Siber saldırının şifreleri! Abdullah Ağar: ABD bu işin içinde
Terör devleti İsrail, Hizbullah'ı dijital saldırı ile hedef aldı. Saldırı sonucu Hizbullah'ın iletişim için kullandığı çağrı cihazları patlatıldı. İkisi Hizbullah üyesi 9 kişi hayatını kaybetti ve 3 bine yakın insan yaralandı. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına uzman isimler değerlendirdi ve ABD’nin kumpas uçağının bölgede olmasına dikkat çektiler.
Katliamcı İsrail devleti dün Lübnan'dan dünya savaş tarihinde görülmemiş bir saldırıya imza attı. Hizzbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının UHF ve VHF bantlarını hackleyen İsrail iletişim cihazlarını peş peşe patlamasını sağladı. Yapılan saldırıda çok sayıda insan hayatını kaybederken 3 bine yakın kişi de yaralandı.
Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem, İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi. Gelişmeleri A Haber canlı yayına katılan DİPAM Başkanı Tolga Sakman ve Bahçeşehir SAM Başkanı Abdullah Ağar değerlendirdi.
"ABD BU İŞİN İÇERİSİNDE"
Bahçeşehir SAM Başkanı Abdullah Ağar: ABD ile İsrail, İran'a ve Hizbullah'a karşı sadece onlara değil bölgedeki diğer aktörlere karşı iyi polis kötü polis oyunu oynamaya devam ederler mi? Tuttuğu kadar devam edecekler öyle gözüküyor. Sonuçta ABD bu saldırıdan haberdar değilim tarzında bir takım cümleler kurmuştur. Kurması da gayet normaldir. Ama ABD'nin bu işin içerisinde olmadığını düşünmek bana sorarsanız sahtelik olur.
STRATEJİK ETKİ
Mesele diğer meselelerden çok daha büyük. İran'ın Lübnan Büyükelçisi gözlerini kaybetti. Bu örnekten hareketle Hizbullah'ın lider kadroları üzerinde nasıl bir etki ortaya koydu bunu bilmiyoruz. Bu bir stratejik etkiye karşılık gelir. ABD ben bu işten haberdar değildim ama bu kabiliyetin altında ABD'nin hatta İngiltere'nin olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz.
ABD'lilerin son dönemde kullandığı iddialı bir şekilde cümlelerini kurduğu bir EC-130 Hercules Compass uçağı var. Bu uçağın da siber saldırıları yapma kabiliyetine sahip olduğu ve bölgede gezdiği gözüküyor. Hatta bununla ilgili çalışırken Girit Adası'ndan kalkıp Lübnan'a gidip geliyor. Böyle bir etki kendisini göstermiş olabilir. Bir patlatma olayı var. Ya bir frekans aralığını kullanarak yaptılar ya da kodlanmış bir sinyal üzerinden yaptılar. Öyle gözüküyor. Dışarıdan bir müdahale ile yapacaklar. Bağlantısız hat kullanarak yapacaklar. Elektronik harp uçakları ile falan yapacaklar. Bu kabiliyet altında ABD'nin olduğunu söylememiz gerekiyor.
"ERKEN YAPILMIŞ BİR SALDIRI"
Bu bana sorarsanız erken yapılmış bir saldırı. Veya bir panik saldırısı. Şimdi Hizbullah ile İsrail arasında bir topyekün savaştan bahsediyoruz. Bu savaşın içerisinde veya başlangıcında bu cihazlar patlatılmış olsaydı ortaya koymuş olduğu etki ne olurdu? Korkunç bir etki ortaya koyardı Hizbullah içerisinde. İsrail tarafı bence ya patlatmak zorunda kaldı ya da erken patlattı. İşin psikolojik savaş kısmına baskı tarafına dayanamadı. Olay çok büyük. Cihaz ne kadardı? Ne kadarı patladı bilmiyoruz. Bunun Hizbullah üyeleri üzerinde üreteceği etki… Bu bir savaş. Şu an çocuklarını yaraladı eşlerini yaraladı bebeklerini yaraladı. Karşılık vermeleri gerekiyor. İntikam meselesi var. Cevap vermek zorundasınız. Evet İran savaşı kendi menfaatleri doğrultusunda gütme eğilimi içerisinde ama siz bu işten zarar görüyorsunuz. Herkes İran'ın ortaya koymuş olduğu tavrı bence sorguluyor. Caydırıcılık üretemiyor Hizbullah ve İran. Husiler onlar için bir model olabilir.
ILIK SAVAŞ KONSEPTİ
DİPAM Başkanı Tolga Sakman: Bu aslında hibrit savaş formatının parçalarından biridir. Şu anda cephede savaş devam ederken siber saldırılar, psikolojik harekatlar gibi hepsinin bir arada kurgulandığı ve uygulandığı bir dönem içerisindeyiz. Evet bir 3. Dünya Savaşı tartışması yapılıyor. Ben bunu daha çok 'ILIK SAVAŞ KONSEPTİ'NE benzetiyorum. Yani Soğuk Savaş dönemi ile bildiğimz Sıcak Savaş arasında bir dönem yaşıyoruz. Bu Türkiye'de çok kullanılmayan bir tabir ancak Yurt dışında şu anda birkaç yerde bu tabir kullanılıyor. Şu anda Soğuk Savaş dönemindeki rekabeti de yaşıyoruz yani sadece söylemler üzerinden devletlerin güç mücadelesini görüyoruz ama aynı zamanda çağrı cihazlarının patlatılması gibi saldırıların olduğu içinde hava ve kara harekatlarının olduğu sıcak savaşı görüyoruz. Bu siber saldırıyı ilk kez gördük.
Lübnan'ın için zaten bir süredir karışık. İsrail Hizbullah üzerinden sürekli olarak Lübnan'a baskı yapıyor ama Lübnan'ın içerisindeki o farklı toplumlar da birbirlerine yeniden iç savaş dönemi kadar olmasa da neredeyse oraya kadar giden bir gerginlik yaşıyor. Şiiler, Sunniler ve Maruniler bunlar birbiriyle yeniden gerilmeye başladı. Bunun temeli Hizbullah'ın yeni bir savaşa sürüklemesi olarak görülüyor. Lübnan'da yok olma endişesi var. Bu İsrail tarafından da Lübnan içerisinde körükleniyor. İsrail orada Hizbullah yüzünden vurduklarının mesajını veriyor ve bütün Lübnan toplumuna bu endişeyi yayıyor.