EYT formüle ilişkin detaylar neler? EYT kimleri kapsayacak? EYT’den kaç kişi faydalanacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat bilgin katıldığı canlı yayında EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT formülüne ilişkin detayları A Haber muhabiri İslim Çobanoğlu’nun konuğu olan sosyal güvenlik müşaviri Çetin Ateş anlattı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin aralık ayında Meclis'e geleceğini söyleyen Bakan Bilgin, "Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclis'e intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik." diye konuştu.
STAJYER VE ÇIRAKLIK EYT İÇİN BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?
Staj ve çıraklık döneminin EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.
Peki EYT formüle ilişkin detaylar neler? EYT kimleri kapsayacak? EYT'den kaç kişi faydalanacak? EYT aralık ayında çözülecek mi? Sosyal güvenlik müşaviri Çetin Ateş'in değerlendirmeleri:
"08.09.1999 öncesi işe girenlerin hepsi EYT'li durumda. Bu noktada bu tarih çok önemli. Eski yasaya göre kadınlar 20 yıl 5 bin gün prim doldurdukları zaman erkekler ise 25 yıl 5 bin gün prim doldurduktan sonra emekli oluyorlardı. Burada yaş sınırı yok.
Örneğin 1977 yılında doğan bir kadın 1995 yılında iş hayatına başlıyor. 5 bin gün priminin tamamlıyor ve emeklilik tarihi 2015 yılı olarak görünüyor. Şu anki duruma göre benzer örneğe bakarsak 1995 yılında işe başlıyor. Prim gün sayısı 5 bin 750 güne çıkıyor emeklilik yaşı ise 51 yaşa çıktı. Emeklilik tarihi 2028 yılı olarak karşımıza çıkıyor.
Burada benzer örnekte kadın çalışan kanun değiştiği için 13 yaş geç emekli olacak. Şu an üzerinde durulan konu tam olarak bu. EYT'lilerin istediği bu noktada çalışırken kuralın değişmesini istemiyorlar. Bu kuralın eski hale gelmesini istiyorlar.
Emeklilik tarihleri değişti. 4447 sayılı EYT'nin ortaya çıkış sebebi de burada başlıyor. Bu noktada yaş şartı olursa zaten EYT olmaz. Bu noktada biz yaş şartının olmayacağını tahmin ediyoruz. Tek formül olarak yapılacaksa yaş şartı olmadan çıkmalıdır.
Yaş şartı kalkmazsa EYT'nin ruhuna aykırı bir düzenleme ortaya çıkabilir. Şu anda çalışmalar devam ediyor, çünkü bu çok kapsamlı bir konu. Tek formül üzerine EYT'yi oturtmak zor bir olaydı. Ama basit bir çözümü var. 4447'deki kuralı aynen getirmektir. Mevcut bekleyen EYT'lileri emekli etmek daha sonra işe girenleri yani 9 Eylül 1999 sonrası işe girenler yeni şartları kabul etmiş sayılacağı için kademeli yaş sistemi devam edebilir.
Bu konuda bir sıkıntı yok. EYT'nin alt çalışmaları dediğimiz staj başlangıcı, çıraklık aylık bağlamak oranları BAĞ-KUR sorunları var. Bunlarla ilgili de bir düzenleme geleceğini biliyoruz."