Son dakika:TOKİ sosyal konut projesi | Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum A Haber'de!
Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesinin ardından vatandaşlardan büyük ilgi gören Cumhuriyet tarihin en büyük projesi TOKİ sosyal konut, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. A Haber'de Rüya Akkuş'un konuğu olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ucuz sosyal konut ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Dar gelirli aileleri ve gençleri ev sahibi yapmak için hazırlanan TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi başvuruları başladı.
Ev sahibi olmak isteyenler kamu bankalarının açılış saatlerinden önce, şubelerin önüne gelerek uzun kuyruklar oluşturdu. Başvuru sayısı bir milyonu geçti.
A Haber'e konuk olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Rüya Akkuş'un sorularını yanıtladı.
İşte Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkan satır başları:
İlk evim ilk iş yerim sosyal konut projesinde başvuru sayısı saat 11.40 itibarıyla 1 milyon 565 bin 841'e ulaştı.
2023 ve 2028 yıllarına ilişkin bir hedef koydu, 2023 ve 2028 yılları arasında 500 bin konut, 250 bin konut arsa ve 50 bin iş yeri planladık.
31 Ekim'e kadar başvurlarımızı alacağız. Başvuru sayısının bu kadar olması, Sayın Cumhurbaşkanımıza olan güveni projeye olan güveni bir kez daha gözler önüne serdi. Vatandaşlarımızın ne talepleri varsa görev yaptığım 4 buçuk yıllık sürede yaptım bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.
KONUT ALANLARI NASIL BELİRLENDİ?
Şehirlerden taleplerimizi aldık. Konut sıkıntısı çeken, kira fiyatlarında artış olan bölgelerde taleplerinizi bize iletin dedik. Gittiğim her ilde yaptığım toplantılarda vatandaşlarımızdan gelen talepleri not aldım.
Türkiye'nin 81 ilinde nüfus oranıyla eş oranlı sayıları belirledik. Arkadaşlarımız aylardır çalışmalarını sürdürdü. Böylece alanları belirlemiş olduk. Sosyal alanlarıyla beraber yapılacak projeler. Konutlar altyapısıyla teslim edilecek. 1 milyon 170 bin sosyal konutumuza bakıldığında altyapı yapıldığını görecekler bu projemizde böyle olacak. Ticaret alanı, okulu, parkı günlü ihtiyaçlar karşılanacak her şey yapılacak. Bugüne kadar 26 bin sosyal alanı yapmış bir kurumdan bahsediyoruz. Alanlarımızı sayılarımızı buna göre belirledik.
Arsa kısmına gelecek olursak yine konutların fiyatların artış gösterdiği illerde, hazina mülkiyetindeki arazileri vatandaşımızın uygun bedellerde konut yapabilmesi adına planlayacağız. Bizim sosyal konut yapacağımız alanlara yakın alanları belirledik. 60 milyon metrekare alan belirledik. Başvuruları da 10 Ekim itibarıyla almaya başlayacağız 7 Kasım'a kadar da devam edecek. Arsalar kat karşılığı verilebilir.
İstanbul'da neden belirlemedik. İstanbul'da da konut talebini kira artış talebinin gerçekten yüksek olduğu bir süreçte. Burada vatandaşlarımıza konutlarımızı yapacağız.
Alt ve üst yapısıyla yapacağız. Buralarda konut yaparak bu talebi gidermeye gittik. İstanbul'da arsa fiyatları yüksek o yüzden konut yapalım bizim yaptığımız konutlara her gelir grubuna hitap eden konuttan vatandaşımız alabilsin istedik.
HANGİ CEPHE HANGİ KAT? NASIL BELİRLENECEK?
Bölgesel ve yerel taleplerin ne olduğu bu talepleri dikkate alarak proje geliştirdik. Ege'de Akdeniz'in belirli kesimlerinde balkon ihtiyacı var. Bu illerimizde yöresel bölgelerin ihtiyaçlarına göre proje geliştiriyoruz.
Doğu Karadeniz'de yaptığımız projede belki daha küçük balkon, ahşaptan bir kaplama yaparken Mardin'de, Mardin taşını kullandık. Ege'ye gittik o bölgede geniş balkon talebi var. Ona karşılık gelecek proje geliştirdik.
Kuralar çekilecek ve şerefiyesine göre o bölgedeki ortalama bedeller ödeyecekler. Kura sistemi olduğu için oradan bir müdahale söz konusu değil. Vatandaşımızın da bu konuda talep hakkı söz konusu değil.
105 metrekare en büyük evimiz. 850 bin lira 3+1 3187 liradan başlayan taksitlerle ödeyebilecekler büyükşehirde olmayan vatandaşlarımız.
İzmir, Ankara ve İzmir'de 950 bin olacak. İsteyen 20 yılda isteyen 15 yılda ödeyebilecek.
TAPU DEVRİ YAPANLAR DİKKAT! DENETİMLER NASIL OLACAK?
Çok büyük bir talep var. Burada hiçbir fırsatçıya müsaade etmeyeceğiz. Burada gerçekten ev ihtiyacı olan dar gelirli vatandaşlarımızın ev alması önceliğimiz. Arkadaşlarımız buna göre inceleme yapacaklar. Açıklama yaptığımız tarihten itibaren üzerine tapu olmamalı. Hisseli, imarlı arsası olanlar başvuru yapamayacaklar. İş yeri alacak vatandaşların ise üzerine iş yerinin olmaması gerekiyor. Arsa alacak vatandaşların ise tapuda başvuru günü itibarıyla üzerine kayıt konut veya arsasının bulunmaması gerekiyor.
CAYMA HAKKI OLACAK MI?
Konutu borcu bitmeden başkasına devredemez. Vatandaşımız evi aldı, aldığı evde de ödeme güçlüğü çekti. Orada diyoruz ki bir ihtar çekiyoruz.
Bu zamana kadar iade edeni görmedik. İade etmek isteyen olursa vatandaşımıza ödediği paraları iade ediyoruz.
YETİM VE DUL AYLIĞI ALANLAR BAŞVURABİLİR Mİ?
Minimum bir tutarımız yok, 16 bin ve 18 bin TL altı maaş alan üzerine herhangi bir şeyi olamayan 18 yaş üstü tüm vatandaşlarımız başvurabilir.
GENÇLERE HANGİ KOLAYLIK SAĞLANACAK?
Ailesiyle yaşayan gençler, anne baba gelirine ya da ev sahipliğine bakılmadan başvuru yapabilecek. Gencin kendi geliri İstanbul'da 18 bin, diğer illerde 16 bin TL'nin altındaysa ve evi yoksa sosyal konuttan faydalanacak. Ülke genelinde ilk etapta 250 bin sosyal konut inşa edilirken, gençlere de 50 bin konutluk kontenjan ayrılacak.
KİRAYA VERİLİRKEN ÜST TUTAR OLACAK MI?
Vatandaşlar istediği fiyatta kiraya vermekte özgürdür.