Kalbiniz için bağırsaklarınıza özenle bakın!
Bütün hastalıklar, sağlıksız bağırsaktan yayılıyor. Dr. David Perlmutter, vücudun ikinci beyni sayılan bu organın sırrını açıklıyor: Yanlış beslenme sonucu zarar gören bağırsak kalp hastalıklarına hatta otizme bile neden olabilir.
Modern tıbbın babası Hipokrat, bundan binlerce yıl önce "Bütün hastalıklar bağırsakta başlar" diyerek bize hastalıkların kaynağını gösterdi. Onu, Rus asıllı Nobel ödüllü biyolog İlya Meçnikov takip etti. "Ölüm, kalın bağırsakta başlar" diyen Meçnikov'u bilimsel araştırmalar da destekledi. Buna göre insanların hastalıklarının yaklaşık yüzde 90'ının kaynağı bağırsaklardı. Bilimin ve tıbbın gelişmesi ile kalp damar, diyabet ve AIDS gibi bulaşıcı hastalıkları bile tedavi edip iyileştirmeyi başardık. Ancak nörolojik hastalıkların kesin bir tedavisini hala bulamadık. Önlemenin yoluna ise ulaştık: Sağlıklı bağırsaklar! Peki bağırsaklar bizden ne istiyor? 10 binden fazla bakterinin yaşadığı bağırsaklar, prebiyotik, probiyotik, fermente edilmiş besinler, düşük karbonhidratlı ve glütensiz besinler ile sağlıklı yağlardan hoşlanıyor.
EGZAMA, TANSİYON...
Bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı bir maddenin neden olacağı hastalıkların önlenmesi için bedene koruma sağlar. Bu sistem bozulduğunda kanserden Alzheimer'a kadar pek çok hastalık kapıyı çalar. Hatta bağışıklığın olmaması, sinek ısırığından bile ölmemize neden olabilir! Vücudu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminin neredeyse tamamı, bağırsaklarda bulunur. Bunun nedeni bağırsakların deri dışında vücutta en çok yabancı madde ve organizmanın bulunduğu bölge olmasıdır. Bu sayede vücut, bağırsaktaki yabancı maddeyi daha kolay algılar ve korumaya geçer. Bağışıklığı destekleyen ise bağırsaklardaki yararlı bakterilerdir. Bağırsak florası adı verilen bu bakteriler, tüketilen besinlerden etkilenir. Bağırsak florası, faydalı yağlardan daha fazla beslenir. Obezlerde bu floranın oldukça düşük olduğu bilinir. Bağırsak florasındaki zayıflık; obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıklarına neden olur. Sağlıksız bir bağırsak; astım, otizm, depresyon, Alzheimer ve Parkinson, uykusuzluk, yüksek tansiyon ve egzamaya davetiye çıkartabilir...
KUŞKONMAZLA HASTALIKLARI KOVUN
HAZIRLANIŞI:
Kuşkonmazların uçlarını kesin. 1 litrelik cam kavanozlara koyun. Sarımsakları da kuşkonmazların arasına yerleştirin. Bütün kuşkonmazların üzerini geçecek şekilde turşu suyunu kavanoza dökün. Yaklaşık bir hafta sonra kuşkonmazlar yemek için hazır olacaktır. Ancak 2 hafta fermente edilirse tadı daha güzel olur. Süreç bitince kuşkonmazları buzdolabında üç ay saklayabilirsiniz.
MALZEMELER:
16 adet kuşkonmaz
4 diş sarımsak
600 ml turşu suyu
NOHUTSUZ OLMAZ
Bağırsağın sağlıklı çalışabilmesinde, lifli besinler büyük önem taşır. Nohut, börülce, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller, bağırsaktaki faydalı bakterileri çoğaltır. Sindirimi kolaylaştırır.
HARDAL SOSUNU DENEYİN
Sağlıklı bağırsaklar için ne yediğimize dikkat etmek gerekir. Gluten, Çölyak hastalarında olduğu gibi sağlıklı insanların bile bağırsaklarına zarar verir. Yine bağırsakları korumak için ketçap ve mayonezle vedalaşmak, bunun yerine hardal, zeytin ezmesi ve salsa sosunun kullanılması gerekir.
TAKVİM