Vaniköy'deki kaçak villanın yıkımında gerginlik! CHP'li İBB göz yumdu bakanlık harekete geçti

CHP'li İBB'nin göz yumduğu Vaniköy'deki kaçak villa için yıkım kararı alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mühürlediği kaçak yapının yıkımı bugün bakanlık tarafından gerçekleştiriliyor. Yıkıma ilişkin açıklama yapan Çevre İl Müdürü Ejder Batur, "Kamu kurumları hukuka riayet etmeli. Toplam 7 yapı var burada. 2'si iskanlı 5'i iskansız. Bu 5 iskansız yapının yıkımı devam ediyor." dedi. Diğer yandan yıkım esnasında bölgede gerginlik yaşanırken son durumu A Haber muhabiri Ahmet Nazif Vural aktardı.

Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyetine başlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştirildiği tespit edilen ve inşaat çalışmaları durdurulan alana sabah saatlerinde geldi.

Alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerin yıkımına iş makineleriyle başlandı.

Ekiplerin saha incelemesinde, Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı'nda, yürürlükteki imar planında "ikinci grup koru alanı ağaçlandırılacak alanlar" lejantında kalan bölgede tespit edilen ve yıkımına başlanan yapılar şu şekilde: "3 adet 2 katlı, 4 adet 1 katlı kısmen betonarme kısmen çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistemli yapılar, 1 adet havuz yapısı, 1 adet güçlendirilmiş set yapısı, betonarme istinat duvarları, merdivenler, bahçe duvarları, bekçi kulübeleri, altyapı çalışmaları, yapı malzemeleri ve atıkları, doğal zeminde beton enjeksiyonu, kazı, dolgu, kademelendirme ve setler"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının söz konusu alanda yıkıma başlamasının ardından olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de yıkım çalışması yapıyor.

"5 İSKANSIZ YAPININ YIKIMI DEVAM EDİYOR"
Ekiplerin yıkım çalışmalarının sürdüğü sırada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ejder Batur basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Batur, "Toplam burada 7 parça yapı var. Bu 7 parça yapının 2'si iskanlı. Diğer 5'i de iskansız. İskansız yapıların tamamının yıkımıyla ilgili bugün işlem başlatmış olduk" dedi.

Batur, "Nisan 2023'te Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı sahiplerine verilmiş bir yapı onarım izin belgesi var, 90 günlük süre çerçevesinde. Dolayısıyla Nisan 2023'te verilmiş olan bu izin belgesi, 3 aylık bir süre zarfında uygulanmak üzere verilmiş. Bu süre zarfında Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün envanterine aslında burada bir yapılaşma potansiyeli olduğu gündemine girmiş. Dolayısıyla bu tarihten itibaren burada daha hassas bir şekilde denetim yapılmalıydı" şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mühürlenen Üsküdar Vaniköy'deki kaçak villanın yıkımı sabah saatlerinde başladı. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde bulunan kaçak villayla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde, birtakım izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tespit edilmiş ve ruhsatsız yapılar Bakanlığımızca mühürlenmişti. Tespit edilen alanda yer alan ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskânlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekiplerimiz koordinesinde bugün gerçekleştirilecektir" denildi.

"İHBAR 21 AĞUSTOS'TA GELDİ"
Villanın bulunduğu alana gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ejder Batur basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Batur, "Dünyanın incisi İstanbul Boğazımızı hep birlikte korumak mecburiyetindeyiz. Öncelikle bunun altını çizmek istiyorum. Burasıylka alakalı 21'inde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ihbar geldi. Burası 2960 sayılı kanuna göre Büyükşehir Belediyemizin Boğaziçi İmar Müdürüğümüzün yetki sahasında olan bir yer olması hasebiyle, 21 Ağustos'ta bize gelen ihbar üzerine hemen aynı gün İmar Müdürlüğüne bu ihbarla yazımızı ilettik. İhbarının gereğinin yapılmasıyla ilgili de kendilerine uyarı yazısında bulunduk.Kamu kurumları hukuka en çok riayet etmesi gereken kurumlar. Netice itibariyle kamu kurumları olarak mevzuat neyi emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz.Yasal mevzuat şudur. Yasal mevzuat tutanağı tuttuktan sonra tapu sahibinin iskanlı binalarda varsa kaçak eklentiler onları gidermek, varsa kaçak inşaat ve yapılar onları bertaraf etmek gibi üzerlerinde bir yük vardır. Yine bu alanda yetki sahibi olan 2960 sayılı kanuna göre yetki sahibi olan Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü de , Büyükşehir Belediyesi Encümeni de yapmış oduğu işlemler nbeticesinde burayla alakalı, suç duyurusunda bulundu" dedi.

"NİSAN 2023'TEN İTİBAREN DAHA HASSAS BİR ŞEKİLDE DENETİM YAPILMALIYDI"
Batur, "Kamuyounun 2 haftadır gündemini meşgul eden yeri bir an evvel hukuksal mevzut çerçevesinde ilgilisiyle birlikte, yasal olarak da koordine görevimiz var bakanlık olarak. Yıkım işlemlerini bugün itibariyle koordine ederek başlattık. Toplam burada 7 parça yapı var. Bu 7 parça yapının 'si iskanlı. Diğer 5'i de iskansız. İskansız yapıların tamamının yıkımıyla ilgili bugün işlem başlatmış olduk.İskanlı olan kısımları da eklenti kısımları da aynı mevzut aynı hukuk aynı kanun çerçevesinde yapımına devam ediyor.Az önce bahsettiğim yasal süreçler çerçevesinde he il müdürlüğüzün yetkisi var. Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlşüğü de asıl sorumlu kurum. Ne yapıyorsak yapalım, yapacağımız işin hukuki mevzuat çerçevesinde olmasına özellikle dikkat etmeliyiz. Yasal süreler içerisinde ne yapılması gerekiyorsa onu aynen ve harfiyen yapmamız gerekiyor. İlgilisinin bu süre zarfında, zabıt tutanağı tutulduktan itibaren bakanlığımız tarafından 22 Ağustos'tan itibaren İmar Kanunu'na göre 1 aylık, yine büyükşehir encümeninin kararından sonra ilgilisine, tebliğinden sonra 15 günlük yasal çerçeve sözkonusu ilgilisi tarafından az önce atfettiğim konuların giderilmesine dönük mükellefiyetlerini yerine getirmek üzere. Yapacağımız işlemlerde ne doğaya zarar vermeliyiz ne de yapacağımız iş hukukun dışına çıkmalı. Nisan 2023'te Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı sahiplerine verilmiş bir yapı onarım izin belgesi var, 90 günlük süre çerçevesinde. Dolayısıyla Nisan 2023'te verilmiş olan bu izin belgesi, 3 aylık bir süre zarfında uygulanmak üzere verilmiş. Bu süre zarfında Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün envanterine aslında burada bir yapılaşma potansiyeli olduğu gündemine girmiş. Dolayısıyla bu tarihten itibaren burada daha hassas bir şekilde denetim yapılmalıydı. Netice itibariyle her bir kurum, her birimizin, tüm kamunun bize mal olmuş 85 milyonun her birinin kamu kurumu; ama üzerindeki mükellefiyetleri, sorumlulukları ve yetkileri en iyi şekilde, zamanında yapmak mecburiyetindeler. Bir yeri, bir bölgeyi kaçak yapıdan korumak, yapıldıktan sonra yıkmak değildir esasen. Yaptırtmamaktır. Yapılmasına müsaade etmemektir. Çünkü yapılmasına müsaade edildikten sonra, öyle veya böyle müsaade edilmese de dikkatten kaçması dahi büyük bir sorunu beraberinde getiriyor. İşte 2 haftadır ülkemizin, neredeyse her bir vatandaşımızın gündemine giren bir konu haline geldi yerin de önemine binaen" dedi.

"BASİT ONARIM İZİN BELGESİNDE KURULLARIN GÖRÜŞÜNE İHTİYAÇ DUYULMAZ"
İl Müdürü Batur, "Bu bölge, çivi çakılmasına dahi kolayca müsaade edilemeyen bir bölgedir. İskanlı binaların basit, onarım, bakım izni alabilme şansı vardır hukuken. İskanlı binaların tadilat ruhsatı alabilme, tadilat ruhsatı alabilmeyi de Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün, bakanlığımızın ilgili kurullarından görüş alarak vermesi gerekir. Aynı şekilde, güçlendirme ruhsatı alabilir iskanlı binalar Boğaziçi öngörünümünde. Bakanlığımızın kurullarından izin almak, kurullarımızın periyodik olarak o izin verildikten sonra da Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün ilgili kurullarımızdan aldıkları görüşler çerçevesinde oluşturduğu izni, harfiyen, etap etap takip etmekle mükellefiyetleri vardır. Basit onarım izin belgesi dediğimiz belgede kurulların görüşüne ihtiyaç duyulmaz. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü 2023 Nisan'ında basit onarım izin belgesi vermiştir ve kurullarımızın öyle ya da böyle bilgisine, ilgisine müracaat edilmemiş. Mevzuat gereği edilmez, basit onarım belgesi veriyorsanız etmezsiniz. Tadilat ruhsatı veya güçlendirme ruhsatı veriyorsanız eğer kurullarımızın bilgisi olur ve kurullarımızın da yine 2863 sayılı kanun çerçevesinde üzerine düşen mükellefiyetleri yerine getirme gibi bir sorumluluğu vardır" diye konuştu.

KAÇAK VİLLA YIKIMINDA GERGİNLİK

A Haber muhabiri Ahmet Nazif Vural bölgede yaşanan gerginliğe ilişkin olay yerinden son gelişmeleri aktardı.

Vural yaptığı açıklamada "Zaman zaman gerginlikler oluyor. Bu da bakanlık ve İBB arasında yaşanıyor. Belediye ekipleri sabah itibarıyla bölgeye geldiğini ve içeri alınmadığını söylüyor. Sesler bazen yükseliyor. Belediye ekipleri yıkımı kendileri yapmak istiyor ama bakanlık ekipleri de burada. Belediye ekipleri yolların kapanması nedeniyle iş makineleri bölgeye getiremediğini söylüyor. Şu an konuşmalar gerçekleşiyor. İçeriye giriş çıkışlar askıya alındı. Belediye ekipleri araçları çıkarmak için çekici getirdi." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşaat yapıldığı ihbarı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, 22 Ağustos'ta bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu.

Ekiplerce yapılan incelemede, izinsiz inşaatın İBB'nin izniyle başlatıldığı tespit edilmiş, ardından inşaat durdurulmuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin, izinsiz inşaata ilişkin hazırladığı tespit tutanağında, doğal zemin ve bitki örtüsüne fiziksel müdahalede bulunularak tahribat yapıldığı tespit edilen alandaki tüm inşaat faaliyetlerin durdurulduğu belirtilmişti.

Yapının bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'a ait olduğu, yakın zamanda Rus iş adamı tarafından satın alındığı anlaşılmıştı.

İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğünce, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına Vaniköy'deki izinsiz inşaata ilişkin 22 Ağustos'ta bulunulan suç duyurusunda, bahse konu yerde inşai faaliyeti yapan yapı sahibi Boris Borisenko hakkında 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu'nun mevzuata aykırı yapılarla ilgili maddesi ile Türk Ceza Kanunu'nun "imar kirliliğine neden olma" maddesine göre yasal işlem yapılması istenmişti.

İnşaatı durduran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıya ilişkin suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti.

Açıklamada, şunlar kaydedilmişti:
"Söz konusu yapının, imar kirliliğine neden olduğu, 'Tescil Edilen Sit Alanları, Korunması Gerekli Kültür-Tabiat Varlıkları ile Korunma Alanları'nın zarar görmesine sebebiyet verme' suçlarından Bakanlığımızca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 2 ayrı suç duyurusunda bulunulmuştur. Süreç titizlikle takip edilmektedir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.