İzmir Körfezi'nde balık ölümleri devam ediyor! Belediye Başkanı Tugay: Balıklar buraya ait değil
İzmir Körfezi'nde kirliliğin etkisiyle çok sayıda ölü balığın kıyıya vurduğu görüldü. Kıyıda yürüyüş yapan vatandaşlar, bu duruma büyük tepki gösterdi. İzmir Körfezi'nde yaşanan balık önemleriyle ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bu balıklar buraya ait değil." dedi. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümleriyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1,8 milyon lira ceza kesti, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu. A Haber muhabiri Tayfun Er ise canlı yayında İzmir Körfezi'nin son halinin erkanlara taşıyarak "Vatandaşlar bezdi artık" dedi.
20 Ağustos'ta İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Turan Sahili'nde ölü balıkların kıyıya vurması ve çevrede yoğun bir kötü koku yayılmasının ardından, kirliliğin kaynağının tespiti ve çözümüne yönelik çalışmalar hız kesmeden sürüyor.
Deniz suyunun yeşil ve kahverengi tonlarına büründüğü İzmir Körfezi'nde balık ölümleri, bugün Karşıyaka'nın Aksoy Mahallesi'nde de ciddi şekilde artmış durumda. Çok sayıda ölü balığın su yüzeyine çıktığı ve kıyıya sürüklendiği dikkat çekiyor.
Kıyıda yürüyüş yapan vatandaşlar, bu duruma büyük tepki gösterdi.
BELEDİYE ÖLÜ BALIKLARI TEMİZLEMEYE ÇALIŞIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise denizde biriken ölü balıkları temizlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Geçen hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında gerçekleştirilen İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısında, toplu balık ölümleri ve kirlilik sorununun çözümüne yönelik araştırmalar ve öneriler masaya yatırıldı.
BAŞKAN TUGAY: BU BALIKLAR BURAYA AİT DEĞİL
İzmir Körfezi'nde yaşanan balık önemleriyle ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bu balıklar buraya ait değil. Bunların gemilerle taşındığını ve iklim değişikliğiyle Körfez içinde baskın haline geldiğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.
A HABER İZMİR KÖRFEZİ'NDE: VATANDAŞLAR BEZDİ
A Haber muhabiri Tayfun Er'in Körfez'den aktardıkları şöyle "Geçtiğimiz ay Bayraklı sahilde binlerce ölü balık bulundu. Belediye ekipleri günlerce o balıkları temizlemek için uğraştı. Ardında Çevre Bakanlığı buradaki balık ölümleri ile ilgili bir faaliyet başlattı. Uzman ekiplerin yanı sıra Ankara'dan atık su için mobil laboratuvar İzmir'e geldi. Derelerden ve Çiğli ile Güney Batı arıtma tesislerinden numuneler alındı.
Faz yeterli olmadığı için suların arıtılmadığı da ortaya çıktı ve İzmir Körfezi yıllardır ölüyor. Bostanlı tarafından çok ağır bir koku var. Birçok balık türü irili ve ufaklı olmak üzere burada oksijensizlikten ölüyor. Şu anda burada İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri şu anda sahilde ölen balıkları toplamakla uğraşıyor. Geçtiğimiz aydan beri bu devam ediyor.
Körfez'de her şey normal devam etseydi şu anda bu balık ölümleri olmayacaktı. Körfez'in balık anlamında biyolojik zenginliği oldukça fazla ancak bunlar ölüyor. Bunun ana kaynağı ise Körfez'e akan dereler ve arıtma tesislerinin yetersiz kalışı. Bakan Murat Kurum geçen süre zarfında eski Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yeterli çalışmaları yapmadığını söyledi. İsim vermedi ancak yüzme mesajında bunu verdi. Körfez'in neredeyse her noktasında vatandaşlar kokudan dolayı hayatlarında bezdiler." dedi.
İZMİR KÖRFEZİ'NDEKİ KİRLİLİKLE İLGİLİ BELEDİYEYE 1,8 MİLYON LİRA CEZA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından inceleme başlattı. Bakanlığa bağlı uzman ekipler ile Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı, bölgeye sevk edildi.
KİRLİ SULAR İZMİR KÖRFEZİ'NE DEŞARJ EDİLMİŞ
22 ve 23 Ağustos tarihlerinde yaşanan kirliliğin karasal kaynaklı olup olmadığını tespit etmek için ekipler tarafından, Körfez'e dökülen derelerden ve atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından numuneler alındı.
Bu analizler sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin, "çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde" kirli suları İzmir Körfezi'ne deşarj ettikleri tespit edildi.
CEZA KESİLDİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulandı. Ayrıca, sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
AMONYAK MİKTARININ 50 KAT FAZLA OLDUĞU BELİRLENMİŞTİ
Balık ölümleri sonrası Bakanlık ekiplerinin ön incelemesinde İzmir Körfezi'nde atık su kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat daha fazla olduğu belirlenmişti. Körfez'de 6 miligram/litreye olması gereken oksijen seviyesinin ise 1,8; yer yer 0'a düştüğü tespit edilmişti. Balıkların oksijensizlik yüzünden öldüğü tespit edilmişti.
İzmir Körfezi'nde 9 Eylül'de de deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi civarında çok sayıda ölü balığın deniz yüzeyine çıktığı görüldü.