Avrupa’nın en geniş ücretsiz WI-FI interneti Ordu’da
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Ordu’da 5 ilçede kurulan WI-FI ücretsiz internet uygulamasına ayda yaklaşık 1 milyon kez bağlanıldığını belirterek, “Türkiye’de ve Avrupa’da resmi olarak teyit ettirdik. Avrupa’nın en geniş ücretsiz WI-FI interneti Ordu’da. Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu bir ilki başardı” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz, ücretsiz internet ağına yoğun ilgi gösterildiğini, uygulamanın olduğu 5 ilçede kotasız ve sınırsız internet kullanıldığını söyledi. Ücretsiz internetin TEDES ağında bulunan WI-FI alanlarında sağlandığını vurgulayan Başkan Enver Yılmaz, "Sağladığımız WI-FI ücretsiz interneti hem Türkiye'de hem de Avrupa'da resmi olarak teyit ettirdik. Ordu'da 5 kilometre uzunluğunda, 500 metre çapında ücretsiz internet alanımız Türkiye'de ve Avrupa'da WI-FI kapsama alanı ve ücretsiz internetiyle en geniş internet kullanımına sahip. Hem ülkemizde hem de Avrupa'da bu mahiyette ücretsiz internet sunumu yapılan başka bir bölge yok.
Altınordu, Ünye, Fatsa, Perşembe ve Ulubey İlçemiz'de aylık 1 milyon Wİ-Fİ'ye bağlantı var. Yoğunluk Altınordu ilçesi sahilinde, Büyükşehir Belediyesi ve Ordu aylık 1 milyon ziyaretçisiyle bu anlamda bir ilki başarmış oldu. Ücretsiz internet için Belediyemiz para ödemiyor, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün TEDES projesi kapsamında ücretsiz internet sağlanıyor. TEDES'in bir hizmeti" dedi.
"TEDES'TEN CEZA YİYEN SÜRÜCÜLER AZALDI"
Kış döneminde yaklaşık 60 bin, yaz döneminde ise 130-150 bin aracın geçiş yaptığı Ordu'da, sürücülerin TEDES uygulamasından sonra kurallara daha fazla uyduğunu, kazalarında yüzde 90 oranında azaldığını da vurgulayan Başkan Yılmaz şunları söyledi:
"Ordulu hemşerilerimiz trafik kurallarına uyuyorlar. Kural ihlali yaparak TEDES'ten ceza yiyen transit geçiş yapan sürücüler azaldı. 52 plakalı araçlara da cezalar azaldı, sürücüler trafik kurallarına en üst seviyede uyuyorlar. Hem Emniyet Genel Müdürlüğü, hem biz bu trafik kurallarına uyumdan memnunuz. Cezaların düşmesi, vatandaşa para cezalarının gitmesi bizim için önemli değil. Bizim için önemli olan trafik kurallarının işleyişi, maddi, yaralamalı ve ölümlü kazaların olmaması. Hem ücretsiz internet alanıyla, trafik kazalarındaki azalış sebebiyle, hem de mobese kameraları marifetiyle TEDES önem taşıyor. TEDES uygulama alanında hemen hemen hiç kaza yok. Ambulans kazası oldu o da TEDES'e tabi değil. Yaralamalı kazalarda da Karayolları verisine göre yüzde 90'lar seviyesinde bir azalma var. Bu çerçevede TEDES hem can güvenliğini, hem maddi ve yaralamalı kazalarda çok ciddi azalmaya vesile oldu. Ordulu hemşerilerimizde de çok ciddi memnuniyet var. Gördüğünüz gibi Karadeniz Sahil Yolu'nda ne bir korna çalış var, ne bir makas atış var. Bayanlarda yüzde yüz memnuniyet, harici şoförlerimizde yüzde 75'e yakın memnuniyet var."
"TEDES KONUSUNDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜRKİYE'DE BİLİRKİŞİ ROLÜNÜ ÜSTLENDİ"
Türkiye'de ilk pilot bölge seçilen Ordu'da uygulanan TEDES Projesi'nin, 2017 yılı itibariyle yurt genelinde tüm illerde hayata geçirileceğini, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin de uygulama alanında bilirkişi rolünü üstlendiğini ifade eden Başkan Enver Yılmaz, "TEDES uygulamasında Türkiye'de en geniş ağı yapan biziz. Büyükşehir olarak tek yapan biziz. 120 kilometrelik alanda şu anda TEDES uygulamamız var. Başlangıçta çok ciddi bir propaganda ve aleyhimize bir kampanya başlatılmıştı. Şu anda TEDES konusunda Ordu Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de bilirkişi rolünü üstlendi. TEDES'i başka illerde yapmak isteyen ekipler bizim ekiplerle görüş alışverişinde bulunuyorlar. TEDES konusunda biz bilirkişilik yapıyoruz. Ordu, Karadeniz bölgesi TEDES'i benimsedi ve inşallah Türkiye'ye dünyaya model olacak. TEDES'in olduğu bütün güzergahlarda mobese kameraları ilin tamamını izleyecek ve takip edecek mahiyette bizim tarafımızdan geliştirildi. Geçtiğimiz aylarda da Fatsa'da suça yönelik eylemi TEDES kameraları, mobese marifetiyle tespit edildi. TEDES aynı zamanda suçları engelleyici ve önleyici kolluk kuvvetlerinin en büyük yardımcısı oldu" şeklinde konuştu.
HIZ LİMİTLERİNDE YÜZDE 10 OPSİYON VAR
TEDES kapsamında Ordu'dan geçen Karadeniz Sahil Yolu'na 19 kule radar, 11 plaka tanıma sistemi yerleştirilirken, tünellerin giriş ve çıkışlarında da manuel radar ölçümü yapılıyor. Karadeniz Sahil Yolu boyunca 24 saat fotoğraf ve video kaydı yapan kule radarlar hız limitleri üzerine çıkan sürücüleri anlık tespit ediyor. Hız koridoru başlangıcı ve hız limitlerini gösteren uyarıcı levha ve tabelalar bulunurken, bazı bölgelerde de led ışıklı tabelalar yer alıyor. Şehir içlerinde hız limitleri; otomobiller için 70 kilometre, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici için 60 kilometre, tünellerde 80 kilometre. Transit yolda ise otomobiller için; 110 kilometre, minibüs, otobüs, kamyon, çekici için 90 kilometre, hız limitlerinde ayrıca yüzde 10 opsiyon bulunuyor.
DHA