Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den Akkuyu NGS açıklaması: Türkiye’de nükleer çağın başladığı bir yüzyıl olacak
Türkiye tarihi bir ana daha tanıklık etti ve Akkuyu NGS "nükleer tesis" statüsüne kavuştu. Düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Burası Türkiye'nin gelecekte kuracağı nükleer enerji endüstrisinin de referans noktası olacak" dedi. Bakan Dönmez büyük yatırımın önemine dikkat çekerek, "Önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlıyoruz. Türkiye'mizin enerji kaynaklarına bir yenisini daha ekleyerek enerji portföyümüzü de çeşitlendirmiş olacağız" şeklinde konuştu. Bu tören sonrası A Haber'e konuşan Dönmez, "Akkuyu nükleer projelerden en büyüğü. Türkiye’de nükleer çağın başladığı bir yüzyıl olacak. Bir yıl içinde üretime geçmiş olacağız" ifadelerine yer verdi.
Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in videokonferans yöntemiyle katıldığı Akkuyu NGS İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'nde konuştu.
Akkuyu NGS sahasının uzun ve planlı bir yürüyüşün neticesi olduğunu vurgulayan Dönmez, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve kararlılığı sayesinde Akkuyu için ilk imzayı 2010 yılında atmıştık. 2018'de Akkuyu'nun temeline ilk harcı döktük. Şu an 4 reaktörün inşası aynı anda devam ediyor ve bugün nükleer enerji yolculuğumuzda bir mihenk taşını daha geride bırakıyoruz. Akkuyu NGS'ye ilk taze nükleer yakıt getirme töreniyle Akkuyu artık 'nükleer tesis' statüsüne kavuşuyor." ifadelerini kullandı.
Dönmez, nükleer enerjinin Türkiye için artık uzak bir hedef olmadığını ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz saha Türkiye'nin nükleer enerji hedefinin ete kemiğe büründüğünün en açık göstergesi. Önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye de başlıyoruz. Türkiyemizin enerji kaynaklarına bir yenisini daha ekleyerek enerji portföyümüzü de çeşitlendirmiş olacağız." diye konuştu.
Akkuyu NGS'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olarak her gün biraz daha yükselmeye devam ettiğini kaydeden Dönmez, "4 reaktör 60+20, toplamda 80 yıl işletme süresi boyunca, 7 gün 24 saat güvenilir, kesintisiz, sürdürülebilir ve çevre dostu olacak. Yıllık elektrik ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu bu tesisten, Akkuyu NGS'den karşılayacağız. Burada üreteceğimiz yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrikle yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının önüne geçmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
"AKKUYU, TÜRKİYE YÜZYILI'NIN YENİ NESİL ENERJİSİ OLACAK"
Dönmez, "Türkiye Yüzyılı ile yeni hedeflere yürüyen Türkiye'nin enerjisini uzun yıllar boyunca bu tesis karşılayacak. Akkuyu, Türkiye Yüzyılı'nın yeni nesil enerjisi olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Bu amaç uğruna büyük bir emek sarf edildiğini vurgulayan Dönmez, "Bugün dünyanın en büyük nükleer güç santrali inşası halihazırda Türkiye'de yükseliyor. Sahada en yoğun dönemde yaklaşık 30 bin kişi görev aldı. Bu rakam, santralin de içinde bulunduğu Gülnar ilçemizin nüfusuna denk bir rakam." dedi.
Dönmez, Akkuyu NGS'nin 550 bin bağımsız parçadan oluşacağını belirterek, "Burada sadece inşaat değil, elektronik, mekanik, makine ve imalat sanayimiz ve bunların alt dallarıyla birlikte dev bir endüstri çalışıyor. Türkiye'nin yeni enerjisi Akkuyu, yeni nesil enerji teknolojilerinin geliştirilmesinde de öncü bir rol oynayacak." diye konuştu.
Akkuyu NGS'nin Türkiye için bir elektrik santralinden öte bir anlam taşıdığını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:
"Burası Türkiye'nin gelecekte kuracağı nükleer enerji endüstrisinin de referans noktası olacak. Bu maksatla 317 öğrencimizi Rusya'da nükleer enerji eğitimine gönderdik. Yine buna ilave olarak, Mili Eğitim Bakanlığı bursu ile 500 öğrencimiz daha yurt dışında eğitim görmek için seçildi. Her birinin bilgi ve tecrübesiyle geriden geldiğimiz nükleer enerji yolculuğunda arayı hızlı bir şekilde kapatacağız ve şuna inanıyorum ki enerjinin diğer alanlarında olduğu gibi nükleerde de Türkiye'ye özgü, kendimize özgü yeni teknolojileri geliştireceğiz."
NÜKLEER YAKIT RUSYA'DAN HAVA YOLUYLA GELDİ
Rusya'dan önceki gece havayolu ile yüksek güvenlik tedbirleri eşliğinde getirilen uranyum peletlerinden oluşan nükleer yakıt ilk etapta Adana Havalimanı'na getirildi. Burada 3 tıra yüklenen yakıt, ardından kara yoluyla Akkuyu NGS sahasına taşındı. Koruyucu kaplarda taşınan ve radyasyon ölçümleri yapılan uranyum peletleri herhangi bir güvenlik riski taşımıyor.
Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in videokonferans yöntemiyle katıldığı törenle 3 Nisan 2018'de atıldı.
Bundan 2 yıl sonra, 8 Nisan 2020'de ikinci ünitenin inşasına başlanmasıyla çalışmaların ivme kazandığı projede, üçüncü güç ünitesine ilk beton 10 Mart 2021'de dökülürken, dördüncü ve son ünitenin temeli ise 21 Temmuz 2022'de atıldı.
İnşaat ve montaj çalışmalarının yüzde 40'ı Türk şirketlere ait projede, şimdiye kadar 400'ü aşkın Türk şirketi sahada hizmet sağladı. Türkiye, projenin geliştirme ve işletme aşamalarında Türk şirketlerinin ve Türk çalışanların olmasına büyük önem veriyor.
Bu çerçevede Akkuyu NGS projesinde bazı tesislerin inşaat işlerinin yüklenicisi konumundaki Titan-2 IC İçtaş İnşaat AŞ ortak girişimi, Rus şirketi Concern Titan-2 AŞ ile IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'den oluşturuldu. Böylece projenin her safhasında IC İçtaş ve diğer Türk şirketlerinin de katkısının olması sağlandı.
Türkiye için sembol bir proje olan Akkuyu NGS, yerli yüklenici ve sanayicileri desteklerken, Türk işçi ve mühendislerin nükleer teknolojiyle ilgili bilgi birikimlerinin oluşmasına da imkan sağlayacak.
Akkuyu NGS'de ilk ünitenin, yapılacak ön testlerin ve hazırlıkların ardından devreye alınması planlanıyor. Diğer 3 ünitenin de birer yıl arayla faaliyete geçmesi hedefleniyor.
BAKAN DÖNMEZ A HABER'E KONUŞTU: HEDEFİMİZ A'DAN Z'YE NÜKLEER TEKNOLOJİMİZİ YAPABİLİR HALE GELMEK
Tören sonrası A Haber'e de önemli açıklamalarda bulunan Dönmez, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek "Akkuyu nükleer projelerden en büyüğü. Türkiye'de nükleer çağın başladığı bir yüzyıl olacak. Bir yıl içinde üretime geçmiş olacağız. Akkuyu'yu işletmeye almadan önce en kritik aşamadayız." ifadelerine yer verdi.
Bakan Dönez şunları keydetti:
"Hayırlı uğurlu olsun. Mutluyuz heyecanlıyız Türkiye Yüzyılı'na nadide bir eseri yetiştirmenin mutluluğu içindeyiz. Bu ayrıca gelecek nesillere de hizmet verecek bir tesis. Şuanda dünyada yapımı devam eden nükleer projeler içinde en büyüğü. 4 reaktör aynı anda inşa ediliyor. Yıllardır hayalini kurduğumuz projeyi daha gerçekleştirmenin mutluluğu var. Milletimizin desteği duası bunda çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve liderimizin siyasi desteği ve bu projeler arkasında kararlı duruşu son derece önemlidir. Geçmiş dönemde bu işe girişenler oldu ama başlayamadılar ve cesaret edemediler. Çok partilik dönemlerde hükümetlerin süreleri çok kısaydı. Ortalama 18 ay. Böyle projenin anlaşmasını 18 ayda bile tamamlayamazsınız. Ama ne oldu? 2002'de iktidara geldik. Ardından Türkiye'nin arz güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yaptık. Rusya ile Türkiye arasında 2010'da bir anlaşma yapıldı. 2018'de temeli atıldı. Bugün üzerinden 5 sene geçti ve nükleer yakıtı getirdik. Artık 1 içinde işletmeye alma, test ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak. 1 yıl içinde de fiilen üretime geçmiş olacağız. Son derece güvenilir proje hayata geçti. Türkiye'de nükleer çağın başladığı yüzyıl olacak. Emeği geçenlere, önceki dönem bakanlarımıza da teşekkür ediyoruz. Bayrağı kimden aldıysak düşürmeden yerine getiriyoruz. Fiili işletmeye almadan önceki kritik bir aşamaydı. Yakıt şu anda uyumada depo alanlarında. İnşaat çalışmaları da sürüyor. Burada çok fazla insan kaynağı var 25 bin ve 30 bin arasında. 317 mühendisimiz Rusya'da eğitim aldı. Bu aşamada tecrübe ve bilgi ediniyoruz. Diğer projelerde yerlilik oranımız da artacak. Hedefimiz A'dan Z'ye nükleer teknolojimizi yapabilir hale gelmek.