YAŞATEM projesi uygulamaya alınıyor! Hastanede özel refakat, eve hemşire
2023 yılı itibarıyla uygulamaya başlanacak YAŞATEM projesiyle bundan sonra tek bir yaşlı bile yalnız kalmayacak, ne hastane ne de evinde problem yaşamayacak. Belediyeler de sistemde olacak.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Sağlık Bakanlığınca yapılan çalışmada sona gelindi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yaşlılar Araştırma Komisyonu üyelerine de anlatılan ve 1 Ocak 2023 tarihinde yürütülmeye başlayacak YAŞATEM projesinin ayrıntıları şu şekilde:
HASTANELERDE ÖZEL BİRİM
YAŞATEM, kapsamında hastanelerin bünyesinde yaşlı tedavi ve izleme merkezleri kurulacak. Buralarda sosyal hizmet uzmanı, aile hekimi, özel yetiştirilmiş hemşireler, hasta yaşlıyı transfer edecek ya da hastane içerisinde gezdirecek bir personel yer alacak.
YAŞLILARA ÖZEL REFAKATÇİ
Yaşlıların, hastanelerdeki tüm işlemlerini bu birimler yürütecek. Hareket edemeyen ya da zor hareket eden yaşlılara hastane içinde özel refakatçiler eşlik edecek. Tekerlekli sandalye ya da benzer araçlar ile hastane içinde tüm işlemler bu kişiler tarafından yapılacak.
226 MERKEZDE ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞ HEMŞİRELER OLACAK
İlk planda sağlıklı hayat merkezleri ve daha sonra toplum sağlığı merkezlerinde SAYAB birimleri oluşturulacak. 226 merkezde özel yetiştirilmiş yaşlı bakım hemşireleri yer alacak.
EVLERE ZİYARET
Özel yetiştirilmiş hemşireler üçer aylık aralar ile yaşlıları (kendi başına hareket eden bağımsız yaşlılar) evinde ziyaret edecek. Ekipler, hafıza testinden beslenmeye, fiziksel performanstan diğer testlere kadar hepsini uygulayacak. Ciddi sağlık sorunları olanlar hemen hastaneye sevk edilecek.
BELEDİYE DE DEVREDE OLACAK
Hemşireler ellerinde tabletler ile hastanın genel durumunu anında merkeze iletecek. Tek başına yaşayan yaşlı bir hasta, bakıma ihtiyacı varsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yerel yönetimler ile temasa geçecek ve bu hastaya ekonomik, gıda desteği sağlanacak. İhtiyaç varsa hemen hastaneye alınacak.
85 YÜŞ ÜSTÜ İLE BAŞLAYACAK
Uygulama önce 85 yaş üstü yaşlılar ile başlayacak. Daha sonra 65 yaş üstüne kadar yaygınlaştırılacak. Şu anda Türkiye'de 85 yaş üstünde 650 bin vatandaş bulunuyor.