Türkiye'nin gurur günü: Togg! 60 yıllık hayal gerçek oldu
Türkiye Cumhuriyeti'nin 99'uncu yılında yerli otomobil hayaline kavuşuyor. Togg, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle bugün banttan inecek. Bursa Gemlik'e Togg'un üretildiği fabrikada bulunan A Haber muhabiri Yusuf Gül’ün konuğu olan Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Fenercioğlu değerlendirdi. Uzman isimler de A Haber özel açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Togg, bugün banttan iniyor. 8 yılda 1 milyon aracın üretilmesi hedeflenen Togg'un üretim tesisi bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu, TOBB koordinasyonunda, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ortaklığı ile 2019 yılında ilk adımı atılan, 18 Temmuz 2020'de ise temeli atılan Gemlik TOGG Fabrikası'nda sona gelindi.
Bugün açılışı yapılacak fabrikada son hazırlıklar tamamlanmış durumda. Açılışın yapılacağı alanda üzerinde TOGG'un logosunun bulunduğu uzun mavi bir çadır, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma yapacağı alan ve seri üretimine geçilecek C-SUV modelin hünerlerini sergileyeceği toprak bir pist bulunuyor.
Büyük heyecan için Prof. Dr. Ahmet Fenercioğlu şu değerlendirmelerde bulundu:
"Cumhuriyetin 99. yılını kutlarken böyle bir gururu yaşıyoruz. İlk kez ülkemizin yerli sermayesi ve milli teknolojisi ile üretilmiş olan C segment SUV Togg'umuzu banttan indiriyoruz.
Yakın tarihimizde başarısızlıkla sonuçlanan otomobil girişimi bugün başarıya ulaşacak bunu görmekten gurur duyuyoruz. Aracımız teknoloji olarak rakiplerine göre üstün bir performansa sahip araç olarak değerlendiriyorum. Mekatronik mühendisi hocası olarak baktığım zaman araç içerisinde tamam bir sistem var. Hem elektrik hem elektronik olarak hem mekatronik hem de bilgisayar mühendisliği ve yazılım tarafı ile ilgili gerçekten üst düzey bir teknolojiye sahip.
Aracımız 200 beygirlik bir güce sahip elektriksel olarak ifade edildiğinde 150 kW. Batarya sistemi lityum iyon batarya teknolojisi kullanılmış. Tamamen elektronik batarya yönetim sistemleri ile donatılmış ve yine Togg'un yerli girişimi olan Trugo şarj cihazlarıyla şarj edilebilecek. Yüzde 80 batarya kapasitesi ile yaklaşık 500 km'lik menzile sahip.
Hızlı şarj teknolojisi özellikle doğru akım ile şarj edilen teknolojiler olduğu için yüksek akım ile dolum yapılıyor. Bunların bataryası yaklaşık olarak 150-200 amperlik akımla şarj edilebildiği için o yüzden kısa sürede 25 dakika gibi sürede yüzde 80'e kadar şarj olabiliyor. Bununla da 500 km gidebiliyor.
Kendi segmentindeki içten yanmalı motorlarda 140/150 beygirler varken Togg'da bu 200 beygir. Performan olarak gerçekten üstün bir teknolojise sahip. Türkiye bu aracı zamanında üretti. Elektrikli araç üretmek doğru bir karardı. Hem yurt için hem yurt dışı pazarda rekabet edecek bir düzeye getirecek ektir."
Doç. Dr. Yüksek Okşak'ın öne çıkan sözleri:
"Biz de heyecanla ve merakla bekliyoruz. Hem Türkiye hem Bursa için önemli bir adım olacak. Elektrikli otomobil pazarı her geçen gün payını artıracak gibi görünüyor. Türkiye bu sefer treni kaçırmadı. Elektrikli otomobil pazarı çok yeni ve 2030 ile sonrası için yüzde 40'lık bir büyüklüğe kavuşacağı tahmin ediliyor. Daha bu pazar yüzde 2'lik bir paya sahipken Türkiye'nin bu vagona biniyor oluşu çok kıymetli.
Çünkü yeni bir teknolojiyi ne kadar ilk yakalayanlardan olursanız o pazarda derinliğiniz ve payınız o kadar büyük oluyor. Dolayısıyla Togg zamanında atılmış çok önemli bir adım.
Çinli bir batarya firması ile de önemli bir anlaşma yaptık ve burada bir tesis kurduk. Bu nedenle enerji tarafında hem de aracın kendi tarafınada da çok kıymetli bir adım.
Togg sadece bir araç değil, yaşam alanı vaat ediyor. İçinde bulunduğunuz dünyada bilindiği gibi zaman çok kıymetli. Evlerde akıllı evi arıyoruz araçlarda da verileri biriktiren sizin yakın geçmişinize size özgü hale getiren önemli adımlar var. Togg'un da bu manda uluslararası kabul görmüş bir çok firmayla da anlaşması var. Dolayısıyla sadece elektirikli bir araç değil yaşam alanı üretiyoruz."
Hasan Mandal'ın A Haber canlı yayınında söyledikleri:
"Tarihi bir güne tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Bugün önemli bir teknolojiye şahitlik ediyoruz. 60 yıl önce yarım kalan bir sürece tanık oluyoruz. O günün sorumluluğunu bugün gerçekleştirmiş oluyoruz.
29 Ekim'de o heyecanı yaşamak için başladığımız süreç yarım kalmıştı. Bugün bizim için onu duyulacak bir gün. Aynı zaman yeni heyecanların ve yeni sorumlulukların alınacağı bir gündür.
Buradaki ama kesinlikle bugün ile yetinmeyip gelecek için baktığımız zaman Türkiye'nin artık tasarlayan geliştiren ve üreten bir ülke olma noktasıdır. Ve bunu yaparken bilinen teknolojilerle değil yüksek teknolojilerle yapabilen ülke olduğumuzun kanıtını gösterdiğimiz bir zamanı yaşıyoruz. Biz bunları 4 gün devam eden SAHA EXPO'da da gördük.
Savunma Sanayii'ndeki gelişime baktığımız zaman yüzde 15'lerden yüzde 80 yerlilik oranlarına ulaşmayı başardıysak işte bize bu gücü ve direnci verdi. Otomobil alanındaki akıllı teknolojiler bizi başka alanlara da götürebilecek. Biz bugün yaptığımız otomobil ile övünç duymuyoruz gelecekte başka alanlarda bu işi yapabileceğimizin en önemli göstergesi."
TOGG'UN RENKLERİ DE ARTIK BİZİM
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır TOGG'a ilişkin A Haber'e özel açıklamalarda bulundu.
"Bu otomobilin sahiplenilmesi çok çok önemli. TOGG bizim artık renkleri de bizim. Sıfırdan geliştiren bir cihaz TOGG. Evdeki aletleri bile araç içinden yönetebileceksiniz. "
"Mesela CD çalarlar hayatımıza vedat etti ama araçlarda halen devam ediyor. Bunun sebebi araçların bu değişim hızını tam yakalayamaması. Burada TOGG'un yeni teknoloji ile üretilecek olmasından kaynaklı bir avantajı var. "