Türkiye ile Kazakistan arasında Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık Bildirisi yayımlandı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in davetiyle 12-13 Ekim 2022 tarihlerinde Kazakistan'a bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.
Başkan Erdoğan'ın Kazakistan'a ziyareti kapsamında düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 4. Toplantısı, ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinde önemli bir adım oldu.
Cumhurbaşkanları (bundan sonra - taraflar) sözkonusu ziyaretin, iki ülke arasındaki Geliştirilmiş Stratejik Ortaklığı daha da pekiştirilmesine katkıda bulunacağına inançlarını ifade etmişler, devletler arasındaki siyasi diyaloğun, çeşitli düzeylerdeki karşılıklı ziyaretler ve görüşmelerle devam ettirilmesinin önemini vurguladı.
Karşılıklı dostluk ve anlayış havasında gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında Taraflar, ikili işbirliğini daha da güçlendirme imkanlarını ele almışlar, bölgesel ve uluslararası güncel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Taraflar, 2 Mart 2022 tarihinde, Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıldönümünün kutlandığına dikkat çekerek,
- 30 yıl içerisinde ortak tarih, dil ve kültüre dayalı dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin, yakın siyasi diyaloğun ve çok boyutlu işbirliğinin gelişme hızından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.
- 17 Ekim 1994 tarihli Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile 22 Ekim 2009 tarihli Türkiye Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın iki ülke arasındaki kapsamlı etkileşimi güçlendirme ve geliştirmede önemli rol oynadıklarını teyit etmişlerdir. İlaveten, Türkiye ve Kazakistan arasındaki devletlerarası işbirliğinin tüm alanlarını düzenleyen belgelerin kapsamlı bir ahdi zemin oluşturduğunu vurgulamışlardır.
- Türkiye'nin, 2021 yılında Kazakistan'ın en büyük beşinci ticari ortağı olduğuna işaretle, ikili ticaret hacminin istikrarlı bir şekilde artıyor olmasından memnuniyet duyduklarını kaydetmişler, önümüzdeki yıllarda ticaret hacmini dengeli şekilde 10 milyar Dolar'a çıkarmak için ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etmişlerdir.
- Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 12. Dönem Toplantısının 4 Mart 2022 tarihinde Astana'da gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti ifade etmişler ve sözkonusu toplantı sonunda imzalanan Eylem Planının hayata geçirilmesinin önemine değinmişlerdir.
- Trans-Hazar Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden yük taşımacılığının arttırılmasını destekleyerek, ulaştırma ve lojistik alanındaki işbirliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kalmışlardır. Trans-Hazar güzergahını ve Bakü-Tiflis-Kars rotasını verimli kullanmak için ilgili kurumlar arasında eşgüdüm çalışmalarının yoğunlaştırılmasının önemine dikkat çekmişlerdir.
İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemli bir boyutu olan karşılıklı dostluk ve kardeşliğe dayalı insani ve kültürel ilişkilerin de hızla gelişmekte olmasından ötürü memnuniyetlerini ifade etmişlerdir.
- Savunma sanayii alanındaki işbirliğini güçlendirme ve bu doğrultuda ortak işletme konusu başta olmak üzere çeşitli işbirliği imkanlarını değerlendirme ve hayata geçirme konusunda anlaşmışlardır.
- Terör ve aşırıcılığın her türüne karşı kararlılıkla mücadele etme, iki ülkenin milli güvenliğine tehdit yaratan tüm yapılara karşı mücadeleyi güçlendirme, savunma ve güvenlik alanlarındaki diyalog mekanizmalarıyla işbirliğini derinleştirme konusunda mutabık kalmışlardır.
- Eğitim alanında işbirliğinin geliştirilmesi hedefiyle, Türkiye Maarif Vakfı'nın Kazakistan'da faaliyetlerine başlaması için gereken desteğin sağlanmasının önem taşıdığını vurgulamışlardır.
- Çevre ve ormancılık alanlarında ikili işbirliğini sürdürmeye istekli olduklarını ifade etmişlerdir.
- Gerek ikili gerek Türk dünyası bağlamında medya ve enformasyon alanında işbirliğini ve eşgüdümü derinleştirme hususunda mutabık kalmışlar, bu çerçevede, Türk Haber Ajansları Birliği'nin kurulacak olmasını memnuniyetle karşılamışlardır.
- Küresel ve bölgesel istikrar, barış ve refah hedefleri doğrultusunda beraber hareket etme, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası teşkilatlar çerçevesinde, ayrıca çoktaraflı platformlarda eşgüdüm sağlama, mümkün olan tüm durumlarda uluslararası teşkilatlar içerisinde önerilen kararları, girişimleri ve adaylıklarını karşılıklı destekleme konusunda anlaşmışlardır.
- Karşılıklı önem taşıyan küresel meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunmuşlar, uluslararası gündemdeki güncel hususlar üzerinde tutumlarının benzer olduğunu teyit etmişlerdir. BM, AGİT, CICA, EİT, İİT ve TDT gibi uluslararası ve bölgesel teşkilatlar çerçevesinde karşılıklı verimli işbirliğini sürdürme konusunda fikir birliğine varmışlardır.
- TDT, TÜRKSOY, TürkPA ve Türk Akademisi kurulduğundan beri iki ülke arasında elde edilen başarıları memnuniyetle kaydetmişler; Türk Dünyası'nda ortaklaşa ve eşgüdüm içinde hareket etme ve Türk Dünyası'nın değerleri ile çıkarlarını bölgesel ve uluslararası alanda daha fazla korumaya yönelik bağlılıklarını vurgulamışlardır.
- Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nı (CICA) tam teşekküllü teşkilata dönüştürmeye yönelik Kazakistan Dönem Başkanlığının girişimini, aşamalı bir şekilde gerçekleştirme, ayrıca bu teşkilatın potansiyelini beraber geliştirmeye dair niyetlerini bildirmişlerdir.
- Gençlerin ve kamu çalışanlarının kariyer gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla, insan kaynakları alanında ortak projeler gerçekleştirerek iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kalmışlardır.
- Türkiye ile Kazakistan arasındaki Geliştirilmiş Stratejik İşbirliğini daha da verimli bir şekilde artırmaya devam etme, bölgedeki barış ve istikrara katkı sağlayacak işbirliğini derinleştirmeye yönelik niyetlerini teyit etmişlerdir.
Taraflar, 10-11 Mayıs 2022 tarihlerinde Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev'in Türkiye'ye ve Başkan Erdoğan'ın Kazakistan'a gerçekleştirdikleri devlet ziyaretleri ve o kapsamda mutabık kalınan hususları takdir etmiş ve onları hayata geçirmek için tüm gayreti sarfetmeye hazır olduklarını teyit ettiler.
İşbu Ortak Açıklama, 12 Ekim 2022 tarihinde Astana'da, Türkçe ve Kazakça iki dilde kabul edildi.