ÖZEL RÖPORTAJ | Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır A Haber'de!
İzmir Çiğli Havaalanı'nda düzenlenen yılın 3. TEKNOFEST'i yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, "Teknofest kuşağı yükselişin öncüsü olacak" ifadelerini kullandı.Öte yandan Türkiye'nin Başkan Erdoğan liderliğindeki gelişimlerine ve atılımlarına değinen Bakan Kacır, "Birkaç yıl içerisinde 30-40 uydumuzu uzayda göreceğiz" dedi.
İzmir Çiğli Havaalanı'nda düzenlenen yılın 3. TEKNOFEST'i yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir'de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Teknofest'te A Haber'e özel açıklamalarda bulundu.
İşte Bakan Mehmet Fatih Kacır'ın açıklamaların yer alan satır başları:
Cumhuriyetimizin 100. yılında 3 büyük Teknofest düzenliyoruz. Nisan-Mayıs aylarında İstanbul'da, 30 Ağustos'tan Eylül'ün ilk günlerine Ankara'da çok büyük Teknofest'ler düzenledik. İstanbul ve Ankara'da 3.5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Şimdi de İzmir'deyiz. İzmir İstiklal Mücadelemizin sembol şehirlerinden bir tanesi ve burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız 2018 yılından bu yana tüm Teknofest'lere katılarak, her birinden gençlerin ödüllerini bizzat kendi elleri ile takdim etti ve toplumumuza umut verdi. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Teknofest, 'Yükselen Türkiye'nin sahnesi' aslında.
"DÜNYA TÜRKİYE'Yİ BÜYÜK BİR BEĞENİ İLE İZLİYOR"
Bugün Türkiye'de AR-GE ve tasarım merkezlerimizin sayısı bin 600'ü aştı. 2000'li yılların başında Türkiye'nin AR-GE insan kaynağı 30 binlerdeyken, bugün artık 220 binin üzerinde AR-GE insan kaynağından bahsediyoruz. Bütün bunlar dünyanın büyük bir beğeni ile gıpta ile bazen de kıskanç ile takip ettiği pek çok yüksek teknoloji projesinin bu ülkeden çıkmasına vesile oluyor ve olmaya da devam edecek.
"TEKNOFEST KUŞAĞI YÜKSELİŞİN ÖNCÜSÜ OLACAK"
Savunma sanayiinde kritik sistem ve ürünlerini; havada insansız hava araçlarından helikopterine ve jet eğitim uçaklarına kadar... Karada, kara araçlarına ve insan kara araçlarına kadar... Denizlerde, TCG Anadolu'ya, Milli pekçok deniz platformuna kadar... Hatta artık uzayda yerli ve Milli uydularımıza İMECE gibi yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydumuza ve inşallah önümüzdeki yıl uzaya fırlatacağım ilk Milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'ya kadar... Türkiye artık kendi imkanları ile geliştirebilir, üretebilir ve kullanabilir hale geldi. Önümüzdeki dönemde sivil alanlarda da benzer birçok başarıya milletimiz imza atacak. Teknofest kuşağı önümüzdeki dönemde bu yükselişin öncüsü olacak.
Birçok Avrupa ülkesinden 15 yaş daha genciz. Bu genç ve dinamik nüfus, başkalarının sahip olmadığı ve bizim sahip olduğumuz en kuvvetli yanımız. Ancak bunu harekete geçirmek, onların önünü açacak ve önlerindeki engelleri kaldıracak işleri ortaya koymakla mümkün.
Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman gençlerle yürüyen bir lider. Gençlerin önünü açıp, fırsatların tanıyan ve o fırsatları çoğaltmak için tüm imkanları harekete geçiren bir lider. 2018 yılından bu yana Türkiye'de 8., Bakü ile birlikte toplam 9 Teknofest'in tümüne katılması ve buralardan doğan projelerin önünü açıp pek çok projeyi hayata geçirmek bunun en somut örneği.
"BİNLERCE BİLİM İNSANININ YETİŞTİĞİNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ"
Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu dönemde, gençlerin önünü daha fazla açma iddiası taşıyoruz. İnanın buralardan Türkiye kendi Selçuk Bayraktar'larını, Aziz Sancar'larını yetiştiriyor olacak. Buradan yüzlerce binlerce teknoloji girişimicisi, mühendis ve bilim insanının yetiştiğine şahitlik ediyoruz.
Bugün milli gelirimizi 2 bin dolardan 10 bin dolara çıkarmayı hep birlikte başardık. Bundan sonraki başarı kişi başına düşen milli geliri 25-30 bin dolarlara çıkarabilen bir Türkiye, katma değer üretebilen bir Türkiye ile mümkün olacak.
"BİRKAÇ YILDA 30-40 UYDUNUN UZAYDA OLDUĞUNU GÖRECEĞİZ"
Uzay ekonomisi dediğimizden 600 milyar dolarlara erişen ve yakın zamanda 1 trilyon dolara erişecek bir alandan bahsediyoruz. Pek çok paradigma değişimi eş zamanlı olarak yaşanıyor. 10 yıl önce uzaya 100 uydu gönderilirken, şimdi ise yılda 2 bin uydu gönderiliyor. Uzaydaki uyduların sayısı bir anda 8 binlere geldi. Çok değil birkaç sene içerisinde 30-40 bin uydunun uzayda görev yaptığına şahitlik edeceğiz. Birkaç yılda 30-40 uydumuzun uzayda olduğunu göreceğiz.
"SAVUNMA SANAYİİNDE ORTAYA ÇIKAN BAŞARILI 20 YIL ÖNCE KİM HAYAL EDEBİLİRDİ"
2018 yılında ABD dışında uluslararası düzeyde gerçekleşen ikinci roket yarışmasını ülkemize kazandırdık ve ilk yılımızda 500'den fazla takım Teknofest roket yarışmalarına katılmıştı. Bu yıl roket yarışmalarına katılan takımların sayısı bin 100'e erişti. Bunların 600'ü ise lise takımı... Bunun şu an ikinci bir örneği yok. Biz roket teknolojisinde lider girişimler ortaya çıkaracağız ve önümüzdeki dönemde bu girişimler dünyanın öncülerine ev sahipliği yapacaklar. Savunma Sanayiide bugün ortaya çıkan başarıyı 20 yıl önce kim hayal edebilirdi. Bugüne kadar neyi başadıysak öz güvenle başardık, ter dökerek başardık. Savunma sanayiinde bugün ortaya çıkan başarıyı 20 yıl önce kim hayal edebilirdi.Savunma sanayiinde bugün ortaya çıkan başarıyı 20 yıl önce kim hayal edebilirdi.