Denizlerde küresel barış ve huzur Türk donanmasında
Yerli ve milli teknoloji hamlesiyle gücüne güç katan Türk Deniz Kuvvetleri, uluslararası alanda görev ve tehlikeye karşı koyma kabiliyetine kavuştu. Hem kendi alanında hem de bölgesel düzeyde güven ve huzuru temin eden donanma, küresel barışa da katkı sunuyor.
Deniz gücünün artması, jeopolitik dengeleri Türkiye lehine değiştirirken, bölgesinde ve dünyada deniz ticaret yollarının kontrolünde önemli bir oyuncu haline gelmesini de sağladı. Türk donanması mavi vatanın korunması yanında ana karadan binlerce mil ötede Hint Okyanusu'nda, Aden Körfezi'nde de varlık gösteriyor.
DENİZ TİCARETİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN KRİTİK ÖNEM ARZ EDİYOR
Türk Donanması, Mavi Vatan'da milli çıkarların korunmasında caydırıcılığını sürdürürken Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Ege denizlerinde uluslararası ticaretin kesintisiz devamı ve bölgesel istikrar noktasında da kritik rol oynuyor. Türk Deniz Kuvvetleri, uluslararası sularda deniz haydutluğu ve terörizme karşı düzenlenen operasyonlarda yer alarak, küresel deniz ticaret yollarının güvenliğine katkı sunuyor.
Bu doğrultuda, dünya konteyner trafiğinin kesintisiz akışına destek sağlıyor. Aynı zamanda Somali Deniz Kuvvetlerinin kapasitesinin geliştirilmesi ve Deniz Görev Gücü teşkiline yönelik çalışmalar da sürüyor.
STRATEJİK ADIM! ENERJİ KAYNAKLARININ TAŞINMASI
Türkiye, enerji kaynaklarının taşınmasında kilit konumda bulunuyor. Türk donanması, deniz altından geçen boru hatları, diğer enerji nakil hatları ve kritik altyapıların güvenliğini sağlamada aktif görevler üstleniyor bulunuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde yürütülen Somali Deniz Yetki Alanlarında icra edilecek Sismik Araştırma Faaliyeti kapsamında Oruç Reis Araştırma Gemisinin bölgeye intikalinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca refakat ve koruma sağlanması planlanıyor.
NATO'DA AKTİF GÖREV BÜYÜK KATKI
Türk Deniz Kuvvetleri, NATO'nun ve diğer uluslararası koalisyonların deniz güvenliği operasyonlarında aktif olarak yer alıyor. Uluslararası deniz güvenliği normlarının korunmasına ve denizcilik kurallarının uygulanmasına katkıda bulunuyor.
BÖLGESEL SAHİPLİK" PRENSİBİ
Türkiye, diğer kıyıdaşlarla birlikte Karadeniz'de özgün iş birliği ortamı oluşturmayı, istikrarı bozabilecek gelişmeleri azaltmayı ve Karadeniz'i her zaman jeopolitik rekabetin dışında tutmayı hedefliyor. Keşfedilen doğal gaz kaynakları Karadeniz'in enerji jeopolitiğindeki önemini artırdığı için Türkiye'nin Karadeniz politikası Karadeniz'e sahildar ülkelerle "Bölgesel Sahiplik" prensibi çerçevesinde şekilleniyor.
MAVİ VATAN'DA GERİ ADIM YOK! DOĞU AKDENİZ'DE CAYDIRICILIK
Türk donanması, Kıbrıs Adası'nın deniz yetki alanlarındaki enerji kaynaklarından Kıbrıs Türk halkının mahrum bırakılmaması amacıyla Akdeniz'de caydırıcı bayrak gösteriyor. Türk Deniz Görev Grubu (TDGG) faaliyetleri kapsamında Libya açıklarında konuşlu 2 fırkateyn ile bölgede hava savunma desteği sağlıyor.
GÜVENLİK MİLGEM'DE
2000'li yıllarda Türkiye, kendi savaş gemilerini özgün olarak tasarlayıp üretebilme kapasitesine ulaştı. İlk milli korvet olan TCG Heybeliada 2011'de hizmete girdi. Milli korvetin ardından, sırasıyla Milli Fırkateyn, Milli Muhrip ve Milli Uçak Gemisi projeleri de başlatıldı. Milli olarak geliştirilen ADVENT savaş yönetim sistemi ise bir gurur kaynağı oldu. MİLGEM'in devamında İstif Sınıfı Fırkateynler ile milli platformların yetenekleri de geliştirildi. Deniz Kuvvetleri, denizaltı teknolojisinde de önemli atılımlar yaptı.
YERLİ VE MİLLİ SERMAYE İLE MODERN DENİZALTILAR
Yeni tip denizaltı tedarik projesi kapsamında envantere girecek havadan bağımsız tahrik sistemi ile denizaltılar daha modern ve etkin yeteneklere sahip olacak. Çalışmaları devam eden milli denizaltı projesi MİLDEN, Türk deniz gücünün denizaltı savaş yeteneklerini ileri bir seviyeye taşıyacak.
DENİZDEN HAVAYA TAM KAPASİTE SAVUNMA
Deniz Kuvvetlerinin hava savunma kapasitesini artırmayı hedefleyen TF-2000 hava savunma muhribi projesinin dizayn çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı, kısa vadede inşasına başlanması bekleniyor. Milli Uçak Gemisi projesi kapsamında tasarım aşaması sonuçlandı.
STRATEJİK ÖNCELİK: TEKNOLOJİ ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR
Otomasyon ve robotik alanlarındaki ilerleme, elektronik harp ve yönlendirilmiş enerji silahlarındaki gelişmeler, tehdit unsurlarını uzak mesafelerden etki altına alma gerekliliği, insansız deniz araçlarının yaygınlaşması, stratejik intikal ve ulaştırma ihtiyacı, nesnelerin interneti ve ağ destekli yetenek ile görünmezlik teknolojisindeki gelişmelerin ürüne dönüştürülerek, Türk Silahı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılar hale gelmesi Milli Güvenlik Siyasetinin stratejik önceliği kabul ediliyor.
SAVUNMANIN GÖZ BEBEĞİ SİHA'LAR AKTİF
Türkiye, bölgesindeki gelişmeleri anında takip edebilmek için insansız hava araçlarını (İHA) ve silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) aktif bir şekilde kullanmaya devam ediyor.
TÜM RİSKLERE KARŞI ÖNLEM
Deniz Kuvvetleri geleceğin tehditlerine yönelik risk analizleri üzerinden yol haritasını güncelliyor. Bu bağlamda muhtemel tehditler ve önlemler ise şöyle sıralanıyor:
TERÖR VE SİBER: ASİMETRİK TEHDİTLER
Sabah'ın haberine göre; Deniz haydutluğu, terör ve siber tehditler gibi asimetrik tehditlerde artış meydana gelebileceği değerlendirilirken bu tehditlere karşı, donanmanın esnek ve hızlı müdahale edebilecek kabiliyette olması gerekliliği öne çıkıyor. İnsansız deniz ve hava araçları ve siber savunma sistemlerinin geliştirilmesi bu alanda öncelik kazanıyor.
JEOPOLİTİK GERİLİM: ÇATIŞMA ALANLARI
Doğu Akdeniz, Güney Çin Denizi ve Arktik Bölgesi gibi bölgelerde artan jeopolitik gerilimlerin denizlerde çatışma riskini artırabileceği kaydediliyor. Bu nedenle caydırıcılık politikalarının güçlendirilmesi ve deniz kuvvetlerinin sürekli bir varlık göstermesi önem arz ediyor.
ENERJİ KAYNAKLARI: ALTYAPILARIN KORUNMASI
Görünür gelecekte deniz altı kabloları ve enerji altyapılarının stratejik hedefler haline gelebileceği öngörülüyor. Bu altyapıların korunması için özel operasyon birimlerinin ve teknolojik çözümlerin geliştirilmesi hedefleniyor.
HIZLI MÜDAHALE YETENEĞİ
İklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesinin, deniz ticaret yollarında ve limanlarda güvenlik sorunlarına yol açabileceği hesap ediliyor. Doğal afetler ve çevresel felaketler de deniz güvenliği için güncel tehdit unsurları arasında yer alıyor. Bu tür tehditlere karşı deniz kuvvetlerinin hazırlıklı olması, hızlı müdahale yeteneği ve afet yönetimi kapasitelerinin artırılması önem taşıyor.
DENİZLERDE SIKÇA İHLAL EDİLEN HUKUK
Uluslararası deniz hukukunun sıkça ihlal edilmesi de çatışma riskini artırıyor. Türkiye gibi denizci ülkelerin, uluslararası hukuk çerçevesinde haklarını savunmaları ve denizlerde hukukun üstünlüğünü korumada kararlı duruş sergilemeleri gerekiyor.