KUDUZ ALARMI! Kuduz hastalığı nedir, tedavisi var mı? Kuduzun belirtileri nelerdir?
Uzun zamandır görülmeyen kuduz hastalığına bir ilimizde rastlandı. Yaşanan olayın ardından vatandaşlar, kuduz tedavisi olup olmadığına dair araştırmalar yapıyor. Peki, kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Tanımadığımız bir hayvan tarafından ısırıldığımızda neler yapmalıyız? İşte, kuduz hastalığına dair merak edilenler...
Bitlis'te başıboş köpek tarafından ısırılan ve kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılan çocuklarla ilgili açıklama geldi. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bir köpek tarafından ısırılan ve kuduz şüphesiyle Ankara'da tedavileri devam eden 2 çocukla ilgili olarak; "İlk vaka 21 Ekim'de geldi. 10 yaşında erkek çocuk. İlk 2 tetkiki negatif geldi, yalnız 3. örneğinde tükürükte kuduz virisünün saptandığı belirtildi. Tanı kesinleşti" dedi.
Yaşanan gelişmelerin ardından haberleri gören vatandaşlar, paniğe kapılarak kudus hastalığna dair araştırmalar yapmaya başladı. Peki, kuduz hastalığı nedir, tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı hakkında merak edilen bilgiler...
KUDUZ NEDİR?
Kuduz hastalığı; köpek, kedi, at, eşek, inek, keçi gibi evcil hayvanlar ile ayı, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar ve yarasa gibi yabani memeli hayvanları hastalandıran bir virüstür. Türkiye'de kuduz vakalarının %90'ı ise köpek kaynaklıdır.
KUDUZUN NEDENLERİ NELERDİR?
Kuduz hastalığı, kontrolsüz, aşısız sokak köpeklerinin yaygın olduğu ülkelerde daha sık görülmektedir. Kuduz virüsü enfekte bir evcil ya da yabani hayvanın salyası yoluyla bulaşmaktadır. Enfekte hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması yoluyla kuduz virüsü yayılmaktadır. Enfekte bir hayvanın tükürüğünün açık bir yaraya, göz veya ağız mukoza zarlarına bulaşması yoluyla da kuduz hastalığı bulaşabilir.
KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bitlis'te yaşanan kuduz paniği, sonrası vatandaşlar kuduz hastalığının belirtilerini öğrenmek istiyor. Enfekte bir hayvan tarafından ısırılan ve kuduz virüsü bulaşan hastadaki ilk belirtiler gribe çok benzeyebilir ve durum günlerce sürebilir. İşte, kuduz hastalığının belirtileri...
Ateş, Baş ağrısı, Mide bulantısı, kusma, endişe, konfüzyon ( Zihin bulanıklığı, sersemlik hissi)Hiperaktivite, yutma güçlüğü, aşırı tükürük, suyu yutma güçlüğü nedeniyle sıvı içme girişimlerinin neden olduğu korku, halüsinasyonlar, uykusuzluk hastalığı, kısmi felç.
KUDUZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Kuduz hastalığı ölümcül bir hastalık olmakla birlikte, hastalık ortaya çıktıktan sonra başarılı bir şekilde tedavi edilememektedir.. Kuduz hastalığına karşı en etkili korunma yöntemi hastalığa yakalanmamaktır. Bunun için kuduz virüsüne maruz kaldığı düşünülen hastaya hemen enfeksiyonun yerleşmesi ve gelişmesini önlemek için aşı yapılmaktadır. Gerekli durumlarda aşıyla birlikte kuduz virusuna karşı antikor içeren serum da uygulanarak virüsün hastalığa neden olması engellenebilmektedir. Doktorun gerek gördüğü durumlarda ise hastayı ısıran hayvan bulunarak kuduz virüsü taşıyıp taşımadığı araştırılabilir.
BİR HAYVAN ISIRDIĞINDA NE YAPMALIYIZ?
Bir sokak hayvanı tarafından ısırılmanız durumunda mutlaka yarayı bol miktarda sabunlu su ile yıkayın. Yaranın yıkanması eğer varsa virüsün temizlenmesine yardımcı olur. Yaranın sabunlu su ile yıkanması ayrıca diğer tehlikeli mikropların da temizlenmesini sağlayacaktır. Yaranın yıkanması aşı ihtiyacını ortadan kaldırmaz.