Almanya özel kuvvet birlikleri Güney Kıbrıs'ta! KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan tepki!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) kontrol ettiği bölgelere Almanya özel kuvvet birliklerine bağlı askerlerin gelmesine tepki göstererek, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantörü olan Türkiye ile ortağı olan bizim iznimiz ve onayımız olmadan yabancı askeri kuvvetlerin Ada'ya gelmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır." dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, İsrail-Filistin çatışması üzerine Güney Kıbrıs'ta askeri hareketlilik yaşandığını hatırlatarak, Alman özel kuvvet birliklerine bağlı askerlerin GKRY'nin kontrolündeki bölgelere geldiğini, sadece Almanya'nın değil diğer ülkelerin askerlerinin de Türkiye ve KKTC'nin izni ve onayı olmadan Kıbrıs'ta konuşlandırılamayacaklarını kaydetti.
Tatar, Zürih ve Londra garanti anlaşmalarına dikkati çekerek GKRY'deki askeri hareketliliği yakından takip ettiklerini, KKTC'nin bu konuların tamamında Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde olduğunu söyledi.
Kıbrıs'ın genelinde askeri her gelişmeden mutlak surette Türkiye'ye bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantörü olan Türkiye ve bizim iznimiz ve onayımız olmadan yabancı askeri kuvvetlerin Ada'ya gelmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Bunun Almanya veya başka bir ülke olması fark etmez. Kıbrıs'ın garantörleri Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'dır. Buna dikkat edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.
"İNGİLİZLER ÜSLERİ KULLANIRKEN DİKKAT ETMELİ"
Tatar, Kıbrıs'ta bulunan İngiltere'ye ait askeri üslerin anlaşmalar çerçevesinde Ada'da bulunduklarına işaret ederek, "İngilizler üsleri kullanırken dikkat etmeli. Bu üsler, İngiltere'nin ulusal çıkarları için kullanılırken Kıbrıs'ta bulunan Türkler ve Rumlara zarar vermeyecek şekilde olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
ALMANYA'DAN İSRAİL'E ASKERİ DESTEK TEKLİFİ
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İsrail'e destek teklifinde bulunduklarını ancak İsrail'in kapsamlı askeri destek istediğine dair bir mesaj almadıklarını söylemişti.
Handelsblatt gazetesine röportaj veren Pistorius, son 30 yıldır "artık savaş olmaz" diye düşündüklerini ancak bugün gelinen noktada, dünyada artan çatışmaların endişe verici olduğunu belirtmişti.
"Almanya silah teslimatı konusunda hem Ukrayna'yı hem de İsrail'i destekleyebilir mi, yoksa bu bizim için çok mu fazla olur?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Pistorius, "İki ülke arasında silah konusunda bir rekabet görmüyorum. Ukrayna ve İsrail çok farklı rakiplerle ve dolayısıyla farklı askeri ihtiyaçlarla karşı karşıya. İsrail çok iyi donanıma sahip. Şansölye Olaf Scholz, (İsrail) Başbakan (Binyamin) Netanyahu ile görüşüyor ve ben de Savunma Bakanı (Yoav) Gallant ile görüşüyorum." dedi.
Pistorius, "Almanya İsrail'e silah sevkiyatına mı hazırlanıyor?" şeklindeki soruya ise, "İsrail'e destek teklifinde bulunduk. Şu ana kadar İsrail'in kapsamlı askeri destek istediğine dair bir işaret yok." şeklinde yanıt vermişti.