Sahibi Olmak
6. Sağlıklı Olmak
7. Yol Güvenliğinin Bulunması
8. Haccın Farz Olduğunu Bilmek
9. Haccın Vaktine Yetişmek
10. Kadınlarda Can, Mal ve Namus Güvenliğinin Sağlanmış Olması
11. Eşi Vefat Etmiş veya Eşinden Boşanmış Kadınların İddet Süresi
HAC İBADETİ İLE İLGİLİ AYETLER
Hac ibadeti, maddi yükümlülükleri yerinde olan Müslümanlar için farz kılınmıştır. Kur'an - ı Kerim'de Hac ibadeti ile ilgili 12 ayet yer almaktadır. Ayetlerde Hac vazifesinin gerekliliği ve önemi belirtilmektedir. İşte Hac ibadeti ile ilgili ayetler...
Gerçekten Safâ ile Merve Allah'ın alâmetlerindendir. Onun için her kim hac veya umre niyetiyle Kâ'be'yi ziyaret ederse, bunları tavaf etmesinde ona bir günah yoktur. Her kim de gönlünden koparak bir hayır işlerse, şüphesiz Allah iyiliğin karşılığını verir, o her şeyi bilir.
Sana hilâllerden soruyorlar. De ki: Onlar insanlar için de, hac için de vakit ölçüleridir. Bununla beraber iyilik, evlere arkalarından gelmeniz değildir. Fakat iyiliğe eren, kötülükten korunan kimsedir. Evlere kapılarından gelin, Allah'tan korkun ki, kurtuluşa eresiniz.
Hac ve umreyi de Allah için tamam yapın. Eğer bunlardan alıkonursanız, o zaman kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Bununla beraber bu kurban, kesileceği yere varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olana veya başından bir rahatsızlığı bulunana tıraş için oruç veya sadaka yahut da kurbandan ibaret bir fidye gerekir. Engellemeden kurtulduğunuz zaman da her kim hacca kadar umre ile sevab kazanmak isterse, ona da kolayına gelen bir kurban gerekir. Bunu bulamayana ise üç gün hacda, yedi de döndüğünüzde ki tam on gün oruç tutması lazım gelir. Bu hüküm, ailesi Mescid-i Haram civarında oturmayanlar içindir. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah'ın azabı gerçekten çok şiddetlidir.
Hac, bilinen aylardadır. Her kim o aylarda hacca başlayıp kendisine farz ederse; artık hacda kadına yaklaşmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur. Siz hayırdan ne işlerseniz, Allah onu bilir. Kendinize azık edinin.Şüphesiz ki azıkların en hayırlısı Allah korkusudur. Ey akıl sahipleri! Benden korkun!
Rabbinizin lütfunu istemenizde size bir günah yoktur. Arafat'tan indiğiniz zaman Meş'ar-i Haram yanında (Müzdelife'de) Allah'ı zikredin. O'nu, size gösterdiği şekilde zikredin. Doğrusu siz, bundan önce gerçekten sapmışlardandınız.
Nihayet hac ibadetlerinizi bitirdiğiniz zaman, önceleri babalarınızı andığınız gibi, hatta daha kuvvetli bir anışla Allah'ı anın. İnsanlardan kimisi: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada ver!" der. Onun için ahirette hiçbir kısmet yoktur.
Bir de sayılı günlerde Allah'ı zikredin (tekbir alın). Bunlardan kim iki gün içinde (Mina'dan) dönmek için acele ederse ona günah yoktur. Kim geri kalırsa ona da günah yoktur. Ama bu, takva sahipleri içindir. Allah'tan korkun ve bilin ki, siz ancak O'nun huzuruna varıp toplanacaksınız.
Ey iman edenler! Sözleşmeleri yerine getirin. İhramlı iken avlanmayı helal saymamanız şartıyla, çeşitli hayvanlar size helal kılındı. Ancak haram oldukları size okunacak olanlar müstesna. Şüphesiz Allah dilediği hükmü verir.
Ey iman edenler! Allah'ın alâmetlerine, haram aya, kurbanlık hediyelere, gerdanlıklarına ve Rablerinden lutuf ve rıza bekleyerek Kabe'ye yönelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan çıktığınız zaman avlanabilirsiniz. Sizi Mescid-i Haram'dan çevirdiklerinden dolayı bir topluma karşı olan kininiz, sizi saldırıya sevk etmesin. İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayın. Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı çetindir.
Size ve yolculara yiyecek olmak üzere, deniz avı ve onu yemek helal kılındı. Kara avı ise, ihramlı olduğunuz müddetçe size haram edilmiştir. Huzurunda toplanacağınız Allah'tan korkun.
Şüphesiz inkâr edenlere, Allah'ın yolundan, yerli ve yolcu bütün insanlar için eşit kılınan Mescid-i Haram'dan alıkoyanlara ve orada zulümle yanlış yola saptırmak isteyene can yakıcı bir azab tattırırız.
İnsanları hacca çağır; yürüyerek veya incelmiş binekler üstünde (uzak yollardan) her derin vadiyi aşarak sana gelsinler.