Vaniköy skandalında İBB'den evrakta sahtecilik! Bakanlık denetimini beklediler: 16 Ağustos dediler gerçek 22 Ağustos çıktı | ahaber.com.tr o belgeye ulaştı
CHP'li İBB'nin skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Vaniköy'de İBB'nin sorumluluğundaki alanda izinsiz villa inşaatına göz yuman belediye patlak verdi. Yaşananların ardından devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetimlerinin ardından bölgede yapılan ağaç katliamı gözler önüne serilmişti. İBB'nin "Basit onarım izni verdik" yalanı bölgedeki inşaatın öncesi ve sonrası görüntüleriyle çürütüldü. Ahaber.com.tr, İBB'nin olayların üstünü örtbas etmek amacıyla sosyal medya hesabından yaptığı ve '16 Ağustos 2024 tarihi'nin öne çıkarıldığı paylaşımının ardından özel olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ilettiği evraka ulaştı. İBB resmi hesabından yapılan paylaşımdaki tarih ile evraktaki tarih bambaşka çıktı. İBB'nin tutarsızlığına AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe sosyal medya adresinden tepki gösterdi. İşte Vaniköy'deki talanın kronolojisi...
İstanbul Üsküdar'daki Vaniköy'de CHP'li İBB'nin sorumluluğundaki Boğaziçi İmar Müdürlüğü kontrolünde olan arazide ağaçların da kesilerek inşaat yapılması tepkilerin odağına oturmuştu.
CHP'DEN AĞAÇ KATLİAMI
Yerel seçimlerin ardından CHP izinsiz villa inşa edilen bölgede ağaç katliamı gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı.
BAKANLIKTAN İBB'YE UYARI GİTMİŞTİ
İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz inşaat faaliyetlerine ilişkin gerekli cezai işlemlerin yapılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğüne uyarı yazısı iletildiğini bildirmişti.
BÖLGEDE İNCELEME YAPILDI
İstanbul Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz yapılan inşaatta inceleme başlattı.
Vaniköy'deki inşaat alanına gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, şantiyeye alınmadı. Özel mülk olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapatılan yolun açılması için bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Polis ekiplerinin inşaat alanına girmesinin ardından kapı açıldı.
Ardından, il müdürlüğü ekipleri inşaat alanına girerek incelemelerine başladı. Ekiplerin, inşaattaki çalışmaları sürüyor. Basın mensupları da şantiye alanına alındı.
ADNAN OKTAR'IN BİNASIYMIŞ
Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri İstanbul Valiliği'ne başvurarak polis zoruyla alana girmek için girişimde bulundu.
Alanın Adnan Oktar'a ait olduğu ve yapılan operasyondan sonra yıkıldığı ve Rus bir insanına satıldığı belirtildi.
İŞTE 6 AY ARAYLA ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER
Bu skandal sonrası izinsiz inşaat bölgesindeki CHP öncesi ve sonrası görüntüler gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Yerel seçim öncesi görüntülenen ağaçlık alanın CHP'nin Üsküdar Belediyesi'ni kazanması ile birlikte tekrar görüntülendi.
İBB'DEN "TAMİR YAPIYORLAR" SAVUNMASI
İBB tarafından yapılan açıklamada ise "Yasal yapılarla ilişkili olarak, yapı ilgilileri tarafından tamir ve tadilat izni almak amacıyla kurumumuza başvuruda bulunulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, mevzuat gereği basit onarım izin belgesi düzenlenmiştir." ifadelerini kullandı.
BAKAN KURUM: YIKIM YAPILMAZSA BİZ YIKARIZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Vaniköy semtindeki izinsiz inşaata ilişkin, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinden kaçak yapının ilavelerine ilişkin yıkımın yapılması yazılı talep edilmiştir ve yapılmaması halinde bakanlığımız gerekli süreci gerçekleştirecektir." demişti.
SORUŞTURMA BAŞLADI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da Üsküdar Vaniköy semtindeki izinsiz inşaata ilişkin "imar kirliliğine neden olma" suçundan soruşturma başlatıldığını bildirmişti.
A HABER'DE YAŞANAN SKANDALI DEĞERLENDİRDİ
Eski İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi A Haber'de yaşanan skandalı değerlendirdi.
"TOPU TACA ATACAK BİR ŞEYLERİ KALMADI"
Bu kabul edilemez yapılan İstanbul'a ihanettir. Bu konuda İBB sabıkalı. Vatandaşa tamamen dur diyorsunuz ama Rus oligarkın önünü açıyorsunuz. Halk TV yöneticisinin kaçak yapısına da izin verildi. Yapı mühürlendi tutanak tutuldu topu taca atacak bir şeyleri kalmadı. Bu alanların yıkılması gerekiyor ve eski haline dönmesi gerekiyor.
"RİSKLİ ALANLARI İMARA AÇTILAR"
Biz İBB'de İmar Komisyonunda çalışmalarımızı yaparken de bu aymazlığı gördük. Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinde hatta buna Esenyurt'u da ilave edebiliriz. Bu ilçelerde Tübitak raporuna rağmen riskli alanları imara açacak kadar gözü kara bir yönetim anlayışı var İstanbul'da.
İBB'DEN EVRAKTA SAHTECİLİK!
Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İBB, Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğünce, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına Vaniköy'deki izinsiz inşaata ilişkin 22 Ağustos'ta (Bakanlık denetiminin ardından) suç duyurusunda bulundu.
16 AĞUSTOS DEDİLER GERÇEK 22 AĞUSTOS ÇIKTI
İBB yaşanan skandalın ardından resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu durum üzerine yasal süreç ivedilikle başlatılmış, 16.08.2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir." ifaderini kullanarak, 16 Ağustos'ta suç duyurusunda bulunduğunu dile getirmişti.
İBB BAKANLIK DENETİMİNİN ARDINDAN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
İBB'nin Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz yapılan inşaata ilişkin suç duyurusu dilekçesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın dünkü denetiminin ardından savcılığa sunduğu belirlendi.
TUTARSIZLIĞA TEPKİ
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İBB'nin tutarsızlığını ve kamuoyunu yanıltmasına sosyal medya adresinden tepki gösterdi.
Kabaktepe paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
Değerli İstanbul halkı,
Son günlerde Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde gerçekleştirilen kaçak yapılaşma ve bu sürecin yönetimiyle ilgili İBB yönetiminin kamuoyunu yanılttığını üzülerek görüyoruz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 16 Ağustos'ta Vaniköy'deki izinsiz yapılaşmaya ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu açıklamıştı. Ancak, gerçekler İBB yönetiminin bu açıklamasının doğru olmadığını gösteriyor.
Suç Duyurusu Tarihindeki Tutarsızlık:
İBB, 16 Ağustos'ta suç duyurusunda bulunduğunu iddia etmiştir. Fakat 22 Ağustos'ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetim sonrası, aynı gün saat 16.41'de, suç duyurusu dilekçesini savcılığa sundukları tespit edilmiştir.
Bu durumda İBB'nin, suç duyurusunu çok daha önceden gerçekleştirdiği beyanı gerçeği yansıtmamaktadır. İBB yönetimi, bakanlık denetimi sonrasında harekete geçerek suç duyurusunda bulunmuştur. Bu durum, İBB'nin kamuoyuna yanlış ve yanıltıcı bilgi verdiğini açıkça ortaya koymaktadır.
Geriye Dönük Belgelerle Manipülasyon ve Kamuflaj
İBB'nin Vaniköy'deki kaçak yapılaşmayla ilgili hazırladığı yapı tadilat tutanağında, "basit onarım belgesi"nden bahsedilmesi gerekirdi. Ancak İBB tarafından 16 Ağustos'ta düzenlendiği iddia edilen bu tutanak, gerçekte 22 Ağustos'taki suç duyurusuna dayanarak geriye dönük olarak hazırlanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İstanbul İl Müdürlüğü'nün denetiminin ardından, İBB aceleyle geriye dönük bir yapı tadilat tutanağı oluşturmuştur. Bu tutanağın hızla ve geriye dönük şekilde hazırlandığı, tutanakta yer alması gereken birçok detayın eksik olmasıyla açıkça görülmektedir.
Bu belge eksikliği ve sonrasında yapılan geriye dönük düzenlemeler, İBB'nin bu süreçte ne kadar hazırlıksız ve plansız hareket ettiğinin bir başka kanıtıdır.
İstanbul halkına gerçeği söylemek yerine, panik halinde yapılan bu geriye dönük düzenlemelerle durumu kurtarmaya çalışmışlardır.
Bu yaşananlar, İBB yönetiminin İstanbul halkına ne denli büyük bir saygısızlık içinde olduğunu göstermektedir. Tıpkı geçmişte Fazilet Durağı yalanında olduğu gibi, İBB yönetimi bir kez daha gerçeği çarpıtarak, İstanbul halkını kandırma yolunu seçmiştir. Her köşeye sıkıştıklarında, yalana başvurarak halkı aldatmayı bir yöntem haline getirmişlerdir.
Bizler, İBB yönetiminin bu türden yalan ve çarpıtma dolu açıklamalarının takipçisi olacağız. İstanbul halkı, böylesi çelişkili ve yanıltıcı bir yönetimi hak etmiyor. Şeffaflık ve dürüstlükten uzak bu anlayışı kınıyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni, bir an önce halkı doğru bilgilendirmeye ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum.
Son olarak, İBB yönetiminin her meseleyi oldu bittiye getirme çabasını esefle karşılıyoruz. Fark edildiğinde sorumluluktan kaçıp, fark edilmediğinde usulsüz ve etik dışı uygulamalara devam etme anlayışıyla hareket ettiklerini düşünmemek elde değil. Bu tür yaklaşımlara karşı İstanbul halkının hukukunu korumaya devam edeceğiz.
İŞTE O YALANIN KRONOLOJİSİ
İBB'YE UYARI YAZISI
22 Ağustos 2024 saat:00.19 - İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz inşaat faaliyetlerine ilişkin gerekli cezai işlemlerin yapılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne uyarı yazısı iletildiğini açıkladı.
Maliki Ejder Batur, sosyal paylaşım sitesi X'teki kişisel hesabından yaptığı açıklamada; "Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde bir takım izinsiz inşai faaliyetlerin gerçekleştiği tespiti üzerine İl Müdürlüğü'müzce inceleme başlatılmış olup, mezkur bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde olması nedeniyle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiği konusunda uyarı yazısı ilgili kuruma iletilmiştir" ifadelerini kullandı.
BAKANLIKTAN İZİNSİZ YAPILAN İNŞAATTA İNCELEME
22 Ağustos 2024 saat:10.00 - İstanbul Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz yapılan inşaatta inceleme gerçekleştirdi.
İBB: "16 AĞUSTOS TARİHİNDE SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR"
22 Ağustos 2024 saat:12.14 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 16 Ağustos 2024 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu iddia etti. İBB tarafından yapılan açıklamada; "16 Ağustos 2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir" iddiasında bulunuldu.
BAKANLIK İZİNSİZ İNŞAATI DURDURDU
22 Ağustos 2024 saat:13.39 - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, izinsiz inşaatın durdurulduğunu açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bakanlık İl Müdürlüğünün, söz konusu bölgede yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştirildiğini belirlediği kaydedildi.
Bakanlık açıklamasında; "İstanbul Üsküdar Vaniköy Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki bir alanda, yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştiği İl Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir. İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde bulunan alanda yapılan incelemede, meskenle ilgili kişiler tarafından herhangi bir yapı inşaat izin belgesinin Bakanlığımıza ibraz edilmediği ve ruhsatsız inşa faaliyetinin devam ettiği anlaşılmıştır. İnşaat, Bakanlığımız tarafından durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.
İBB, SUÇ DUYURUSUNU 22 AĞUSTOS SAAT: 16.41'DE SAVCILIĞA SUNDU
22 Ağustos 2024 saat:16.41 - İBB'nin Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz yapılan inşaata ilişkin suç duyurusu dilekçesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın denetiminin ardından (22 Ağustos saat: 16.41'de) savcılığa sunduğu belirlendi.
İBB'NDEN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ'NE BİLGİLENDİRME
22 Ağustos 2024- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün 16 Ağustos'ta gönderdiği iddia ettiği bilgilendirme yazısının İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne gönderildiği öğrenildi.
İBB'NİN BİLGİLENDİRME YAZISI ULAŞTI
23 Ağustos 2024 saat: 08.56: İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün bilgilendirme yazısının 23 Ağustos'ta İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne ulaştığı belirlendi.