Tahıl gemisi bugün İstanbul’a geliyor! Emtia fiyatları ne durumda? Tahıl koridoru ne anlama geliyor?
Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından 'tahıl sevkiyatı' anlaşmasının imzalanmasının ardından ilk gemi yola çıktı. Odessa'dan hareket eden geminin bu gece İstanbul'da olması bekleniyor. Türkiye'nin diploması zaferiyle kurulan tahıl koridorunda ilk gemi yola çıkar çıkmaz tarım emtia fiyatlarını düşürdü. Buğday, mısır, soyada günlük düşüş yüzde 2'yi aştı. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya ve TZOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer değerlendirdi.
İstanbul'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin çalışmasıyla Ukrayna'dan ilk gemi dün sabah yola çıktı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada Odessa Limanı'ndan dün saat 09.15'te Lübnan'a gitmek üzere ayrılan Sierra Leone bayraklı 27 bin ton mısır yüklü 'Razoni' isimli geminin bugün saat 15.00 civarında İstanbul Boğazı açıklarına ulaşacağını söyledi.
Türkiye'nin başarılı diplomasi atağıyla Rusya ile Ukrayna arasında varılan tahıl koridoru anlaşması etkisini hemen gösterdi. Rus işgali sonrası ilk tahıl sevkiyatını yapan gemi Ukrayna'dan yola çıkar çıkmaz tarım emtialarında gerileme yaşandı.
Türkiye'nin öncülüğünde yapılan Birleşmiş Milletler anlaşması ile 26 bin ton mısır taşıyan Razoni gemisi Lübnan'daki Trablus limanına doğru yola çıktı ve tüm tarım emtiaları yüzde 2'nin üzerinde düşüş yaşadı. Uzman isimler gelişmeleri A Haber değerlendirdi.
Dr. Furkan Kaya'nın öne çıkan sözler:
"En başından beri bu tarihi anlara tanıklık etmek çok büyük bir guru kaynağı. Bu güvenlik koridoru aslında bir barış koridoru aynı zamanda Türkiye diplomasisinin hasat koridoru olduğunu görmemiz gerekiyor. Bunun için Dışişleri Bakanlığı çok büyük mesai harcadı.
Savaşın başladığı ilk andan itibaren gıda krizinin geleceğini ve savaş temelli bir probleme neden olacağını ifade etmiştik. Dolayısıyla tarafları bir araya getirerek aynı masada imza attırarak savaşın en sıcak anında bile karşılıklı olmasa bile aynı masada bu imzaların atılması Türk diplomasisinin büyük bir başarısıdır.
Bu gemi buradan Lübnan'a gidecek ve Afrika dahil ihtiyacı olanlara ulaşacak ve tahıl sevkiyatı sürecek. Burada savaş ile geçen zamanda telafi için bizim 10 kat daha fazla zaman ihtiyacımız olacak. Bölge ülkeleri ve dünya açısından büyük bir krize yol açacak bir durumu ifade etmiştik.
Türkiye sadece Karadeniz'deki durumla uğraşmıyor. Türkiye'nin çevresi ateş çember ile donatılmış durumda. Türkiye eş zamanlı olarak böyle bir mücadele veriyor. Barış temelli diplomasinin sonuna kadar götürmeyi amaçlıyor."
Ömer Demir'in emtia fiyatlarının düşmesiyle ilgili açıklamaları:
"Daha gemi limandan çıktı ve fiyatlar düşmeye başladı. Hububatın ve tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Şayet bu koridor için imzayı atmamış olsaydık bugünlerde çok vahim konuları konuşuyor olacaktık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu basit bir konu değildi.
Eğer bu imzalar atılmasaydı ekmek 3 kat fiyatına kadar çıkabilirdi. Bunu atlattık ve çok daha planlı programlı tarım yatırımlarını desteklerini artırarak devam ettireceğiz. Dünyayı büyük bir tarım sıkıntısı bekliyor. Ülkemizden bu işi en az zararla kurtarmamız lazım.
Bizler çok kıymetli topraklar üzerinde duruyoruz. Daha iyi verim almak için tüm yolları deniyoruz. Biz köylünün ve çiftçinin verilen fiyatlardan memnun olduğunu görüyoruz. Tarım alanlarında hasatlar yapılıyor ekimler sürüyor.
Hububat fiyatları ne kadar aşağı düşerse düşsün TMO aracılığıyla verilen fiyat aynı kalacak. Eğer fiyat düşerse TMO alım garantisi üzerinden ürünü alacak eğer fiyat yükselirse çiftçi ürünü istediğine satabilecek. İşte devlet böyle güzel politika uyguluyor."