Tarım sektörünün kalbi Turkuvaz’da atıyor! Bakan Nebati açıkladı! Tarım ürünleri ihracatı rekor kırdı
Türkiye Çiftçi Zirvesi bugün Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati zirvede yaptığı konuşmada, "Tarım ürünleri ihracatı 7,6 milyar dolar ile rekor kırdı" dedi. Bakan Nebati ayrıca "Bununla birlikte 2022 yılı içerisinde 12 dolara ulaşan buğdayın fiyatı Tahıl Koridoru anlaşmasıyla 8,4 dolara kadar geriledi. Literatüre girsin diye söylüyorum. Bu kelimenin tam anlamıyla 'Küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisi'dir." dedi.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomide durgunluğa yer vermeden vatandaşların alım gücünü artırmaya yönelik mücadeleyi kararlılıkla devam ettirdiklerini belirterek 'Enflasyonu yeneceğiz" dedi.
Turkuvaz Medya Grubu'nun amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde düzenlenen 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi'nde bugün (26 Eylül 2022, Pazartesi) konuşan Bakan Nebati, yıl sonundan itibaren enflasyondaki düşüşün daha net şekilde hissedilmeye başlayacağını söyledi.
Türkiye'nin tahıl koridoru anlaşması ile birçok ülkenin rahatlamasını sağladığına dikkat çeken Bakan Nebati, "Türkiye'de aldığımız önlemler ve bulunduğumuz ortam itibarıyla bunu hissetmiyoruz. Depolarımızı doldurduk. G20 toplantılarının en önemli konularından bir tanesi gıda güvenliğiydi. Cumhurbaşkanımızın almış olduğu bu inisiyatifle G20 ülkeleri başta olmak üzere dünya önünü görecek konuma erişmiştir. Gıda kayıpları ve atıkların azalması, organik üretimin teşvik edilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tarım sektörümüzün rekabet gücünü artırmak için çok güzel fırsat olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Pandemi sonrasında dönemde gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerde henüz bir toparlanma yokken, Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı ekonomi modeliyle istikrarlı bir büyüme eğilimi sürdürdüğüne dikkat çeken Bakan Nebati, şunları söyledi:
"Salgın öncesi döneme göre istihdamını en fazla artıran ülke Türkiye olmuştur. Ağustos ayı itibarıyla ihracatı 250 milyar doların üzerine çıkardık. Turizm gelirinde rekor kırdığımız 2019'u aşarak bu yılın sonunda 40 milyar dolarlık turizm geliriyle kapatmayı hedefliyoruz. Bu güzel gelişmelerin yanında mevcut durumda çözmemiz gerekenlerin başında enflasyon geliyor. Ekonomide durgunluğa yer vermeden vatandaşların alım gücünü artırmaya yönelik mücadeleyi kararlılıkla devam ettiriyoruz. Enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net şekilde hissetmeye başlayacağız."
Kredileri tüketimden ziyade üretken alanlara kanalize ettiklerine dikkat çeken Bakan Nebati, enflasyon sepeti içindeki en yüksek ağırlığa sahip kalemin gıda olduğunu hatırlatarak, gıda enflasyonunun önüne geçmek için KDV oranlarını indirdiklerini söyledi. Üretici-hal fiyatları arasındaki farkın takibi konusunda çalışmalara devam ettiklerini anlatan Nureddin Nebati, "Toplumun farklı kesimlerine verdiğimiz desteklere yenilerini eklemeye devam ediyoruz. Temmuz ayında ara düzenleme yaparak çalışanlara ödenen yemek vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkarmıştık. Bu rakamı yıl sonunda güncelleyerek çok önemli bir çalışma yapacağız. Çalışanlara nakden ödenen yemek ödemeleri de vergiden istisna hale getirilecek. İşverenlerimiz tarafından 2023 Nisan sonuna kadar çalışanlarına elektrik ve doğalgaz ve ısınma giderlerin karşılanması için ödenecek 1.000 TL'yi aşmayan tutarlardan da gelir vergisi almayacağız" dedi.
"TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATIMIZ 7,6 MİLYAR DOLAR İLE REKOR KIRDI"
Son 20 yılda Türkiye'nin her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Nebati, "Bu sürece tanıklık eden sektörlerin başında da tarım ve hayvancılık sektörü yer alıyor. Sektör bir yandan makineleşmeyle hızlanırken diğer yandan da verimlilik artışı ve ürün çeşitliliği sağlandığına hep birlikte şahit olduk. 2022 yılı temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmıştır" dedi.
Bakan Nebati, "Tarım sektörünün stratejik önemi çerçevesinde yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması, verimliliğin artırılması ve insanımızın refah artışının sağlanması amacıyla, üreticilerimizi kapsayıcı uygulamalarımızla desteklemeye devam ediyoruz. Bu yaklaşımla geçtiğimiz yıl çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağladık. Bu yıl bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik" diye konuştu.
Bakan Nebati, bu sezon TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını yukarı yönlü revize ettiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187 ve arpada yüzde 226 oranında artış sağlandı. Ürününü TMO'ya satan çiftçilerimize verdiğimiz tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1.000 TL arpa içinde 500 TL prim ödenmesini sağladık. TMO'nun diğer bazı tarımsal ürün alımları da devam ediyor. Kabuklu fındıkta yüzde 196, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde bir artış sağlanmış durumda. Ayrıca Çaykur'un yaş çay alım fiyatında yüzde 173 artış yaparak üreticilerimizi desteklemeye devam ettik. Aynı şekilde Türk Şeker'in şeker pancarı alım fiyatında da yıllık yüzde 245 artış gerçekleştirerek pancar üreticilerimizin de yanında olduğumuzu gösterdik."
Bunlara ek olarak hayvancılık alanına da desteklerini sürdürdüklerini belirten Bakan Nebati, "Süt üreticilerimizin destek primini de 30 kuruş artırarak 50 kuruşa çıkardık. Ayrıca dana karkas ve kuzu karkas alım fiyatını da kg başına 2 TL artırdık. Türkiye genelinde hayvan başına 370 TL olan buzağı desteğini de 500 TL'ye yükselttik. Bu yılın ilk 8 ayında 753 bin üreticimize 95 milyar liralık hazine faizi destek kredisi verdik. Üreticilerimiz 2022 yılı başından bu yana toplam 5,5 milyar liralık kredi faizini hazineden karşıladık. Yılsonunda bu tutarın yaklaşık 10,8 milyar liraya yükseleceğini öngörüyoruz. Enerji maliyetlerini düşürmek için büyük gayret sarf ediyoruz. Tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirdik. Ayrıca tarımsal sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ arasındaki iş birliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararını yayınladık" dedi.
Turizmde de canlılığın artarak devam ettiğine işaret eden Bakan Nebati, "Dünya turizm pazarları içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Turizm gelirlerinde rekor kırdığımız 2019 yılındaki turizm gelirini bu yıl aşarak yılı 40 milyar dolarlık bir gelirle kapatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi sayısında da 47 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"BİZ HEP ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"
"Millete Efendi değil, hizmetkar olarak geldik" diye konuşan Nebati, şunları söyledi:
"Bugün küresel çalkantılara rağmen ülkemizin tarihi başarılarını yok sayan bir kesim vardır, olmaya da devam edecek. Bunlar bu çarpıtmalarla milletimize karşı psikolojik harp uyguluyorlar. Biz hep çalışmaya devam ediyoruz. Tüm algı oyunlarına rağmen çok şükür insanımızın ferasetiyle neyin ne olduğu çok net şekilde görülüyor. Mevcut küresel kriz dünyada önemli sorunlara neden olduğu aşikâr. Enflasyon tarafında bunu yaşıyoruz. Bunu aşacağımızı beyan ediyoruz. Türkiye birçok ülkeye nazaran hem gıda hem de enerji arz güvenliğini sağlayan sağlam bir ekonomi ve diplomatik bir güce sahiptir. Tüm derdimiz inanç ve azimle, çalışarak bu yeni dönemin bize sunacağı fırsatları en iyi şekilde değerlendirmektir."
'800 MİLYON İNSAN KRONİK YETERSİZ BESLENİYOR'
Zirve'nin açılışında konuşan Sabah ve Daily Sabah Reklam Genel Müdürü ve Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman, gıda güvencesi sorunlarının son yıllarda tüm ülkelerin ilgilendiği temel konuların başında geldiğini söyledi. Tüm insanlara yeterli, güvenilir ve besleyici gıda sunmanın hem geçmişin hem geleceğin temel küresel kaygılarından olduğuna işaret eden Uzman, "Eldeki veriler dünyanın 2050 yılına kadar 9 milyar insanı beslemek için en az yüzde 50 daha fazla gıda üretmesi gerektiğini gösteriyor. Küresel gıda ve tarım sistemi, iklim değişikliği ve doğal kaynakların bozulması da gıda ve tarım sistemini olumsuz etkiliyor" dedi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), dünyada çoğu gelişmekte olan ülkelerde yaşayan kırsal nüfus olmak üzere, yaklaşık 800 milyon insanın kronik olarak yetersiz beslendiğini tahmin ettiğine işaret eden Uzman, şunları söyledi:
"Bu konjonktür altında, tarımı daha verimli ve dirençli hâle getirmek için mücadele edilmesi gerektiği tüm dünya ülkeleri tarafından kabul edilmiştir. Mutfakta kullandığımız malzemelerin, tohumdan tabağa kadar nasıl bir emek ve süreçten geçerek geldiğini, her birinin çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu malzemelerin arkasındaki kahramanlar olan çiftçilerimiz, dünyadaki milyarlarca insanın yaşamını idame etmesi için çalışıyor. Gelecek 25-30 yıl içinde 9 milyara ulaşması beklenen nüfusun beslenmesi için, geçen 10 bin yılın toplamından daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulacaktır. Onlara destek olmak ve emeklerini boşa sarf etmemek tüm dünya insanlarının sorumluluğudur."
2. TÜRKİYE ÇİFTÇİ ZİRVESİ GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
2. Türkiye Çiftçi Zirvesi'nin ana sponsorluğunu Koza Altın İşletmeleri, Tarım Kredi Holding A.Ş, Ziraat Bankası, Cargill, Türkiye Sigorta, Hektaş ve TARSİM oldu.