EYT'de tek tip düzenleme nasıl olacak? EYT kimleri kapsayacak? EYT ne zaman çıkacak?
Aylardır süren EYT tartışmalarında sona gelindi. Yeni EYT formülü aralık ayında Meclis gündemine gelecek. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili masadaki formül nasıl işleyecek? EYT çalışması hangi aşamada? Konunun detaylarını SGK uzmanı Muhammet Bayram A Haber canlı yayınında anlattı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorununda aylardır süren çalışmalarda sona gelindi. Yeni EYT formülü aralık ayında Meclis gündemine gelecek. EYT'de en önemli kriter tarih olacak ve kişiye özel aylık tutar olacak.
Teknik çalışmalar bitti ve artık Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması bekleniyor. Başkan Erdoğan'a sunulmasının ardından aralık ayında Meclis gündemine gelecek ve yasalaşacak.
Akıllardaki soruların cevaplarını Muhammet Bayram A Haber'de verdi:
Çalışmalar tamamlandı, bizler yaş şartının kaldırıldığını duyuyoruz ancak kaç kişiyi kapsayacağı çok önemliydi. Bize göre 1,5 milyon kişi gerçekten EYT'li olarak görünüyordu. Ama şu anda bu rakamlar 4,5 milyona kadar ulaşmış durumda.
Eğer bir kişinin 18 yaşında sigortalılık başlangıcı varsa ve 25 yıl aralıksız sigortalı çalıştıysa şu anda 43 yaşında ve bu emekli olacağı anlamına geliyor. Yani toplamda 9 bin prim gün sayısı yatırmış oluyor. Bu Bağ-Kur, Emekli Sandığı'ndaki emekli olma yaşı ama EYT ile bir sürü sorun ortaya çıktı. Tüm bunlar EYT ile birlikte çözülecek.
Prim şartında SSK'lılarda EYT olmadığını yani 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde 5 bin prim gün sayısı vardı. Daha sonrasında 5 bin 5 bin 975 prim gün sayısı getirildi. Prim şartı ama Bağ-Kur emekli sandığına bakılınca 7 bin 200 kadınlarda erkelerde 9 bin prim gün sayısı var. Bu bir nebze adaletsizliğe yol açıyordu.
Yaş sınırı şartı da masaya gelenler arasındaydı. EYT'lilerin istediği 'Biz yola çıktık, yoldayken kanun değişti." yaş sınırı ortadan kaldırılsın talebi var. Yaş sınırı değerlendirilirken burada maliyet ortaya çıktı. Şu anda masada yaş şartı olmadığını biliyoruz.
2000 öncesi aylık bağlanma oranları, 2000-2008 arası aylık bağlanma oranları ve 2008 sonrası aylık bağlanma oranları farklı. 2008'den sonra aylık bağlanma oranları düşük olduğu için düşük emekli aylığı alınıyor. Burada bazı adaletsizlik ortaya çıkıyor. Bunlar çeşitli adımlarla çözülecek ve farklı maaşlar alınacak. Yaş şartı ortadan kaldırılsa dahi EYT'liler kademelendirilecek. Fazla prim ödeyen fazla maaş alacak.
YOL HARİTASI
* Teknik çalışma tamamlandı
* Başkan Erdoğan'a sunulacak
* Taslak haline getirilecek
* Komisyon ve Genel Kurul aşamasında sonra yasalaşacak
* Başvurular başlayacak
7 ADIMLI ÇALIŞMA
* Prim şartı değerlen
* Yıl şartı değerlendirildi
* Yaş sınırı masaya geldi.
* Farklı kuruma 3,5 yıl şartı