Kentsel dönüşümün takozu CHP'li Ekrem İmamoğlu çıktı! Esenler'deki projeleri durdurmak için dava üstüne dava açmış
CHP, depremle bin vatandaşımıza mezar olan İskenderun'daki 5 mahallede kentsel dönüşüme direnenlerin en büyük destekçisiydi. İBB Başkanı'nın başını çektiği CHP'liler, Türkiye'nin en büyüğü olan İstanbul Esenler'deki kentsel dönüşüm projesini durdurmak için de dava üstüne dava açtı.
CHP yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin; ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüm projelerine dava üstüne dava açtığı ortaya çıktı.
İBB KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ'NİN DURMASI İÇİN 9 DAVA AÇTI
Esenler Belediyesi'nin riskli binaların TOKİ kanalıyla dönüştürülmesi için 60 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattığı, CHP yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin kentsel dönüşüm projesinin durdurulması için 9 ayrı dava açtığı öğrenildi.
Kentsel dönüşüm projelerinin durması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5 dava, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ülkü Sakalar'ın 3 dava, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 1 dava açtığı öğrenildi.
TMMOB DA 2 DAVA AÇTI
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası'nın da, kentsel dönüşüm projelerine 2 dava açtığı bildirildi.
MAHKEME KENTSEL DÖNÜŞÜME ONAY VERDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası'nın Esenler Belediyesi'ne açtığı 11 davadan 5'i reddedildi ve mahkemeler kentsel dönüşüm projesine onay verdi. 6 davanın da devam ettiği öğrenildi.
PROJENİN 5 EKİM 2020 TARİHİNDE ATILDI
Beklenen Marmara depremine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve Esenler Belediyesi, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm çalışması başlattı. 60 bin konutun dönüşümünü kapsayan projenin temeli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte 5 Ekim 2020 tarihinde atıldı.
PEŞ PEŞE İPTAL DAVALARI
Ancak vatandaşların depreme karşı güvenli evlerde yaşaması için tüm çalışmalar yapılırken CHP yönetimindeki İBB yönetimi harekete geçti. Esenler Kuzey ve Güney Rezerv Alanı'nda tüm hızıyla süren depreme dayanıklı inşa edilen kentsel dönüşüm projesinin imar planlarının iptali için dava açtı. İptal ettirme gerekçeleri ise, imar planlarında yeteri kadar donatı ve kamusal alana yer verilmemesi, çevre düzenlemesindeki eksiklikler ve Esenler'in tamamının irtibatlandırılmasında kopukluklar meydana geleceği iddiasıydı.
11 DAVANIN 5'İ REDDEDİLDİ 6'SI SÜRÜYOR
60 bin konutluk projenin durması için 5'i İBB, 3'ü CHP İBB Meclis Üyesi Ülkü Sakalar, 1'i bizzat 'davacı' sıfatıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 2'si ise Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası olmak üzere toplam 11 dava açıldığı öğrenildi. Bu davalardan 5'ini yerel mahkemeler reddetti. 4'ü Danıştay'da temyiz aşamasında bulunurken 1 tanesinde bozmayı gerektirecek sebep bulunmadığından Danıştay tarafından onandı. Şu anda 6 dava ise devam ediyor.
BİSİKLET YOLU MU CAN MI?
Ekrem İmamoğlu'nun, imar planlarında çevre düzenlemesindeki eksiklikleri gerekçe göstererek dava açtığı, bu eksiklikler arasında bisiklet yol yapımındaki aksaklıkların da bulunduğu öğrenildi. 2019'da açılan bu dava sonrası Esenler'de yaşayan vatandaşlar "Bisiklet yolu sonra yapılır. Deprem yönünden bir an evvel evlerin yenilenmesi lazım" diyerek tepki göstermişti.
2 BİN 30'U HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ
İlk etapta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Ağustos 2022 tarihindeki katılımıyla 2 bin 30 konut hak sahiplerine teslim edildi. SABAH'a kapılarını açan aileler, İBB tarafından yapımı engellenmek isteyen kentsel dönüşüm projesinin hayat kurtaran bir dönüşüm olduğunu söylediler.
YILLAR SONRA BALKONDA KAHVALTI YAPTIK
Cemal Şaban Doğrular:
25 yıl sonra yeniden hayata başlamış gibi hissettiklerini söyleyen Cemal Şaban Doğrular, "1999 depreminde evimiz hasar gördü. 2 yıl evlerimizden tahliye edildik. Bu süreçte belediye kiramızı ödedi, yaklaşık 25 yıl orada oturduk. Projeyi duyunca hemen kentsel dönüşüme başvurduk. İmar konusunda sıkıntılarımız vardı ama başkanımız her sorunumuzu halletti ve evimizi verdi. Tek seferde verdiği sözü yerine getirdi. Biz bu evleri asla alamazdık, gücümüz yetmezdi. Eski evimizin olduğu yerde sosyal bir hayatımız yoktu. Burada parkımız var, camimiz hemen yanımızda. Biz yıllardır balkona çıkmıyorduk. Yıllar sonra balkonda kahvaltı yaptık. Şimdi depremden hiçbir korku yaşamadan evimizde rahat uyuyoruz. Son Kahramanmaraş depremi ile birlikte şimdi halimize binlerce şükrediyoruz" ifadelerini kullandı.
BABANIN EVLADINA SUNMADIĞI İMKÂNI SUNDULAR
Saliha Doğrular
Yeni evinden çok memnun olduğunu belirten Saliha Doğrular, "Televizyondan deprem haberlerini izledikçe içimiz burkuluyor. Milletimizin başı sağolsun. Biz artık güven içinde evimizde yaşıyoruz. Allah herkese nasip etsin. Tevfik Başkan bize bir babanın evladına sunmadığını sundu. Güvenimiz sonsuz. Burada çok mutluyuz. Havası, enerjisi çok güzel. Evimiz çok rahat ve kullanışlı. 3+1 olan evimizdeki eşyalarımızı, burada 2+1 evimize rahat rahat yerleştirdik. Yalıtımı da çok güzel. Kimsenin sesi kimseyi rahatsız etmiyor" dedi.
GECEKONDUDAN SARAY GİBİ EVE
Funda Yumurtacı
Evleri yanan ve yaşadıkları felaketten şu anki mutluluklarına kadar geçen süreci anlatan Funda Yumurtacı şunları söyledi: "Gecekondunun arka tarafında çocukların kitaplarını koyduğumuz ardiyemiz vardı. Sabaha karşı yangın çıktı. Kendimizi zor kurtardık. Her şeyimiz yandı. Evden hiçbir şey alamadık. Sonra mecbur kiraya çıktık. Belediye başkanımızdan Allah razı olsun, anahtarlarımızı alana kadar kiramızı verdi. Sonra da bizi bu evlere yerleştirdi. Gecekonduda otururken şimdi böyle saray gibi bir evde oturduğumuz için çok mutluyuz. Deprem korkusu olmadan huzur içinde yaşıyoruz."
ÇOCUKLARIMA BİR ŞEY BIRAKMADAN GÖÇÜP GİDECEĞİM DİYE ÜZÜLÜYORDUM
Mustafa Yumurtacı
Gecekonduda yaşadıklarını, 'Ne yıkabiliyorsunuz, ne yapabiliyorsunuz. Her sene tamir, derdi de bitmez' diyerek anlatan Mustafa Yumurtacı, "Projeyi daha ilk duyduğumuzda çok heyecanlandık. Evler yapılırken de arkadaşlarla sürekli bakmaya geldik. Evimiz çok mükemmel. Ben çocuklarıma bir şey bırakmadan göçüp gideceğim diye üzülürken, şimdi ikisi de buradan ev sahibi oldu. Depreme dayanıklı, güvenilir evlerde oturmanın mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
ARTIK GECELERİ RAHAT UYUYORUZ
Serpil - Abdullah Çolak
Yeni evlerine taşınan Çolak çifti, "Evlerimizden çok memnunuz. Daireye daire aldık. Bu konuda da bizi üzmediler. İki oğlumun da burada evi oldu. İstanbul'da deprem kaçınılmaz, Allah'ımıza çok şükür artık içimiz rahat uyuyoruz. Son yaşanan depremle birlikte İstanbul'da insanların büyük bir kısmını korku saldı. Ancak biz binalarımıza güveniyoruz. Deprem bölgesinde de TOKİ konutları yıkılmadı. Bizim konutlarımız da 8-9 büyüklüğünde depreme dayanıklı yapıldı. Biz şimdi güven içindeyiz. Herkese nasip olur inşallah" diye konuştu.
HER ŞEYİYLE EKSİKSİZ EVLER
Volkan Çolak (oğlu)
Bir ay önce kendi evine taşınan Volkan Çolak, "Eski oturduğumuz evler 25-30 yıllık, depreme dayanıksız yerler. Düzensiz ve sorunlu yapılar. Burada her şey düzenli. Binalar yatay mimari, peyzajı düzenli. Daireler çok kullanışlı. Ebeveyn banyolu, balkonlu, her şeyiyle eksiksiz. Depreme dayanıklı konutlara taşındığımız için çok memnunum. Rabbim herkesi nasip etsin" dedi.
4 KATI GEÇMEYEN YATAY MİMARİYLE İNŞA EDİLİYOR
Vatandaşların güvenilir yaşam alanlarında ikamet etmesi amacıyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi öncülüğünde engellenmek istense de devam eden proje detaylarıyla dikkat çekiyor. Proje, geleneksel mahalle konseptinde düşünülmüş, komşuluk ilişkilerini güçlendiren, zemin artı 4 katı geçmeyen yatay mimariye sahip yeşil ile bütünleşmiş bir yaşam imkânı sunuyor. Projenin yüzde 68'i yeşil ve sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Böylelikle, Esenler'deki yeşil alan miktarını kişi başı tam 15 metrekare artırıyor.
PROJE HAKKINDA
İBB tarafından engellenmek isteyen ve Esenler'de başlatılan bu kentsel dönüşüm hamlesi, başta Esenler olmak üzere İstanbul'daki diğer ilçelerde de bulunan niteliksiz ve her an deprem tehlikesiyle yaşamak zorunda kalan binlerce ailenin geleceğine ışık oluşturuyor. Proje kapsamında inşa edilen daireler modern çağın standartlarını yakalamış, her daireye bir kapalı otopark düşecek şekilde 2+1, 3+1 ve 80 ila 125 metrekare arasında büyüklüğe sahip. Burası yüzeyinde hiç otomobil olmayan bir yaşam alanı özelliği taşıyor.
Çocukların daha modern ve sağlıklı ortamlarda eğitim alabilmelerini sağlamak için bin 924 derslikten oluşan 63 adet okul planlandı. Yine aynı şekilde 35 bin kişi kapasiteye sahip 22 adet cami ve mescit yapılıyor. 500 yataklı hastane kompleksi, poliklinikler ve diş hastanesi ile birlikte Aile Sağlık Merkezleri de proje içerisinde yer alıyor. Projenin bütününde 166 bin metrekare alanda sosyal, kültürel tesisler ve aktivite merkezleri bulunuyor. 40 kilometre uzunlukta bisiklet ve yaya yolları yapılıyor.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BİLİM MERKEZİ DE İNŞA EDİLİYOR
Projede ayrıca 128 bin 525 metrekare alana sahip Teknoloji Geliştirme Bölgesi de yer alıyor. Türkiye'nin en büyük bilim merkezi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve Esenler Belediyesi işbirliğinde inşa edilmeye başlandı. Bu teknoloji merkezinde kurulacak olan Ar-Ge ve bilişim merkezleri, dene-yap ve yazılım atölyeleri sayesinde 35 bin 500 beyaz yakalı istihdamı oluşacak böylelikle hem Esenler hem de İstanbul'un gençlerine teknoloji dünyasında yepyeni iş alanları açılacak.
DEV MİLLET BAHÇESİ VE SPOR KOMPLEKSİ
İBB yönetimi tarafından iptal ettirilmek istenen kentsel dönüşümde ayrıca 2.5 milyon metrekare alana sahip dev bir millet bahçesi ve spor kompleksi de yer alıyor. Kentsel dönüşümle üretilen Türkiye'nin en büyük millet bahçelerinden biri de yine bu bölgede yer alıyor. Projenin ilk etabı tamamlandığında 1 milyon 800 bin metrekare, ikinci etabı da tamamlandığında toplam 2.5 milyon metrekare alana sahip Esenler Millet Bahçesi hizmete açılacak.
Millet bahçesinin içerisinde botanik bahçeleri, tema parkları, çocuk oyun alanları, macera parkurları, futbol, basketbol, atletizm, tenis gibi spor alanları, doğa ve tarım atölyeleri, açık hava kütüphaneleri, seyir terasları, mesire ve dinlenme yerleri yapılacak.
PROJ ETAPLAR HALİNDE DEVAM EDİYOR
Söz konusu 60 bin konutluk Türkiye'nin en büyük Kentsel Dönüşüm Projemizde çalışmaları etaplar halinde devam ediyor. Konutlar tamamlandıkça hak sahiplerine teslim ediliyor. Konutların yüzde 45'i Esenler'deki riskli yapıların dönüşümünde kullanılacak. Geri kalan yüzde 55'i ise İstanbul'daki çevre ilçelerin riskli yapılarının dönüşümünde kullanılacak.