Konserve yapacaklar dikkat! Yapmadan önce muhakkak okuyun
Konserve yapmak için en doğru zaman ne zaman, ne kadar muhafaza edebilirsiniz ve konserve yapmanın en kolay püf noktaları neler? İşte uzun zaman boyunca severek tüketebileceğiniz ve her mevsimde lezzetli yemeklere ulaşabileceğiniz konservelerle ilgili bütün merak edilenler.
Kış mevsiminde tüketilemeyen meyve ve sebzeler için en iyi yol, yazın hazırladığımız konserveler. Ancak buradaki en kritik soru, doğru bir şekilde konserveliyor muyuz? Konserve yapmanın en kolay püf noktalarını aşçı ve yazar Meltem Açıkel'in deneyimleri ile anlattı. Bütün kış yiyebileceğiniz en güzel ve sağlıklı konservelerin sırrı haberimizde.
KONSERVE YAPILACAK ÜRÜN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Konserve, çürük olmayan, olgunlaşmış ve tazeliğinden emin olduğunuz ürünler arasından seçilmelidir.
HANGİ SEBZELERDEN KONSERVE YAPILIR?
Sebze konservesi için bamya, enginar, domates, bezelye, mısır, barbunya, fasulye, közlenmiş kırmızı biber ve patlıcan tercih edebilirsiniz. Ayrıca domates sosuyla hazırlanmış biber patlıcan, kabak kızartması, menemen harcı, türlü, sarma gibi yemek çeşitlerini de konserve yapmak mümkün. Ayrıca sevdiğiniz birçok meyveden de konserve yapmak mümkün. Doğru ve sağlıklı koşulları sağladığınız takdirde elma, armut, erik, şeftali, kayısı, çilek, kiraz, vişne gibi meyveleri konserve şeklinde uzun süre saklayarak tüketebilirsiniz.
KONSERVE EN FAZLA NE KADAR SAKLANIR?
Yapılan konservelerin ömrünün uzunluğu saklama koşulları ile belirlenir aslında. Doğru şekilde hazırlanmış, temizlik ve hijyen kurallarına uygun yapılmış konserveler, sebzenin yada meyvenin tazesi çıkana kadar kullanılabilir. Örneğin yaptığım bamya konservesini taze bamya çıkana kadar kullanıyorum. Mutlaka hazırladığınız konservelerin üstüne yapılış tarihini yazdığınız bir etiket yapıştırmayı unutmayın.
KONSERVE YAPARKEN EN ÇOK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Sebze ve meyvelerin küflü olmamasına dikkat edin. Isıya dayanıklı cam kavanozlar kullanın. Kavanozları mutlaka kaynatın. Kapaklar yeni, daha önce kullanılmamış olmalı. Doğru yapılmayan konserveler hayati risk taşır. Konserve açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmelidir. Açtıktan sonra kalan kısmı mutlaka buzdolabında saklanmalı, kapağın ve kavanozun kenar kısımları mutlaka temiz bir bezle silinmelidir. Kavanozu açtıktan sonra uzun süre bekletildiğinde bakteriler açığa çıkabilir. Bu bakteri konservelerde fazlaca üreyebilir ve kendisini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşme ile belli eder. Konserve yaparken kavanozun kapaklarına iyi bakılması gerekir. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir, gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
KONSERVE YAPMAK İÇİN SEÇTİĞİMİZ SEBZELER NASIL BİR İŞLEMDEN GEÇMELİDİR?
Konserve yapmak için seçtiğiniz ürünler öncelikle bol suyla iyice yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmeli. Konserve yapacağınız sebzenin türüne göre önceden ön pişirme yapılması ya da hafifçe haşlanması gerekiyor. Örneğin fasulye, bamya, bezelye gibi sebzeleri önceden haşlamanız gerekir çünkü bu sebzeler haşlandığında mikroorganizma sayıları azalır. Haşlanınca lezzet kaybına uğrayacağını düşündüğünüz sebzeleri küp doğradığınız domateslerle ön pişirme yapabilirsiniz. Sebzeler ön pişirme yapıldığında hacimleri küçüldüğü için kavanoza dolumu da kolaylaşır.
KAVANOZ KAPAKLARI NASIL SEÇİLMELİ?
Kavanozlar cam tercih edilmelidir. İçine koku sinmiş bir kavanoz, sebzenin tadının değişmesine neden olur. Konserve kavanozlarında maksimum hijyen için kavanozları 20 dakika kadar kaynattıktan sonra iyice süzdürüp fırın tepsisine dizin ve içleri kuruyana kadar fırında bekletin. Kavanozlar soğuduktan sonra iç ve ağız kısmına elinizle temas etmeden doldurma işlemini yapın. Kavanoz kapakları daha önceden kullanılmış olmamalıdır. Yeni ve hasarsız olmalarına satın alırken dikkat etmek gerekir. Kapakları iyice yıkandıktan sonra kaynar suda bekletip, iç kısmına el değmeden iyice kurumaya bırakılmalıdır. Konservede kapaklar sıkıca kapatılabilmesi için kapaklar ve kavanozlar tam uyumlu olmalıdır. Sıkı kapanmayan kapak nedeniyle kavanoz hava alır ve sızıntılar olur, içine koyduğunuz ürün kısa sürede bozulur.
KONSERVELERİ AÇTIKTAN SONRA NE KADAR SÜREDE TÜKETMELİYİZ?
Konserve açıldıktan en fazla 2 ya da 3 günde tüketilmelidir. Ben genellikle açıp hemen tüketmekten yanayım. 1 litrelik kavanozlar yerine daha küçük kavanozlarda yaparsanız, risk almamış olursunuz.