Osmanlı İmparatorluğu'nun çağ açıp çağ kapatan padişahı Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği tatlı olan Helva-i Hakani, yeniden gündeme geldi. Osmanlı saraylarında padişah sofralarının başköşesinde yer alan bu tatlı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde adeta 'altın çağ' yaşatmıştı. İşte asırlık tatlının tarifi...
Osmanlı saray mutfağı, tarihe damgasını vuran birbirinden lezzetli yemek tarifleriyle sadece dönemin zengin mutfak kültürünü değil, aynı zamanda Türk yemek kültürünü de şekillendirdi. Padişahların sofralarında başköşeye oturan helvalar, şölenden özel günlere kadar her türlü kutlamanın vazgeçilmeziydi.
HELVA-İ HAKANİ: SULTANLARIN GÖZDESİ
Osmanlı döneminde pek çok helva tarifi kayda geçmiştir. Bu helvaların arasında en çok tercih edilen ve padişahların gözdesi olanı ise Helva-i Hakani olmuştur. 'Hakan Helvası' olarak da bilinen bu tatlı, özellikle Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği tatlıydı.
Helva-i Hakani, badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerle süslenip, üzerine gül suyu ve tarçın eklenerek hazırlanır. Osmanlı saray mutfağında, zengin malzemeleri ve özenle hazırlanışıyla dikkat çekerdi. Bugün bile, bu asırlık tatlı, özellikle Edirne ve çevresinde özel günlerde sıklıkla yapılmaktadır.