Karadeniz'de yeni müjde ne olacak? Başkan Erdoğan ne açıklayacak?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan Karadeniz gazı ile ilgili müjdeyi bugün açıklayacaklarını duyurmuştu. Peki Karadeniz gazı ile ilgili yeni müjde ne? Karadeniz gazı evlere mi girmeye hazırlanıyor? Karadeniz'de kaç kuyu var? Karadeniz gazı Türkiye'ye kaç yıl yeter? Gelişmeleri A Haber muhabiri Hakan Süer konuğu olan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Yıldırım anlattı. Öte yandan A Haber spikeri Haktan Uysal son dakika gelişmesini canlı yayında aktardı ve A Haber ekiplerinin sahadan aldığı flaş bilgiyi verdi. Müjde Çaycuma-1 kuyusundan mı gelecek? Fatih Sondaj Gemisi 2 ay önce o bölgede çalışmaya başlamıştı. A Haber ekipleri istihbarat ve kulis bilgilerini anlık olarak aktarmaya devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası Saha Müdürü Murat Uçar, A Haber'de konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sakarya Gaz Sahası'nda bir aşama daha tamamlandı. Gaz toplama haznesinin kuyubaşı vana sistemine doğru esnek boru hattı serildi. Karadeniz gazının evlerde kullanımı için artık sayılı günler kaldı.
Milyonların gözü bugün Kabine toplantısına çevrildi. Başkan Erdoğan cumartesi günü Erzurum'da yaptığı konuşmada, "Karadeniz'de keşfettiğimiz gazı, milli sistemimize bağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Pazartesi günü bu konuda yeni müjdeleri milletimizle paylaşacağız. Aynı şekilde Karadeniz gazını kullanıma sunduktan sonra milletimize vereceğimiz yeni müjdeler olacak. Hep söylediğim gibi, Türkiye'nin imkanlarını, milletimizin her kesimine sunarak, adım adım refahımızı yükseltecek, güvenliğimizi güçlendirerek, huzurlu bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.
Başkan Erdoğan açıklamalarından sonra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de kum saatinin olduğu bir paylaşım yaparak "Adım adım Türkiye Yüzyılı'na" diyerek yeni müjdenin açıklamasına işaret etmişti. Bakan Dönmez geçtiğimiz hafta da, "Kendi gazımızı insanımızla buluşturmak için artık geriye sayım başladı, devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yılın mart ayı gibi bir aksilik çıkmadığı takdirde bu gazı sisteme vereceğiz." dedi.
MÜJDE ÇAYCUMA-1 KUYUSUNDA MI GELECEK?
Öte yandan A Haber spikeri Haktan Uysal son dakika gelişmesini canlı yayında aktardı ve A Haber ekiplerinin sahadan aldığı flaş bilgiyi verdi. Müjde Çaycuma-1 kuyusundan mı gelecek? Fatih Sondaj Gemisi 2 ay önce o bölge çalışmaya başlamıştı. A Haber ekipleri istihbarat ve kulis bilgilerini anlık olarak aktarmaya devam ediyor.
Peki Peki Karadeniz gazı ile ilgili yeni müjde ne? Karadeniz gazı evlere mi girmeye hazırlanıyor? Prof. Dr. Ertuğrul Yıldırım'ın öne çıkan ifadeleri:
"Zonguldak'tan yine tabi güzel bir haber bekliyoruz. Enerji konusunda yeni atılımların olduğunu hep birlikte gözlemliyoruz. 2020 yılından beri çok ciddi ilerlemeler ortaya çıkmaya başladı.
Doğalgaz rezervleri 540 milyar metreküpü gördü. Bunun daha fazla artmasını bekliyoruz. Türkiye bir konuda uyandı. Bu enerji aramaları konusunda çok ciddi adımlar atılıyor. Bu sadece tabi doğalgaz anlamında değil. Bir tarafta nükleer enerji ile ilgili adımlar atılıyor diğer tarafta petrol aramaları ile ilgili yapılan işlemler var. Türkiye nerede enerji varsa bunu bulup çıkarmak ve bunu kullanmak istiyor. Bu konuda isteğini çok ciddi bir biçimde ortaya koyuyor.
Türkiye için Cumhuriyet tarihinin karşılaşabileceğimiz nadir ilerlemelerden bir tanesidir. Türkiye bu noktada çok önemli yeteneklere sahip oldu. Her şeyden önce doğalgaz ile ilgili yapılan çalışmalar daha önce yapılmamış çalışmalar. Doğalgazın Filyos Limanı'nda kara tesislerinin kurulması, denizlerde tesislerin inşa edilmesi ve bu bağlantılar kurulması adeta çelikten bir ağ ile denizin altını örmesi çok ciddi bir gelişme oldu. Türkiye bu konuda yeteneklerini geliştirdi. Yeni teknolojiler öğrendi ve bunu uygulama aşamasına geçti.
2023 yılı itibariyle bu gaz artık karaya çıkacak. Herhalde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli haberlerden bir tanesi de bu olacak. Diğer taraftan ise rezerv aramaları devam ediyor. Bu konuda çeşitli sismik aramalar tekrar tapıldı. Özellikle 2 ve 3 boyutlu deniz taramalı yapıldı ve tekrar durum değerlendirmeleri yapıldıktan sonra bu konuda herhalde yeni kuyular açılarak devam edilecek. İlk etapta 16 kuyunun açılacağını bir merkezde bağlantılı biçimde gerçekleşeceğini biliyoruz. Daha sonra bunlar karaya çıkacak. Bu işlemlerden sonra yeni potansiyel alanları incelenecek ve haliyle yeni rezervler bulunma olasılığı oldukça yüksek gibi görünüyor.
Bu gelişmeler Türkiye için çok güzel haberler. Türkiye'nin enerji konusundaki ihtiyaçlar her geçen gün artıyor. Hem gaz hem petrol noktasında hem elektrik üretimi noktasında tüm enerji kaynaklarına çok ciddi biçimde ihtiyacımız var. Hem gaz hem petrolde yeni keşifler olabilir zaman içerisinde. Bunun yanında nükleer enerji santrali de çok ciddi bir adım. Türkiye hızlı büyüyen bir ülke bu nedenle enerji ihtiyacı hızla artan bir ülke. Türkiye'de artık bu yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini daha önce fark etmişti ancak bunları icraata dönmesi çok önemli bir gelişme.
İcraat noktasında 2020 yılından beri ilerlemeleri hep beraber gördük ve bunları görmeye devam edeceğiz. Beklentimiz haliyle yeni bir gaz rezervi artışı. Biz de bunu bekliyoruz. Burada yapılan çalışmalar 'Yapılamaz' diye bir şeyin olmadığını gösterdi. Bu Türkiye için hakikaten çok ciddi bir umut ışığıdır. 'Büyük şirketlere bu iş verilmeli' gibi düşünceler vardı artık bu kırıldı. Artık Türkiye kendi gemileri ile kendi ekipmanları ile kendi geliştirdiği teknolojileri ile ihtiyaç duydu halde de destek alarak bu işleri yapabileceğini gösterdi."
Altuğ Karataş'ın öne çıkan sözleri:
"Gözler tabi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olacak ama biz de uzmanlığımız çerçevesinde tahminler yürütmeye çalışacağız. Esas olan Türkiye'ye en büyük müjde 2020 yılında bulmuş olduğumuz ilk aşamada 300 milyar metreküpün üzeri olan keşifti. Sonra bir keşif daha geldi ve 405 milyar metreküpe çıktık. Son olarak bölgede bir keşif daha yapıldı. Çünkü orada Fatih ve Kanuni uzun bir süredir arama yapıyordu. Ve rakam 540 milyar metreküpe çıktı.
Şimdi orada Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerimiz var ve bunlar farklı noktalarda hareket ediyorlar. Şimdi keşiflerin diğer tarafında Romanya kısmında bile gaz var. Onlar da buldu ama henüz bu gazı çıkaramadılar. İlk ihtimal Türkiye'nin 540 milyar metreküp rezervin daha yukarıda bir kapasiteye evrilmiş olması. Şimdi bizim resmi kaynaklarımız kesinleşmeyen hiçbir konuda açıklama yapmıyorlar. Yani burada 540 milyar metreküpün üzerine 250 milyar metreküp daha rezerv gelebilir.
540 milyar metreküp gazı şu anda Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'u olan konutlarımızda kullanmış olduğumuz doğalgaza tekabül ettiğini düşünürsek konutlarımız haricinde yaklaşık belki de Türkiye'deki yüzde 50 'ye gelebilecek bir gaz rezervine ulaşma imkanı ortaya çıkarabilir.
Türkiye'nin yıllık tüketimi 50-60 milyar metreküp olarak görünüyor. Bunun yüzde 30'u 15 milyar metreküp yapar. İlk aşamada 40 tane sondaj kuyusu açılıyor. İşte buradaki gazı evlerde kullanabilecek ve ana şebekeye basabilecek bir sistem kuruluyor. Bu gaz Hakkari'de ve Edirne'de kullanılabilecek.
Buradaki en büyük şansımız aslında bunu çift müjde gibi düşünebiliriz. Bu bölgede yapılacak bir keşif inşa edilen sisteme entegre edilebilir ve daha hızlı kullanıma girebilir. Bu işin birçok kısmı var. Şu anda bütün sistem hazır işte daha fazlı gazı karaya iletme şansımız olacak. Hazır alt yapımızla vatandaşımızla buluşturma imkanımız olacak. bu da maliyetlerin düşmesine sebep olacak. Petrol ve gaz dahil olmak üzere ne yazık ki Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi bitimiyle artan enerj iştahını ortaya çıkan bir sonuç var. Bu nedenle maliyetler çok yükseldi. Türkiye'nin maliyeti 40 milyar dolardan 100 milyar doların üzerine çıktı.
İlk aşamada yüzde 10'unu 2026 yılında yüzde 30'unu çıkarttığımızda maliyetlerde ciddi bir azalma olacak. Bu da bir müjde olur. Bunu tabi siyasi karar alıcılar açıklayacaktır. Fatih ve Yavuz'un Çaycuma-1 havzasında yani Filyos Limanı'nda yakın noktada hazır altyapımızın olduğu bölgede yeni bir keşif olma ihtimali var. En büyük haber buradan gelebilir. Ama sadece Türkiye sadece burada araştırma yapmıyor.
Türkiye Karadeniz'in doğusunda da bu araştırmalarını sürdürüyor. Bu bölgelerde gaz olduğunu biliyoruz. Komşularımız orada çalışmalar yapıyor. Şu anda oradan gelecek bir müjdeyi düşük ihtimal görüyorum çünkü Sakarya Gaz Havzası'ndaki potansiyel yüksek. Bazı makalelerde bizim kendi karasularımızda Amerika'nın 30-35 yılık enerji ihtiyacını karşılayacak kaynaklardan bahsediliyor. Tüm bunlar Milli Maden ve Enerji Politikası'nın bir sonucudur. Son 5 yılda bir gemi filosu meydana getirdik."
Sakarya gaz sahasındaki çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Şu anda Kanuni ve Yavuz gemilerimiz oradaki kuyuların çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu anda orada 10 tane gaz kuyusu var aktif 9'unun sondajı tamamlanmış durumda. Yılsonuna doğru inşallah 10'uncusunun da tamamlanması planlanıyor. Sakarya gaz sahasını keşfeden Fatih gemisi ise şu anda Çaycuma açıklarında çalışmalarını sürdürüyor. Yani bütün sondaj gemilerimiz Abdülhamid Han dışında bölgede. Aslında iki ihtimal de söz konusu yeni keşif de gelebilir Çaycuma kuyusundan, bölgedeki gaz miktarı da artabilir. Bence ikisine de hazırlıklı olmakta fayda var.
Sakarya Gaz Sahası Saha Müdürü Murat Uçar: Sayın Cumhurbaşkanımız burayı yakından takip ediyor. Kuyularla ilgili yeni rezervlerle ilgili beklentimiz var. İnanın biz de sizler kadar bilgi sahibiyiz. Akşam hep beraber göreceğiz.
"UMUDUMUZ ÇOK DAHA FAZLA REZERVİN OLMASI YÖNÜNDE"
Fatih gemisi Kanunu gemisi ve Yavuz gemisi 3 büyük gemimiz burada çalışıyor hepsinin farklı farklı görevleri var. Umudumuz çok daha fazla bir rezervin olması yönünde.