DNA bulguları suda kaybolur mu? Adli Bilimler Uzmanı A Haber'de yanıtladı
Narin Güran cinayeti Türkiye'yi yasa boğarken geride birçok soru işareti kaldı. Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu ve Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Deliller suda kaybolur mu?" sorusunu yanıtlayan Kalfoğlu, "Evet suda bozulur. Bozulabilir, kaybolabilir de. Ancak şu anda teknoloji o kadar ilerde ki çok minimal çok minik miktarlarda örnek elinizdeyse biz bunun kime ait olduğunu tespit edebiliriz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'yi yasa boğan Narin Güran cinayeti ile ilgili İstanbul ve Diyarbakır Adli Tıp'ta incelemeler sürüyor.
Peki oklar kimi gösteriyor? Delillerin suda kaybolma ihtimali var mı? Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu ve Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"EN ÖNEMLİ SORU NASIL ÖLDÜRÜLDÜĞÜ"
Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, "Çok ciddi bir örnek alım süreci yaşanmış. Biz bunları sızan haberlerden ve ön rapordan öğreniyoruz. Bu temelle konuşmalarımı sürdüreceğim. 91 örnek alınmış delilleştirilmek üzere incelenmeye alınmış. Bunlar çeşit çeşit deliller olabilmekte. Yani bize öncelikle neden öldüğünü belirleyecek olan örnekler şu anda incelenmekte. Ölüm zamanı ile ilgili daha detaylı bilgi verilebilir ama sanırım bu en önemli sorumuz değil, cevaplandırılması gereken en önemli sorumuz nasıl öldürüldüğü. Bütün bunların mutlaka bu şekilde delillendirilmesi söz konusu olacaktır yapılmış olan bu otopsiden sonra." ifadelerini kullandı.
DELİLLER SUDA KAYBOLUR MU?
- Kim öldürdü? DNA bulgularına izlere ulaşmak mümkün olabilir mi? Başka bilgilere ulaşılabilir mi? Delillerin kalması için sağlıklı bir süre miydi?
A Haber Spikeri Hahtan Uysal'ın sorularını yanıtlayan Kalfoğlu, "Eğer kaldıysa faile ait biyolojik örnekler toplanmıştır eğer varsa. Olma ihtimali var mı? Belki var. Nelerin toplandığını bilmediğim için bu konu ile ilgili bilgi verme ihtimalim yok. Ama eğer varsa bu toplanan deliller içerisinde mutlaka faile ait olduğu varsayılan biyolojik örnekler alınmıştır. Spekülasyon mu emin değiliz bilmiyoruz ama bir tırnak var. Çok önemli bir delil olabilir. Narin'imizin tırnaklarının altında bulunabilecek olan bir takım dokular eğer bir boğuşma söz konusuysa bizim için son derece önemli veriler olarak ortaya çıkabilir.
Bunların tamamı varsayım ama herkesin bence kafasında önemli soru bunlar suda kaybolur mu? Evet suda bozulur. Bozulabilir, kaybolabilir de. Ancak şu anda teknoloji o kadar ilerde ki çok minimal çok minik miktarlarda örnek elinizdeyse biz bunun kime ait olduğunu tespit edebiliriz. Soruşturma o kadar çok taraflı yürüyor ki neresiyle kimin örneği ile karşılaştıracağımızı bence şu anda zaten gayet iyi biliyoruz. Eğer çocuğun dışında birilerinin DNA örneği ile karşılaşılırsa bu sonuçların çeşitli kişilerle karşılaştırılacağı ve de oralarda kimlerin örneklerinin bulunduğu ispat edilecektir. Artık bundan sonra bu delillendirme işlemi soruşturmaya hakime ve de bütün davanın sürecine katkıda bulunacaktır. Ama mutlaka ne şekilde öldüğü ortaya çıkacaktır." şeklinde konuştu.
"SONUÇLAR 15-20 GÜNÜ BULUR"
Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin ise "Olayın başından beri aslında olay hakkında bilgisi olduğunu düşündüğümüz aile bireylerinin dirençli bir tavır sergiledikleri çok açık. Konu ile ilgili bilgi vermekten kaçındıkları gibi herhangi bir kimseyi de işaret etmediler. Bu durumda bu kişilerin ifade verirken de aynı direnci gösterdiklerini tahmin edebiliriz. Orada da muhtemelen bir takım şeyleri kabul etmeyecekler ve konuyu dağıtmak isteyeceklerdir. Ailenin tavrı başından beri böyle. Benim tahminim konunun maddi deliller üzerinden yürütülecek ve bir sonuca varılacak. Toplanan delillerin yeterince iyi toplandığı anlaşılıyor. Onların sonuç vermesi belki bir 15-20 günü bulur." dedi.