Gaziantep'e bir dev eser daha: Gaziray! Bakan Karaismailoğlu A Haber’de
Başkan Erdoğan bugün Gaziantep'te toplu açılış törenine katılacak. Yapımı tamamlanana Gaziray hizmete açılacak. Peki Gaziray ne kadar sürede tamamlandı? Kentin ulaşımına ne gibi katkısı olacak? Tüm bu soruların yanıtını A Haber muhabiri Mehmet Geçgel’in konuğu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu verdi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif şehri Gaziantep'teki 5 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile şehir merkezi arasındaki trafik yoğunluğunu çözecek "Gaziray Banliyö Projesi" tamamlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) desteğiyle 2017'de başlatılan "Gaziray Banliyö Projesi", yaklaşık 300 binden fazla işçinin çalıştığı 5 OSB ile küçük sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak.
Kentin ulaşımına ne gibi katkısı olacak? Gaziray faydaları ne olacak? Konuyla ilgili A Haber' konuşan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Gaziantep için oldukça önemli bir çünkü Gaziantep gibi hedefleri olan şehirlerde böyle yatırımlar şehre nefes aldırmak için çok önemli. Gaziray toplamda 25,5 km uzunluğunda içinde 16 tane istasyonu olan şehir merkezi ile organize sanayi bölgelerini ve stadyumu birbirine bağlayacak. Özel araçlı yolculuklara alternatif kaliteli konforlu ve güvenli bir toplu taşıma hizmeti olacak." dedi.
Bakan İsmailoğlu'nun A Haber mikrofonlarına söyledikleri:
25,5 km raylı sistem şehirler için kıymetli bir iş. Şu anda bizler merkez istasyonda bulunuyoruz. Burada 4 tane ray sistemi var. Bunlardan iki tanesi hızlı tren rayları olacak. Şu anda inşaatı devam eden Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep'ten gelen tren direk buraya gelebilecek. Yani merkez istasyon hem Gaziray hem de hızlı tren ile entegre olacak. Şehirli birleştirecek entegrasyon merkezi olacak. Aslında bir yaşam alanı olacak. Burası gayet büyük bir istasyon, çok konforlu olacak.
Hızlı treni buraya adapte etmiş olacak. Artık Gaziantep içerisindeki hızlı tren kısmı tamamlanmış oluyor. Şehir merkezinden daha önce geçen bir demiryolu hattı vardı. O hat tamamen yüzeyden geçtiği için şehri ikiye bölüyordu. Hızlı tren ile birlikte o yüzden geçen hat ile birlikte yer altına aldık. Yüzeyden geçen 5,5 km hattın yüzeyi belediye çalışmaları ile birlikte şehre kazandırıldı. O da raylı bir sistemin yanında şehir için farklı bir sistem oldu.
Burası 350 bin yolcu kapasiteli ilave ekipman ve ilave yatırımlarla beraber bu sayı arttırılabilir. Bugün itibariyle bu proje Gaziantep'in gurur olacak. Biz de böyle projeleri kısa zaman bitirdiğimiz zaman gurur duyuyoruz. Burası 10 milyar TL'lik bir yatırım ve onlarca yıl şehrimize hizmet edecek. Şehrin kalkınmasına ve gelişimine katkı verecek.
Raylı sistemler şehir içi trafiğini rahatlatması açısından, trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak açısından ve ayrıca şehirlerimizdeki emisyon azaltımı içinde raylı sistemler çok önemli. Raylı sistemler yatırımlarıyla sıfır emisyon hedefine hızlı şekilde yaklaşıyoruz. Bu yatırımlarla şehirlerimize nefes aldırıyoruz. Gaziray ile hızlı tren entegre edilmiş olacak. Gaziantep ve Türkiye'ye hayırlı olsun.