Son dakika: A Haber’den Yerel Yönetimler Zirvesi! Belediyeciliğin kalbi Turkuvaz'da attı
A Haber'in düzenlediği "21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi" bugün Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirveye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu da katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan İstanbul Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, A Haber spikerlerinin sorularını yanıtladı. Sayan, "Geçmişte sesimizi duyuramıyorduk" diyerek Anadolu'nun sesi olduğu için Turkuvaz Medya'ya teşekkür etti. Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, belediyecilik tarihinin 1994'de değiştiğine vurgu yaptı. Özhaseki, "Türkiye'de belirli tarihler vardır. 1946'yı kimse unutmaz, çok partili tarihtir. Belediyecilikte de bu tarih 1994'tür. Sayın cumhurbaşkanımız adaydı, kimseyi ayırmayacağız, hizmet edeceğiz diyerek başladık." diye konuştu. Özhaseki günümüzde CHP'li belediyelerin başını çektiği muhalefet partilerine ise, "Yapmadıkları halde yapıyormuş gibi davrandıkları sosyal medya belediyeciliği başladı." eleştirisinde bulundu.
A Haber'in düzenlediği "21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi" bugün Turkuvaz Medya Merkezi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun konuşması ile başladı.
YEREL YÖNETİMLER ZİRVESİNE KATILAN İSİMLER
"21. Yüzyıl Belediyeciliği ve Yerel Yönetimler" paneline Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı- TBB Başkanı Fatma Şahin, Mamak Belediye Başkanı -ABB AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Esenler Belediye Başkanı-İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu katıldı.
"Geleceğin Belediyeciliğinde Altyapı Çalışmaları ve Ulaşım Modelleri" konulu panelde Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konuşmacılar arasında yer aldı.
"Yerel Yönetimlerde Spor" konulu panelin konuşmacıları, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin oldu.
"Akıllı Şehirler, Dijitalleşme ve Inovatif Uygulamalar" konulu panel Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'yı ağırladı.
"Sosyal Belediyecilikte Turizm ve Gastronomi" konulu panelin konuşmacıları Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan oldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve İstanbul Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, A Haber spikeri Erkan Tan'ın sorularını yanıtladı.
"TÜRKİYE YÜZYILI BELEDİYECİLİĞİ"
Şahin, "Türkiye Yüzyılı yeni nesil belediyeciliği var. Güçlü lider, güçlü takım, güçlü yerel kalkınma ve güçlü Türkiye Yüzyılı yeni nesil belediyeciliği. Sürdürülebilirlik dediğimiz şey verimlilik. Verimli olmazsanız sürdürülebilir olamazsınız." dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN İLE DEĞİŞTİ
Göksu ise, "Belediyecilik bu işin nesnesi. Bu işin öznesi şehir ve insan. Türkiye'nin siyasi tarihine baktığınızda belediye dediğinizde aslında devletin başka bir asık suratını temsil eden bir yapıydı. Ancak 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı ile beraber o asık suratlı devlet yerine merhamet kapısını açan başka bir sivil toplum geldi. Artık belediye bir kamu kolu olmaktan çıkıp adeta büyük bir organizasyonla sivil toplum kurulu haline geldi. Bugün belediyeciliğin geldiği nokta fıtrat belediyeciliğidir." ifadelerini kullandı.
SAVCI SAYAN: "TURKUVAZ'I ANADOLU'NUN SESİ OLARAK GÖRÜYORUZ"
"Yenilenen ve Büyüyen Şehirler" konulu panelde Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Turkuvaz Medya'ya Anadolu'nun sesi olduğu için teşekkür etti.
Sayan yerli ve millilik vurgusu yaptığı konuşmasında, "Daha önce gerçekten sesimiz çıkmıyordu. Anadolu'daki bir belediye başkanının televizyonlarda kendisini anlatması imkanı yoktu. Konuşacak adam vardı ama yayınlayacak kurum yoktu. Sizin gibi kurumlar bizim sesimiz oldu. Sizi Anadolu'nun sesi olarak görüyoruz. Yıllarca bizi dışladılar, bizi görmezden geldiler. O dağlar o taşlar memleketimizin güzel köşeleri tanıtılırdı. Ağrı dönerini tescil ettik, dünyaya gitmesini istiyoruz. Mersin'den Adana'dan 30-40 tır meyveler dağılıyorsa, hayvancılığın merkezi olan Ağrı'dan neden tırlar çıkmasın? Şehir içindeki bütün ahırları 2 katrilyonluk bir yatırımla büyük bir hayvancılık merkezi haline getiriyoruz. Biz bunları yaparken birileri İstanbul'da temel atmama törenleri yapıyor, bizden daha çok konuşuluyor. Bunlar devletin paraları. Terör örgütleri var diye yıllarca o bölgeleri istismar ettiler. Bir annenin çocuğunun dağa gitmesi ne kadar büyük bir acı. Demokrasi havarisi kesilen insanlar bunlara sessiz kaldılar. Şimdi bölgenin çocukları hareketlendi, o ateş bunları yakacak. Diyarbakır annelerinin başlatmış olduğu o sevda, o aşk, o terörden uzaklaştırma modeli bunları yakacak. O yüzden Türkiye'nin bakanını emniyetini hedefe koyarlar. Berat Albayrak yerli ve milli bir maliye bakanıyken neden hedef haline geldi? Bütün milli ve yerlileri kaybetmemiz için bize saldırıyorlar. İHA-SİHA'lara saldırıyorlar. Bütün bunları biz yapıyoruz da ABD bunlara değil de bunlara karşı çıkan Kılıçdaroğlu'na destek veriyor? Kalkınma sadece parayla olmaz zihinsel bir dönüşüm de gerekli. Biz Türkiye için kalbimiz çarpıyor dediğimizde bunu başarırız." dedi.
ŞEHİRLERİN KALKINMASI İÇİN 5 TEMEL UNSUR GEREKLİ
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise belediyeciliğin 5 temel ana unsuru olduğunu vurguladı. Bir şehirde olmazsa olmazları sıralayan Yüce, şu ifadeleri kullandı:
"Değerli katılımcılar, kıymetli izleyenler… Malumunuz üzerine 2019 yılından itibaren Sakarya Büyükşehir Belediyesinde hizmet etmeye gayret gösteriyoruz. Her geçen gün büyüyen bir Türkiye, büyüyen bir millet, her geçen gün dünyada kendisinden söz ettiren bir ülkeye ve lidere sahibiz. Göreve başladığımız günden bu yana, gerek geçmiş icraatları gerek yenilikçi ve ileri görüşlü tavrımızı her daim canlı tuttuk. Sakarya BB olarak altyapıda, sağlıkta, eğitimde ve sporda ve birçok alanda çalışmalarımızı büyük bir heyecanla büyük bir gayretle sürdürmeye devam ediyoruz. Bir şehrin ciddi manada farkındalık oluşturması, marka olması, diğer şehirlerle mücadele etmesi için 5 ana madde üzerinde yoğunlaşması lazım. Birincisi altyapı olmadan şehir olmaz, üstyapı olmadan şehir olmaz. Eğitim ile yerel yönetim entegrasyonu sağlamıyorsa o şehir fark oluşturamaz. Bir şehirde sizin ekonomik olarak ama tarımsal, ama sanatsal turizm, ticaret gibi kendisinden isim olarak bahsettirmiyorsa o şehir kalkınma modelini yakalamış diyemeyiz. Şehir dediğiniz zaman spor şart. Eğer sporu siz temel olarak almıyorsanız, tekrar büyüme kalkınma kendinden bahsetme imkanına sahip olamazsınız. Bizler de bu 5 temel üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. 2021 yılında uluslararası bisiklet birliği tarafından dünyada nadir birkaç şehre nasip olan unvanı Sakarya'da almıştır ve bisiklet şehri olmuştur. Dünyada 1 numara bir stada sahip olduk. Bu bisiklet vadisinde 3 senedir şampiyonalar yapılıyor. Ciddi bir çalışma gerektiriyordu."
BELEDİYECİLİKTE '1994' VURGUSU: "1946'DAKİ ÇOK PARTİLİ DÖNEM KADAR ÖNEMLİ"
Kapanış konuşmasını gerçekleştiren AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise, belediyecilik tarihinin 1994'de değiştiğine vurgu yaptı.
Özhaseki, Başkan Erdoğan'ın belediye başkanlığının Türkiye'ye kazanımlarına vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
"Benim belediye başkanlığım 21 yıl sürdü. Sonrasında da bakanlık genel başkan yardımcılığı yaptım ama hep belediyelerle ilgili görev aldım. Avrupa'da belediyecilik çok eski bir tarihe dayanıyor. Sanayileşme sonrası zenginleşmeyle belediye teşkilatları kuruluyor. Bize geldiğimizde ülkemizde, hamiyet sahibi insanların yol yapmak su getirmek gibi yaptığı işlerken Tanzimat Fermanı ile yerel yönetim sözcüğü ortaya çıkar. Yeni olarak adlandırılır, 1930'lar başlar. Sol belediyelerin ideolojik tavırlarıyla karşı karşıya kaldı insanlar. Sol belediyeler o günlerde hizmetten ziyade işçileri nasıl örgütleriz diye düşünürler. Türkiye'de belirli tarihler vardır. 1946'yı kimse unutmaz, çok partili tarihtir. Belediyecilikte de bu tarih 1994'tür. Sayın cumhurbaşkanımız adaydı, kimseyi ayırmayacağız, hizmet edeceğiz diyerek başladık. AK Parti iktidar olunca, devlet yardımlarını gücünü de arkaya alınca marka şehirler oluşturduk. Hangi devlet dairesine işimiz düşse önümüzü kesiyorlardı. Bana kaç yüz dava açıldı, kaç yüz sene ceza istendi. 28 Şubat sürecini yaşadık, öyle kötülükler ettiler ki bize çalıştırmadılar bizi. Gerçekten hizmet ettik biz. AK Partili belediyeler olarak bir sloganımız var insanlığa hizmet edeceğiz. İki de mahlukata şefkat edeceğiz. Sonunda da tevazu.
1390 belediye var; 807'si AK Partili, 230 belediye MHP'li... Cumhur İttifakı'na ait 1037 belediye var, ülkenin yüzde 70'ine bizler hizmet ediyoruz. Girdiğimiz 4 seçimdir de 1. Partiyiz. Yüzde 44,5 oyumuz var. Vatandaşımız bize güveniyor bize oy veriyor. Yapmadıkları halde yapıyormuş gibi davrandıkları sosyal medya belediyeciliği başladı."