İzmir Körfezi'nin kurtuluşu reçetesini A Haber'de anlattı
İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yaşanıyor, kirlilik ve koku artıyor. A Haber muhabiri Sefer Ayçe’nin konuğu olan Bilim Kurulu Üyesi Porf. Dr. Yeşim Özkan önemli değerlendirmelerde bulundu.
Dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'de yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından bilim insanları ile TÜBİTAK Marmara Gemisi'yle körfezde incelemelerde bulundu. İncelemelerde, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve bilim insanları yer aldı.
İncelemenin ardından basın açıklaması yapan Bakan Kurum, "Yakın zamanda İzmir Körfezimiz, yeniden toplu balık ölümleriyle, kötü koku ve görüntülerle gündeme gelmişti. Biz de bugün TÜBİTAK Gemimizdeyiz. Hepimizin içini sızlatan o görüntüleri ve sebeplerini yerinde görmek için bilim insanlarımızla, valimizle, belediyelerimizle gerekli saha çalışmalarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Gelişmeleri Bilim Kurulu Üyesi Porf. Dr. Yeşim Özkan A Haber'de değerlendirdi.
Porf. Dr. Yeşim Özkan A Haber'de Körfez'in kurtuluş reçetesini şöyle anlattı:
Körfez'in bu hale gelmesi uzun zaman aldı. 50 yıldır bu Körfez'in bu hale gelmesi için uğraştık. Verimli bir iç körfezken aşırı verimsiz bir hale geldi. Sonuçta ortada zaten. Körfez'i çalışarak kurtarabiliriz. Burası İzmir'in kalbi demektir. Burası şehrin yaşam hayatı ve sevincidir. İç Körfez İzmir'e çok değer katmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla bir Bilim Kurulu toplantısı yapıldı ve kısa ve uzun vadede nelere yapılacağı konuşuldu. Eylül ayının sonucunda bir toplantı daha yapılacak ve nihai sonuca varılacak.
OKSİJEN ORANI DÜŞÜK
Körfez'de yüzlerce çeşit araştırma yapıldı. Sonuçlar ise hep aynı oldu ve İzmir Körfezi'nin kirlendiği belirtildi. Akademi, Devlet ve özel kurumların birlikte çalışmaması iyi değildi artık bu değişecek. Balıklar için oksijen oranını minimum 4,5 olarak kabul ediyoruz. Bayraklı ve Bostanlı tarafında balık ölümleri meydana geldi. Buralar iç körfezin en sığ olduğu noktalar. Burası çamurun en kirli olduğu yer. Burada derinlik az olduğu için çok fazla etkilenen bir bölge oldu. Bizler denizlerimizin belli bölgelerin alg patlamaları görüyoruz. Bu olağan bir durum ancak bunların uzun süre sürmesi bizi endişelendiriyor.
KÖRFEZ'İN KURTULUŞ REÇETESİ
Körfez'de algler haddinden fazla çoğalıyor ve oksijensiz bir ortam yaratıyor. Ancak bunun yanında bakteri parçalanması asıl o zaman işte İstanbul'da yaşanan durum burada da görülebilir. Çünkü bakteriler anlık olarak çoğalabiliyorlar. Körfez'i bu hale getirmek için uzun zaman harcadık şimdi bunu düzeltmek için de zaman lazım. Körfez'e akan derelerin kenarında kesinlikle bir arıtma yapılması gerekiyor.
ÇAMUR TARAMASI YAPILMALI
Deniz suyu sadece deniz suyunda ibaret değil bunun altında yatan bir çamur var. Sediment denir be bunun tane boyuna baktığımızda kum, kil ve silk gibiydi. Daha sonra bunlar çamur ve balçığa döndü. Sedimentin içindeki madde ve besin yukarı çıkmıyor. Tek taraflı bir dönüşüm olduğu için su kolonundan gelen madde sedimente toplanıyor ve ayrışma olmadan su kolonuna vermesi gerekenleri vermiyor. Şu anda bu çalışmaların acil şekilde yapılması gerekir. Yani sedimentin taranması gerekiyor.