A HABER GALERİ
Sıvı altına ünlülerden yoğun ilgi! Almak için sıraya giriyorlar
Son dönemlerde, yulaf ve badem sütü gibi bitki bazlı alternatiflerin dünya çapında satışlarında bir düşüş yaşanırken, ineğin doğumundan sonra üretilen sarımsı renkteki süt olan sığır kolostrumuna olan ilgi hızla arttı. 'Sıvı altın' olarak da bilinen sığır kolostrumu, özellikle kas gelişimi ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleriyle dikkat çekiyor.
Son yıllarda popülerliği artan sığır kolostrumu, çiftçilerin "ön süt" olarak da adlandırdığı, ineğin doğumdan sonra ürettiği yapışkan bir sıvıdır. Yenidoğan buzağının hayatının ilk üç günü için hayati önem taşıyan bu besin, bağışıklık sisteminin gelişimine katkı sağlar ve antikorlar bakımından oldukça zengindir. Kolostrum, insanlar dahil tüm memeli dişi hayvanlar tarafından doğumdan sonra üretilir ve özellikle yenidoğanların sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için gerekli besin maddelerini içerir.
Sığır kolostrumunun sağlık üzerindeki faydaları, yapılan araştırmalarla da destekleniyor. Özellikle sporcular arasında popüler olan bu ürün, yoğun fiziksel antrenmanlar yapanların bağışıklık sistemlerini güçlendirebileceği gibi, iltihapları azaltarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini de düşürebilir. Ayrıca, düzenli tüketildiğinde sindirim sorunları üzerinde de olumlu etkiler yaparak, mide ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir.
Bu ürün, genellikle toz formunda satılmakta ve içeceklere karıştırılarak tüketilmektedir. Uzmanlar, günlük olarak dört adet 1 gramlık porsiyonunun tüketilmesinin herhangi bir sağlık riski oluşturmayacağını belirtmektedir.
Kourtney Kardashian ve Gwyneth Paltrow gibi ünlü isimlerin de kullandığı bu mucizevi ürün, özellikle ABD'de oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Kolostrum, genellikle meyve suları veya diğer soğuk içeceklere karıştırılarak tüketilmektedir.
Bununla birlikte, uzmanlar kolostrumun aşırı tüketiminin bazı olumsuz etkilere yol açabileceğini de vurgulamaktadır.
Diyetisyen Beth Czerwony, olası yan etkiler arasında mide bulantısı ve bağırsak sorunlarını sayarken, Baylor Scott & White Health uzmanları ise sığır kolostrumunun doymuş yağlar açısından zengin olduğunu ve aşırı tüketilmesinin kolesterol ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirtiyor.