Baharın gelişiyle birlikte tatil planları da gündeme gelmeye başladı. Pek çok çalışan yıllık izin hakkını nasıl değerlendireceğini şimdiden düşünürken, resmi tatillerle birleşen izin günleri uzun seyahatler için fırsat sunuyor. Peki izinler ne şekilde bölünebilir, çalışanlar haklarını nasıl en verimli şekilde kullanabilir? İşte 2025 yılı için güncel yıllık izin rehberi...
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte iş yerlerinde tatil planları da hız kazandı. Çalışanlar, yıllık ücretli izinlerini nasıl değerlendireceklerini düşünmeye başladı. Resmi tatillerle birleştirilen izin günleri uzun seyahatler için önemli fırsatlar sunarken, mevzuattaki hakların doğru bilinmesi her zamankinden daha önemli. İşte konuya ilişkin Takvim Gazetesi'nden Çığıl Ön Yener'in haberi...
Yıllık izinden kimler yararlanabiliyor?
Yıllık izin hakkı çalışanın iş yerindeki kıdem süresine göre belirleniyor. Buna göre;
📍1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanlar en az 14 gün,
📍5 yıldan fazla, 15 yıldan az kıdemi olanlar en az 20 gün,
📍15 yıl ve üzeri çalışanlar en az 26 gün yıllık izin hakkına sahip.
Ayrıca 18 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar, her durumda en az 20 gün izin kullanabiliyor. Elbette iş sözleşmeleriyle bu sürelerin artırılması mümkün.
İşe yeni başlayan izin kullanabilir mi?
Yasa gereği bir iş yerinde 1 yılını doldurmayan çalışanların yıllık izin hakkı bulunmuyor. Ancak işveren, dilerse bu çalışanlara avans izin verebilir. Bu durumda kullanılacak gün sayısı ileride hak edilecek izinden mahsup edilir.
Part-time çalışanlar nasıl hesaplanıyor?
Kısmi süreli (part-time) çalışanlar için de izin hakkı, tam zamanlı çalışanlarla benzer şekilde hesaplanıyor. İşe başlama tarihinden itibaren geçen süre esas alınıyor. Yani haftanın kaç günü çalışıldığından bağımsız olarak, işe başlanmasından sonra 1 yıl geçtiyse yıllık izin hakkı doğar.