Ticaret Bakanlığı'nın, vatandaşları yanıltan ilanlarla mücadele amacıyla devreye aldığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) yeni bir aşamaya giriyor. 1 Nisan'da taşıt ilanları, 7 Nisan'dan itibaren ise satılık konut ilanları için sistemin zorunlu hale gelmesiyle birlikte sektörde köklü değişiklikler yaşanacak.
Yetki Belgesi Olmayan Araç İlanı Veremeyecek
İkinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticareti ve sahte ilanları engellemek amacıyla başlatılan uygulamanın geçiş süreci sona erdi. 1 Nisan itibarıyla, yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmeleri elektronik platformlarda ve sosyal medyada ilan veremeyecek. Ayrıca, ilanlarda plaka ekleme zorunluluğu 3 Şubat'ta başlamıştı.
Yeni düzenleme, model yılı 2023, 2024 ve 2025 olan taşıtlar için yetki doğrulama zorunluluğunu öngörüyor. 2 Haziran 2025'te ise bu zorunluluk tüm taşıt ilanlarını kapsayacak. Yetki doğrulaması yapılmadan hiçbir bireysel veya kurumsal satıcı ilan girişi yapamayacak.
Kimler Yetki Alabilecek?
Araç ilanı yayınlamak isteyenler, e-Devlet üzerinden yetki doğrulama adımını tamamlamak zorunda. İlan girişi yapabilmek için araç sahibi ya da birinci ve ikinci dereceden yakınları yetkilendirilebilecek. Ayrıca, aracın eşe ait olması veya ilan verenin araç sahibi tarafından yetkilendirilmesi durumunda da sistem doğrulama yapacak. Bu süreç tamamlanmadan ilan yayınlanamayacak.
Öte yandan, 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi verilirken, bu sayı günümüzde 30 bini aşmış durumda.
7 Nisan'da Satılık Konut İlanları da Kapsama Giriyor
Emlak sektöründe yanıltıcı ilanların önüne geçmek için 7 Nisan'dan itibaren satılık konut ve iş yeri ilanları için de Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) zorunlu hale getirilecek.
Yeni düzenlemeye göre sadece mülk sahipleri ve onların e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği kişiler ilan yayınlayabilecek. Böylece sahte ilanlar, fiyat manipülasyonları ve mülk sahiplerinin haberi olmadan girilen ilanlar engellenmiş olacak.
İlan Süresi Dolan Otomatik Olarak Kaldırılacak
Yeni düzenlemeyle birlikte, ilan süresi dolduğunda otomatik olarak yayından kaldırılma şartı getirildi. Eğer ilan verenin yetkisi sürenin sonunda yapılan doğrulama sorgusunda geçerli değilse, ilan sistemden silinecek.
İlan girişlerinde araç markası, ticari adı, model yılı ve ilan süresi gibi bazı bilgiler değiştirilemeyecek. Bu sayede kullanıcıların yanıltıcı ilanlarla mağdur edilmesi engellenmiş olacak.
Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerle birlikte sahte hesaplarla yapılan araç satışlarını aynı aracın farklı fiyatlarla tekrar tekrar listelenmesini ve spekülatif fiyat artışlarını önlemeyi hedefliyor. Sistem, ilan platformlarının tamamında geçerli olacak ve yetki doğrulamaları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek.