Başkan Erdoğan: Malatya’ya 62 bin konut yapacağız
Başkan Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Kahramanmaraş Elbistan’da bulunan Kardeş Şehir Geçici Konaklama Merkezi’ni ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, "Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleriyle birlikte 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Kahramanmaraş için, Elbistan için hemen şimdi inancıyla ilk etapta Maraş'ta 83 bin konut, 18 bin 681 köy eviyle bismillah diyoruz. Sizlerden bunun için 1 yıl müsaade istiyorum. Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız" dedi. Başkan Erdoğan Elbistan temaslarının ardından Afşin'e geçti. Burada yaptığı konuşmada Başkan Erdoğan, depremzedelere 15 bin TL taşınma desteği yardımını bugünden itibaren ödemeye başladıklarını açıkladı. Son olarak Başkan Erdoğan deprem bölgesi Doğanşehir'de yaptığı incelemeler ardından basın açıklaması yaptı ve "Malatya'da 62 bin konut ve 16 bin 714 köy evi yapıp vatandaşlarımızı güvenli binalara muhakkak kavuşturacağız” müjdesini verdi.
Başkan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Devlet ve millet olarak asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını sergileyerek engelleri aşmanın çabasındayız." dedi.
Tüm depremzedelere geçmiş olsun dileğinde bulunan, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Başkan Erdoğan, "Ülke olarak gerçekten sancılı günlerden geçiyoruz. Sadece milletimizin değil muhtemelen insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden birisiyle karşı karşıyayız. Asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde 11 ilimizde 44 bin 374 canımızı kaybettik. Ayrıca 115 binin üzerinde vatandaşımız yıkıntıların altından yaralı olarak kurtarıldı. Afetin ilk günlerinden özellikle o kötü hava şartları, deprem bölgesindeki ekiplerin devre dışı kalması, hasar gören yolların ulaşımı güçleştirmesi gibi elimizde olmayan sebeplerle hep beraber sıkıntılı bir dönem geçirdik." ifadelerini kullandı.
Malatya'ya depremin 5'inci günü geldiklerinde durumu yerinde gördüklerini belirten Başkan Erdoğan, bakanların, kurumların, belediyelerin, gönüllülerin ve en önemlisi milletin samimi gayreti ve desteğiyle kısa sürede durumu toparladıklarını söyledi.
"HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN"
İlk depremin üzerinden geçen 23 güne rağmen her biri ayrı birer deprem büyüklüğüne ulaşan artçı sarsıntıların devam ettiğini anımsatan Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Geçen hafta Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremler sırasında biz de Kahramanmaraş'taydık. Dün de öğle saatlerinde Malatya'da 5,6 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsıldık. Zaten endişeli olan şehirlerimiz, bu artçı sarsıntılar sebebiyle sürekli teyakkuz durumunda kalıyor. Hasarlı binalarda yeni yıkıntılara yol açan artçı depremlerde hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız oldu. Bilim insanları ülkemizde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir deprem fırtınasının yaşandığını dile getiriyor. Şimdiye kadar meydana gelen irili, ufaklı deprem sayısı 11 bini buldu.
En küçük bir ihmalin, hatanın veya umursamazlığın bedelini insan canıyla ödediğimiz hassas günlerden geçiyoruz. Bunun için bir kez daha deprem bölgesindeki vatandaşlarıma hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Lütfen her ne sebeple olursa olsun canınızı tehlikeye atacak adımlardan imtina edin. Devlet ve millet olarak asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını sergileyerek engelleri aşmanın çabasındayız. Depremin hemen akabinde bölgeye gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde yıkımın boyutuna bizzat şahit olduk. Geçen haftadan itibaren başlattığımız il ve ilçe ziyaretlerimiz vesilesiyle sahada yürütülen faaliyetleri yerinde görüyoruz."
"TAŞINMA PARALARININ ÖDENMESİNE DE BAŞLANDI"
Başkan Erdoğan, dün Adıyaman merkez ve Gölbaşı ilçesini, Doğanşehir'den önce de Kahramanmaraş'ın Afşin ve Elbistan ilçelerini ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasında depremzedelerimizin yanındayız. Hane başı 10'ar bin lira ödemeler sürüyor. Kiraya çıkacak hak sahipleri için 15 bin lira taşınma ve 3 ila 5 bin lira arasında kira yardımı yapıyoruz. Taşınma paralarının ödenmesine de başlandı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 100'er bin lira veriyoruz." dedi.
Geçici barınma ve gıda sorunlarının çözümü konusunda önemli ilerleme kaydettiklerini belirten Başkan Erdoğan, "İlçemizde dağıttığımız çadır sayısı 3 bin 750'yi aşıyor. Sayısı 530'u bulacak konteynerleri, belirlenen alanlara kurmaya başladık. Günde üç öğün sıcak yemek veren 13 seyyar mutfağımızın faaliyetlerinin yanı sıra kumanya ve gıda dağıtımları da sürüyor." bilgisini verdi.
"MALATYA'DA 62 BİN KONUT VE 16 BİN 714 KÖY EVİ İNŞA EDECEĞİZ"
Doğanşehirli çiftçilere 6 bin 100 ton yem, 164 hayvan çadırı ve 162 branda göndererek desteklediklerini söyleyen Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Depremin yıktığı altyapıyı hızla onarmak için yoğun çaba sarf ettik. İlçemizde tüm mahallelere su ve elektrik verildi. Biraz daha hassas bir konu olan doğal gazla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Deprem ve heyelanlar nedeniyle ilçemizin kara yolu altyapısında oluşan tahribatı giderdik. Karayolları ekiplerimiz her yerde olduğu gibi Doğanşehir'de de canla başla çalışıyor. Enkaz kaldırma çalışmalarımız sona erdikçe şehirlerimizin yeniden imarı süreçlerini başlatıyoruz. Bu çerçevede ekiplerimizce ilçemiz genelinde 6 bin 296 binadaki 10 bin 127 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu belirlendi.
Malatya genelinde bu rakam 28 bin 915 binada 86 bin 332 bağımsız bölüme ulaşıyor. Bu tespitler ışığında inşa ve imar çalışmalarını hızlandırdık. Malatya'da 62 bin konut ve 16 bin 714 köy evi inşa edeceğiz. İnsanımızın canını tehlikeye atan tüm binaları yıkıp daha sağlam zeminlerde yenisini yaparak vatandaşlarımıza teslim etmekte kararlıyız. İnşallah en kısa zamanda Doğanşehir'i yeniden ayağa kaldıracağız. Geçmişte bunu defalarca başardık. Elazığ, Malatya, İzmir, Düzce, Van depremlerinde, Antalya ve Muğla yangınlarında, Kastamonu, Sinop, Bartın ve Giresun sel afetlerinde, bölücü terör örgütünün saldırıları sonucu enkaza dönen il ve ilçelerimizde bunu yaptık. 'Yapamazsınız, başaramazsınız' diyenlere rağmen vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri her seferinde yerine getirdik. Siz bize inandınız, itimat ettiniz, güvendiniz. Hamdolsun biz de şimdiye kadar size asla mahcup olmadık."
"TOKİ BİNALARI, TEKNİĞİ VE İNŞAATIYLA DEPREMDEN YÜZ AKIYLA ÇIKTI"
Başkan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Asrın felaketi olarak nitelenen bu imtihanın üstesinden de 'Malatya için Doğanşehir için hemen şimdi' diyerek inşallah sizlerin desteği ve duası sayesinde bunu başaracağız. Vatandaşlarımızı huzur-u kalple ikamet edebilecekleri konforlu, güvenli ve modern binalara muhakkak kavuşturacağız. Kimin ne dediğine bakmadan gecemizi gündüzümüze katarak çalışacak, Allah'ın izniyle sizlere verdiğimiz sözü muhakkak tutacağız. Yeni yerleşim alanlarını il ve ilçe merkezlerinde 3 veya 4 katı geçmeyecek binalar şeklinde ve şehirlerimizin özgün mimarisine göre planlıyoruz. TOKİ binaları, tekniği ve inşaatıyla depremden yüz akıyla çıktılar. Bunun için yeni binalarda da aynı sistemi uygulayacağız. Yeni yerleşim yerlerimizi, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik, morfolojik bütün bu incelemelerle birlikte yerleri buna göre seçiyoruz."
"ESKİ YERLEŞİMLERİN İHYASINI YÜKSEK BİNA VE YOĞUNLUK DIŞINDA ALTERNATİFLERLE YAPACAĞIZ"
Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyarak fay hattı ve zemin sıvılaşması gibi tehditlerden uzak yerlerde inşa etmenin herkesin ortak kanaati olduğunu belirten Erdoğan, üniversitelerdeki hocalarla, mühendislerle, mimarlarla, şehir plancılarıyla yürüttükleri çalışmaların her aşamada kendilerine rehberlik ettiğini bildirdi.
Başkan Erdoğan, "Şehirlerimizin kültür, sanat, tabii ve tarihi doku, sosyoloji, demografi gibi hayati özelliklerini korumak önceliklerimizin en başında geliyor. Eski yerleşimlerin ihyasını da yüksek bina ve yoğunluk dışında alternatiflerle yapacağız." dedi.
Malatya başta olmak üzere depremde zarar gören şehirlerdeki dini ve kültürel mekanları "tarihe vefa, geçmişe saygı" anlayışıyla muhafaza edeceklerini kaydeden Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Afet yönetim sistemimizi, ülkemizin karşılaşabileceği tüm felaketleri ve sonuçlarıyla ilgili çalışmaları yürütebilecek şekilde geliştireceğiz. Kentsel dönüşüm konusunda artık kimsenin kaprisleriyle, ideolojik bağnazlıklarıyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet olmak üzere yavru muhalefet, hepsinin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin bütün kayıtları elimizde mevcut ve bunları özellikle milletimize yansıtacağız, tekrar tekrar izleteceğiz ve kentsel dönüşümle ilgili dün bunlar neler söyledi, bugün neler söylüyor. Bak onun bedelini ödüyoruz. Artık bu bedeli kimsenin bu millete ödetme hakkı yok ve bunu da başaracağız. Bugüne kadar tecrübelerimizi ve karşılaştığımız engelleri göz önüne alarak kentsel dönüşüm projelerini mümkün olan en kısa sürede bitirecek öyle bir modele yöneleceğiz."
"BİR YIL İÇİNDE DEPREMDE YIKILAN ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
Başkan Erdoğan, depremlerin hayatın bir gerçeği olduğunu unutmadan hazırlıkları süratle tamamlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yaralarını sarmak için var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı.
Malatya'da iş yerleri yıkılan veya kullanılamaz hale gelen çok sayıda esnaf olduğunu ve onların da yaralarını saracaklarını bildiren Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Allah'ın izniyle bir yıl içinde depremde yıkılan şehirlerimizi, konutundan iş yerine her şeyiyle yeniden ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Bunun için sizlerden çok değil sadece bir yıllık müsaade istiyoruz. Türkiye'de bu işi bizden daha iyi, daha hızlı, daha adil yapabilecek başka kimsenin de olmadığına inanıyoruz ve bunu Van'da, Bingöl'de, Elazığ'da, İzmir'de bütün buralarda icra ettiğimiz o konutlarla benim halkım biliyor. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Rabbim bizleri bir daha böyle musibetlerle sınamasın diye dua ediyorum."
DEVLET BAHÇELİ: BUNU DA BAŞARACAĞIMIZ İNANCINDAYIM
MHP Genel Başkanı Bahçeli de konuşmasında, kim ne derse desin Türkiye'nin çok güçlü bir devlet olduğunu, Cumhurbaşkanı ve yönetim kadrosunun kararlı ve azimli olduğunu belirtti.
Doğanşehir'deki afetzedelerin teveccühünü yakından gördüğünü dile getiren Bahçeli, şunları kaydetti:
"Büyük acılar çekmiş bir millet, büyük sıkıntılar üzerinde bulunmasına rağmen devletine ve milletine bağlı, geleceğe umutla bakmak arzusu taşımaktadır. Her şeyden evvel bilinmelidir ki önce beslenme, sonra barınma, daha sonra emniyet, güvenlik gelir. Bugüne kadar uygulamalar göstermiştir ki üç unsurda da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve ülke yönetimi başta Cumhurbaşkanı, değerli bakanlarımız ve kamu görevlileri olmak üzere üstün başarı sağlamışlardır. Bundan sonra normalleşme sürecine girilmektedir. Dün ne kaybetmişsek daha iyisini bularak hayatımızı devam ettirme arzusundayız. Bunu da başaracağımız inancındayım."
MUSTAFA DESTİCİ: BU ZOR SÜRECİ DE BİRLİK VE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE AŞACAĞIZ
BBP Genel Başkanı Destici de tarihi bir süreçten geçildiğini, Türkiye'nin birkaç yüzyılda yaşayabileceği depremi yaşadığını belirtti.
Bu milletin ferdi olduğu için bir kez daha gurur duyduğunu dile getiren Destici, şunları kaydetti:
"İnsanımız kanaatkar, kadirşinas, tevekkül sahibi. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'giden canları yerine getiremeyiz' ama geride kalan her şey onarılacak, tamir edilecek, yerine konacaktır. Hangi odaklar, hangi mihraklar, hangi fitneyi çıkarmaya çalışırlarsa çalışsın devletimiz, milletimiz güçlüdür. Devlet millet el ele inşallah bu zor süreci de birlik ve dayanışma içerisinde aşacağız. BBP ve Alperenler olarak devletimizin, hükümetimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, ülkemizin, milletimizin sonuna kadar yanındayız."
BAŞKAN ERDOĞAN'IN ELBİSTAN AÇIKLAMALARI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız. Yeter ki biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım." dedi.
Başkan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile incelemelerde bulunmak üzere gittiği, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, depremzedeleri ziyaret etti.
Elbistan Afet Koordinasyon Merkezi'ne geçerek yetkililerden son durum ve çalışmalara ilişkin bilgi alan Başkan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Elbistanlılara geçmiş olsun temennisinde bulundu, depremlerde hayatını kaybedenler için Fatiha Suresi okudu.
Tarihe "en acı günlerden biri" olarak geçen depremlerden ikincisinin merkez üssünün Elbistan olduğunu anımsatan Başkan Erdoğan, aynı gün içinde 9 saat arayla yaşanan bu depremlerin ilçede çok ağır tahribata yol açtığını belirtti.
İlk depremi az veya ağır hasarla atlatan binaların neredeyse tamamının ikinci depremde enkaza döndüğünü dile getiren Başkan Erdoğan, şunları paylaştı:
"Bilim insanları, maruz kaldığımız afeti, 'istisnai bir tabiat hadisesi' olarak tanımlıyor. Her biri neredeyse ayrı bir deprem yıkıcılığında olan artçı sıkıntılar halen devam ediyor. Geçen hafta Hatay'da yaşanan sarsıntıların ardından dün de Malatya'da benzer bir durumla karşılaştık. Ne yazık ki bu sarsıntılarda da yıkımlar yaşadık, can kayıplarımız ve yaralılarımız oldu. Hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğinin altını tekrar çizmek istiyorum. Depremin vurduğu tüm il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızdan, bu konuda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz."
"DEPREMZEDELERİMİZİN YAŞADIĞI ACININ BÜYÜKLÜĞÜNÜN FARKINDAYIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta, arama kurtarmadan yardım çalışmalarına kadar her konuda, 41 binin üzerinde personel ve 5 bin 733 iş makinesinin görev yaptığını bildirdi.
Depremlerde sadece Elbistan'da 1000'in üzerinde, Kahramanmaraş genelinde 12 bin 683 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Depremzedelerimizin yaşadığı acının büyüklüğünün farkındayız. Rabb'im tüm depremzedelerimize sabrı cemil ihsan eylesin diyoruz. Milletimizin sergilediği dirayet ve metanet karşısında da duygulanmamak elde değil. İl ve ilçe ziyaretlerimizde milletimizin bu imtihanı gerçekten vakur bir şekilde göğüslediğini görüyoruz. Bu asil duruş karşısında devlet olarak biz de depremzedelerimize olan sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. İlk günlerde deprem alanının genişliği, çetin kış şartları ve yıkımın büyüklüğü, yürütülen çalışmaları olumsuz etkilemiş olsa da kısa sürede tüm engellerin üstesinden gelmeyi başardık. Karşımıza çıkan zorlukları birer birer aşarak, ihtiyaç duydukları her alanda depremzedelerimizin yanında olduk. Sivil toplum kuruluşlarımızdan belediyelerimize, uluslararası yardım ekiplerinden gönüllülere kadar arama kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."
"SADECE MARAŞ'TA ÇADIR SAYISI 77 BİNE ULAŞTI"
Depremden etkilenenlerin yükünü hafifletmek, sıkıntılarına çözüm üretmek, dertlerine derman olmak için canla başla çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan, bugüne kadar Elbistan'dan köylerine veya yakın yerlerdeki akrabalarının yanına gidenler haricinde toplam 20 bin 300 depremzedenin tahliyesini gerçekleştirdiklerini aktardı.
Erdoğan, barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır kent ve konteyner kent kurulumlarını sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Halihazırda Maraş genelinde çadırda, kamu tesislerinde, yurtlarda, okullarda ve diğer alanlarda 461 bin vatandaşımızı barındırıyoruz. Sadece Maraş'ta kurduğumuz ve dağıttığımız çadır sayısı 77 bine ulaştı. Aynı şekilde ilçeleriyle birlikte şehrimizde 24 bin konteyner planlaması yaptık. Bunların bir kısmını kurduk. İaşe ihtiyaçları için 41 seyyar mutfağımızla vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Çiftçilerimizi de ihmal etmiyor, brandadan yem desteğine kadar her konuda yanlarında oluyoruz. Toplam 32 uzman personelimizle çocuklarımız başta olmak üzere depremden etkilenen tüm kardeşlerimize psikososyal destek veriyoruz. İlçemiz genelindeki 1123 trafonun ikisi haricinde hepsi faal haldedir. Yani elektrik konusunda sıkıntı kalmamıştı. Doğal gaz hatlarındaki sorunların çoğunu giderdik. Böylece abonelerimizin yüzde 75'ine doğal gaz verilmesini sağladık. İçme suyu arzı konusunda da yüzde 98 oranına ulaştık. Kara yollarımızda deprem sebebiyle oluşan tahribatı tamamen giderdik. Haberleşme altyapımızı da güçlendirerek, mobil iletişim sorununu çözüme kavuşturduk."
"İLK ETAPTA MARAŞ'TA 83 BİN KONUT VE 18 BİN 681 KÖY EVİ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enkaz kaldırma faaliyetlerinin bitmesiyle Elbistan'ın yeniden imar ve ihyasına başlayacaklarını dile getirdi.
Ekiplerin yaptığı incelemeler sonucu, Elbistan'da 3 bin 487 binadaki 4 bin 339 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini aktaran Erdoğan, Kahramanmaraş'ın tamamına bakıldığında bu rakamın 45 bin 575 binada, 119 binden fazla bağımsız bölüme ulaştığını, hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu sayıların kesinleşeceğini ifade etti.
Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken şehirleri yeniden inşa için gereken hazırlıklara da başladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleriyle birlikte 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Kahramanmaraş için, Elbistan için 'hemen şimdi' inancıyla ilk etapta, Maraş'ta 83 bin konut ve 18 bin 681 köy eviyle 'Bismillah' diyoruz. Sizlerden bunun için bir yıl müsaade istiyorum. Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız. Yeter ki biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Ölenleri geri getiremeyiz, ama onun dışındaki tüm yaraları saracak, tüm yıkımları telafi edecek azme, tecrübeye ve kudrete sahibiz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde depremzedeleri ziyaretinin ardından Elbistan Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, TOKİ'nin, deprem sınavını, yaptığı binaların ön hazırlıkları, inşa kalitesi, depreme dayanıklılığı başta olmak üzere her alanda alnının akıyla verdiğini belirtti.
Daha önce meydana gelen afetlerin ardından Van, Bingöl, Erzincan, Malatya ve İzmir'de yıkımın izlerinin hızla silindiğini hatırlatan Erdoğan, "Birçok ilimizde bunları gerçekleştirmek suretiyle yeni konutları da bu standartlarda inşa edeceğiz. Zemin artı 3 veya 4 kat şeklindeki binalarda, 3 oda 1 salon olarak inşa edilecek konutlarımız, şehirlerimizin kendi mimarileriyle uyumlu şekilde planlanıyor." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, fay hattı ve zemin sıvılaşması olan yerlerde yapılaşmaya izin vermemekte kararlı olduklarını söyleyerek, "Bunun için yeni yerleşim yerlerini, ovalardan dağlara doğru kaydırıyoruz. Sadece konut değil altyapısı, okulu, camisi, sağlık merkezi, çarşısı, parkı, spor alanıyla yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz, inşa edeceğiz. Şimdilik çadır kentler, konteyner kentler, şehir içinde ve diğer yerlerde kira, kamu tesislerinde misafir etme gibi geçici barınma imkanı sağladığımız vatandaşlarımızı eskisinden daha güzel evlere kavuşturacağız." şeklinde konuştu.
Teknik ve sosyal alanlarda çalışan tüm bilim insanları, mimarlar ve mühendislerle birlikte bunun gayreti içinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarını gerçekleştirmiş bir yönetim sıfatıyla deprem bölgemizi yeni baştan inşa etmek de inşallah bizlere nasip olacaktır. Deprem tehdidi altındaki şehirlerimizin tamamında da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak binalarımızın yıkıldığı, insanlarımızın altında kaldığı dönemi sona erdirmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Yaşadığımız bu büyük felaketin deprem gerçeğini herkese, hepimize tekrar hatırlattığına inanıyorum. Özellikle kentsel dönüşüm projelerimizin ülkemiz açısından ne kadar vazgeçilmez olduğunu hep beraber tecrübe ettik. Artık her kim zehirli diliyle veya insanlarımızı tahrik etmek suretiyle bu işleri engellemeye kalkarsa doğrudan milletimizi ve ülkemizi sırtından hançerlemiş olacaktır."
"KİMSENİN MİLLETİMİZE YENİ BEDELLER ÖDETMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin yeni acılara tahammülü olmadığının altını çizerek, "Biz de ideolojik veya keyfi sebeplerle kimsenin milletimize yeni bedeller ödetmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.
Deprem bölgesindeki tüm il, ilçe ve köyleri ayağa kaldırırken diğer bölgelerde aynı tehdit altındaki yerleri de süratle dönüştüreceklerini söyleyen Erdoğan, "Rabb'im ülkemizi ve milletimizi daha büyük felaketlerden, belalardan, kazalardan korusun. Rabb'im bizleri bir daha böyle musibetlerle imtihan etmesin." diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de depremler nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.
Elbistan'da devletin kararlı ve azimli şekilde bulunduğunu, bu ziyaretin anlamının çok büyük olduğunu belirten Bahçeli, her şeyin kısa süre içerisinde gelişeceğini ve düzeleceğini, tekrar yaşanabilir bir kent haline dönüleceğini dile getirdi.
"BU ZORLUĞU DA BİRLİK, BERABERLİK VE KARDEŞLİKLE AŞACAĞIZ"
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.
Devlet millet dayanışmasının en önemli örneklerinden birinin depremlerin hemen ardından sergilendiğini kaydeden Destici, "Bizler Büyük Birlik Partisi camiası Alperenler olarak hem sizlerin yanında hem Cumhurbaşkanı'mızın hem devletimizin hem ülkemizin hem de milletimizin yanındayız. Bu zorluğu da inşallah kim ne derse desin yine birlik, beraberlik ve kardeşlikle aşacağız." dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN, KAHRAMANMARAŞ'IN AFŞİN İLÇESİNDE KONUŞTU
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, evini taşıyacak depremzedelere, 15 bin liralık taşınma yardımını bugün itibarıyla ödemeye başlayacaklarını bildirdi.
Başkan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde incelemelerde bulundu.
Depremzedeleri, konteyner kentte ziyaret eden Başkan Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, depremde vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara şifalar dileyerek, vefat edenler için "Fatiha" okudu.
"Derdinize, sıkıntınıza ortak olmak için bugün Cumhur İttifakı olarak buradayız." diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Millet olarak hepimizin başı sağ olsun. Gerek hava şartları, gerekse deprem alanının genişliği sebebiyle çeşitli zorluklarla karşılaşmış olsak da ilk günden itibaren sizlerin yanındayız. Kamu kurumlarımızla belediyelerimizle sivil toplum kuruluşlarımızla ilçemizi bir an önce ayağa kaldırmanın gayreti içinde olduk. Kahramanmaraş genelinde olduğu gibi Afşin'de de deprem sonrasında yaraların hızla sarılmaya başlandığını görüyoruz. Bugüne kadar köylerle birlikte ilçemizde ihtiyaç duyulan çadırlar dağıtıldı. Şimdi işin ikinci etabındayız ve konteynerleri süratle yerleştirerek, çadırlardan konteyner kentlere geçmeye başlayacağız. Toplamda 842 konteynerin kurulumu için altyapı çalışmaları devam ediyor."
Başkan Erdoğan, gıda temini, içme suyu, elektrik ve diğer ihtiyaçlarla ilgili herhangi bir sıkıntının kalmadığını ifade ederek, "Yakınını, evini, eşyasını depremde kaybeden vatandaşlarımızın maddi külfetlerini hafifletecek adımları atıyoruz. Evleri kullanılamaz hale geldiği için kiraya çıkacak depremzedelerimize 3 bin lira ile 5 bin lira arasında kira yardımı yapıyoruz. Bunun için evini taşıyacak depremzedelerimize 15 bin lira taşınma yardımını bugün itibarıyla ödemeye başlıyoruz." dedi.
"MADDİ KAYIPLARIMIZIN TAMAMINI TELAFİ EDECEĞİZ"
Depremde vefat eden vatandaşların yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin lira vereceklerini aktaran Erdoğan, felaketten etkilenen vatandaşlara 10'ar bin lira ödeme yaptıklarını dile getirdi.
Depremzedeleri en kısa sürede kalıcı konutlara kavuşturmak için yoğun gayret gösterdiklerini vurgulayan Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Afşin genelinde 4 bin 516 binadaki 9 bin 295 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Maraş genelinde bu rakam 45 bin 575 binada 119 binden fazla bağımsız bölüme ulaşıyor. Deprem bölgesinin tamamında mart ve nisan aylarında temelini atacağımız konutların ve köy evlerinin sayısı 309 bini buldu. Bunun, 83 bin konutu ile 18 bin 681 köy evini Maraş'ta inşa edeceğiz. Hasar tespit çalışmaları tamamlanınca, bu sayılar kesinleşecek. Yitip giden canlarımızı geri getiremesek de Allah'ın izniyle ilçemizdeki maddi kayıplarımızın tamamını telafi edeceğiz. Sizlerden, devletinize ve hükümetinize güvenmenizi istiyorum. Bize, bir yıl müsaade, inşallah bir yıl içerisinde konutlarımızı tamamlayarak, sizleri konutlara geçireceğiz. Acımız ne kadar büyük olursa olsun, inancımız ve irademiz de o derece kuvvetlidir."
"11 VİLAYETTE DE BUNU BAŞARACAĞIZ"
Başkan Erdoğan, Van'da, Bingöl'de, Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de, Kütahya Simav'da, bütün deprem ve sel afetlerinde nasıl başardılarsa, aynı şekilde bu 11 vilayette de bunu başaracaklarını söyledi.
"Devlet olarak bugüne kadar hiçbir vatandaşımızı çaresiz bırakmadıysak, inşallah bu sefer de kimseyi aç, açıkta bırakmayacağız. Milletçe el ele, omuz omuza, yürek yüreğe vererek, bu zor günlerin üstesinden beraberce geleceğiz." diyen Erdoğan, vefat edenlere rahmet ve merhamet diledi.
"Mevla, bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın." diyen Başkan Başkan Erdoğan, Cumhur İttifakı olarak hep birlikte Afşin'de olduklarını, buradan da Malatya Doğanşehir'e geçerek vatandaşlarla kucaklaşacaklarını kaydetti.