A Haber’de rakamı açıkladı | İşte 2022 asgari ücreti! AGİ formülü nasıl işleyecek?
Milyonlarca insanın beklediği asgari ücrette zam pazarlığı devam ediyor. Bugün 3. Toplantı gerçekleştirilecek. Herkesin merakla beklediği rakamla ilgili Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem önemli değerlendirmelerde bulundu. Ankara'dan gelen son rakamları Faruk Erdem canlı yayında açıkladı. Asgari ücretin 3 bin 950 olacağını ifade eden Erdem 4 bin 70 lira da olabileceğini söyledi. Öte yandan asgari ücretin belirlenmesi için komisyon bugün 3. Toplantısını gerçekleştirdi. Zirvenin ardından Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TİSK Genel Sekteri Akansel Koç, TÜRK-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat kameralar karşısında geçip önemli açıklamalarda bulundu. Dün Ankara'dan gelen rakamları paylaşan Faruk Erdem bugün ise toplantı sonrası ortaya çıkan yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırdı ve AGİ formülülnün nasıl işleyeceğini anlattı.
Faruk Erdem'in bugün canlı yayında açıklamaları:
"Asgari ücretin 4. Toplantıya kalması olağanüstü bir durum değil. Hep bu şekilde oldu ve bu pazarlığın yapılması sağlıklı bir süreç. Asgari ücret yine kısa bir sürede belirlenmiş olacak. Bundan önce 31 Aralık gecesi açıklandığı dönemler oldu.
Memurların yüzde 30-35 zam oranı açıklamasında olduğu gibi yine dünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada bir yanlış anlaşılma oldu. Bu biraz bizden biraz da açıklamayı yapan kişiden kaynaklanıyor. Eğer açıklama çok açık olmazsa bir anda internet siteleri ve televizyonlar rakamları farklı verebiliyor.
Dünkü toplantıda aslında bir geçim endeksi konuşuldu. Bu masaya bir işçinin gıda rakamları için kaç paraya ihtiyaç duyduğu gibi veriler geliyor. Bunlar bazen TÜİK'ten bazen üniversitelerden geliyor. Dünkü toplantıda bu rakamlar açıklandı. Burada işçinin gıda harcaması taraflar arasında 3 bin 100 ila 3 bin 900 olarak konuşuldu ancak bunu asgari ücret teklifleri gibi verildi.
Ben masada dışında hükümet tarafından TİSK tarafında ve TÜRK-İş tarafından yapılan çalışmalarda yansıyan rakamları söyledim. (3 bin 950 ya da 4 bin 90 gibi rakamlar) Bu rakamları söyledim, bunlarla karşılaşabiliriz. Bunlar benim edindiği bilgiler. Ben yapılan toplantıda uzlaşı olacağını düşünüyorum.
AGİ formülü masada gündeme geldi. Her çalışan maaştan gelir vergisi ödüyor. Devlet bu gelir vergisinin bir kısmını bizim medeni durumuza ve çocuk sayımıza göre geri iade ediyor. İşte bu AGİ'yi artırdığınız zaman asgari ücreti yükseltme imkanı olabilir. Eğer işveren işçi ödediği primleri düzenli öderse yüzde 5 puan indirim yapılıyor işte burada anlaşma sağlandı.
DÜN NELER YAŞANDI?
Takvim gazetesi Faruk Erdem canlı yayında milyonlarca insanını heyecanla beklediği asgari ücret ile ilgili önemli bir haberi paylaştı. Ankara'dan önemli kaynaklardan bilgi edindiğini söyleyen Faruk Erdem rakamı canlı yayında ilk kez söyledi.
Bugün Ankara'da 3. Kez yapılacak toplantıya vurgu yapan Faruk Erdem, taraflar arasında mutabakat olduğunu ve rakamların 3 bin 900 ila 3 bin 950 civarında olduğunu söyledi.
Ayrıca yapılan görüşmelerde 4 bin liranın psikolojik sınır olduğunu ifade eden Faruk Erdem masada 4 bin 70 rakamının da olduğunu söyledi. Bu rakamların kesin olmadığını ifade eden Faruk Erdem rakamları çok önemli kaynaklardan aldığını söyledi.
Faruk Erdem'in canlı yayında öne çıkan ifadeleri:
"Asgari ücret için toplantılar sürüyor. Taraflar arasında mutabakat sağlandı. Psikolojik sınır olan 4 bin liranın üzerine çıkabilir. 4 bin 70 ya da 4 bin 90 olabilir.
Şimdi bir daha tekrar edim 3 bin 900 ve 3 bin 950 net rakam üzerinde mutabakat sağlanmış ama Cumhurbaşkanlığı'nın devreye girmesiyle 4 bin liranın üzerinde 4 bin 70 4 bin 90 gibi bir rakamın açıklanması da mümkün olabilir.
Bunlar benim Ankara'dan edindiği rakamlar kesin değil. Ancak bugün yapılan toplantıdan sonra öğrenebiliriz Bu rakamlara ulaşma noktasında 2 türlü çalışma yapılmış. 1. vergilerle ilgili çalışması. AGİ'nin yükseltilmesi bu rakamlara ulaşma mümkün olabilecek.
AGİ hamlesi ile işverenin üzerindeki yükünde bir kısmı alınmış olacak. İşverene yapılan asgari ücret desteği de devam edecek. Bunlara benim edindiğim bilgiler ve rakamlar bu çerçevede dönüyor.
Burada işverene 5 bin 950 gibi maliyet var ama bu 3'lü bir mutabakat sağlanacağını düşünüyorum. Yapılan açıklamalarda işçi odaklı ve refah yükselmeye yönelik sözler.
Herkesin mutlu olacağı bir rakamın ortaya çıkmasını ümit ediyorum. İnsanların alım gücü arttıkça ekonomi daha çok canlanacak. Burada üretim ekonomisi modeli çok önemli.
Artık Türkiye'de üretim, yatırım, istihdam odaklı bir kalkınma dönemi var. Vatandaşın çalışıp ürettiği değerin faizle yurt dışına hortumlanması dönemi artık yok."
Nurcan Önder, önceki yıllarda TÜİK'in Hacettepe Üniversitesinden aldığı verilere göre, ağır, orta ve hafif işlerde çalışanların tüketimlerinin hesapladığını anımsatarak, bu sene verileri alarak kendilerinin hesaplama yaptıklarını söyledi.
Hacettepe Üniversitesince verilen parametrelerle rakamları bir araya getirip karşılaştırdıklarını anlatan Önder, şu bilgileri verdi:
"Bu, Hacettepe Üniversitesinin beslenme kalıplarına göre yapılan bir parametre, Komisyondan aldığımız onlarca parametreden biri. Bu rakamlara göre, Türk-İş ile TİSK arasında belli itirazları var. Türk-İş, 'Bu hesaplar kalori hesabına göre yapılıyor, bunların fiyatları fark ediyor, biz daha farklı kalıba göre daha farklı ücretler belirliyoruz.', TİSK ise 'İşçiler sadece ağır işlerde çalışmıyor, Türkiye ortalamasının alınması gerekiyor.' dedi. Buradaki parametreleri esas alarak belirli hesaplar yaptık. Eski formüle göre hesapladığımızda, 2 bin 979 ile 3 bin 567 lira arasında değişiyor. TİSK, bu rakamı ortalama 3 bin 100 lira olarak buluyor. Türk-İş, 'Daha farklı besin kaynakları ve ürünleri hesaba katarım, böylece bu rakam 3 bin 900 liranın altına düşmez.' dedi."
İşçi ve işveren kesiminin bazı konularda mutabakat sağlarken, bazı hususlarda farklı görüşte olduğunu belirten Önder, şöyle konuştu:
"Özellikle işçi SGK primleri, vergi dilimleri, asgari ücret teşviki konusunda işçi ve işveren tarafı belirli konularda komisyon öneri sunmakta mutabık kaldı. TİSK, 'Beklenen enflasyonu öneriyorduk, bu sefer gerçekleşen enflasyonu öneriyoruz. Bunu esas alalım.' görüşünü dile getirdi. Türk-İş, 'Enflasyonun üzerine refah payı ilave edelim.' dedi. Bu konuda iki tarafın farklı görüşleri oldu. Bunları değerlendireceğiz, teknik çalışmalarımızı da yapacağız. Son toplantımızda, asgari ücretin ne olacağına karar vereceğiz."
TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat tarafından yapılan açıklamada ise "Zor bir süreç yaşıyoruz. Umuyoruz ki içinde bulunduğumuz şartlar içinde sıkıntıların giderileceği bir asgari ücret olsun istedik. Geldiğimiz nokta aynı değil. İşverenle uyuşmazlıkları gideremedik. TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile bizim yaşadığımız enflasyon arasında fark var. Son 1,5 ayda anormal şekilde artan enflasyon ve günlük fiyatların 2 defa değişmesi dar gelirli insanlarımızı zora sokuyor. Yaşanan enflasyon... Büyümeden de refah payı alarak asgari ücret bekliyoruz. Değerlendirmelerimiz geçerlidir. Çok ifade edilen çalışanların refah seviyesinin artacağı asgari ücret bulamadık. 415 kalem üzerinden TÜİK değerlendirme yapıyor. Ana kalemler 30 civarında gıda konut elektrik su eğitim kültür ele alındığında yüzde 50'den fazla arttığı görülüyor. Bu oranlara yakın oranların olması gelir dağılımı adaletsizliğini önleyecek rakama ulaşmaktı amacımız." ifadelerini kullandı.
TİSK GENEL SEKRETERİ ÇALIŞANLARIN DA RIZASIYLA 3'LÜ İMZA ARAYIŞINDAYIZ
Toplantı öncesinde ev sahibi olarak açıklamalarda bulunan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücretin tespitine ilişkin oldukça zorlu bir süreç yönetildiğini dile getirerek, "Çalışanların görüşlerini alıyoruz, anketler yapıyoruz. Bakanlığımızın anketi vardı. Oradan çok istifade ettik. Etmeye de devam ediyoruz. 10 binlerce satır veri analiz ettik, etmeye de devam ediyoruz. Küçük, orta ve büyük işletmeleri segment segment analiz ediyoruz. Görüşlerini, taleplerini, önerilerini, eleştirilerini alıyoruz. Kamunun, sivil toplum ve meslek örgütlerinin tek tek görüşlerini alıyoruz. Dolayısıyla bizim için en önemli konulardan bir tanesi kapsayıcı, herkesin görüşünü aldığımız bir süreç olması. TİSK bütün bu görüşleri aldı" dedi.
POLİTAK KURULU'NUN GÜNDEMİ ASGARİ ÜCRET
A Haber muhabiri Ece Altuğ, detayları anlattı:
"Toplantı geçtiğimiz dakikalarda başladı. Önemli konu başlıkları var. Son olarak Nisan ayında bir araya gelmişti kurul. Bu kez adres Külliye. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 9 Politika Kurulu bulunuyor. Bu kurullara ilişkin çalışmalara yönelik sunum gerçekleştiriliyor kurul başkanvekilleri.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, aynı zamansa Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili. Dolayısıyla bugün tam da asgari ücret görüşmelerinde 3. Kez taraflar bir araya gelmişken ve henüz bir araya gelmişken ve henüz bir rakamda uzlaşılamamışken bu toplantıda bir sonraki adım ne olacak buna yönelik bir değerlendirme yapılmasını bekliyoruz."