Son dakika: Karadeniz'de tahıl koridoru planı! Bakan Çavuşoğlu: Rusya'dan cevap bekliyoruz
Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Rusya'dan cevap bekliyoruz. BM planının işler bir plan olduğunu anlattık. Taraflar anlaşırsa İstanbul'da detayları görüşmek üzere bir araya gelebileceğimizi söyledik." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İsveç'ten terörle mücadele konusunda gelen sinyalin Türkiye için önemli olup olmadığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin beklentilerini ve endişelerini yazılı bir şekilde ilettiğini ve somut cevap beklediğini ifade etti.
Temas halinde oldukları NATO sekretaryasının da çaba harcadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Biz sadece bir yasa değil hangi konularda ne beklediğimizi açıkça yazılı bir şekilde verdik. Şimdi onlardan yazılı bir şekilde yanıt bekliyoruz." dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, NATO müttefiki olan Türkiye'nin endişelerini dile getirdiğini anlatan Çavuşoğlu, "Stoltenberg, S400 ve diğer konularda da her zaman samimice düşüncelerini açıkladı. İsveç ve Finlandiya ziyaretlerinde de Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini söylüyor, çaba da sarf ediyor. Bizimle de, onlarla da sürekli temasta, dolayısıyla Stoltenberg'in bu çabalarını takdire şayan buluyoruz." diye konuştu.
RUSYA'DAN CEVAP BEKLİYORUZ
Ukrayna'nın tahıl ihraç etmesinin önündeki engellerin kaldırılması için tahıl koridoru oluşturulması konusundaki gelişmelerin sorulması üzerine de Çavuşoğlu, BM planının işler bir plan olduğunu, Rusya'dan cevap beklediklerini dile getirdi. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, BM planını desteklediğini vurgulayarak, "Taraflar anlaşırsa İstanbul'da detayları görüşmek üzere bir araya gelebileceğimizi söyledik." ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Karadeniz şeridindeki mayınlar konusunda da şunları kaydetti:
"BM'nin son planına göre bu mayınların temizlenmesi belli zaman alacak. Mayınların nerede olduğu belli olduğuna göre 3 limana güvenli hatlar oluşturulacak dolayısıyla gemiler, mayınların temizlenmesine gerek olmadan, Ukrayna'nın arama kurtarma gemilerinin de rehberlik etmesiyle limanlara güvenli bir şekilde gidecek, limanlardan güvenli bir şekilde gelecek. Güvenli bölgeye geldikten sonra da orada gemilerin kontrolü yapılacak. Şu anda plana göre mayınların temizlenmesine gerek yok. Mayınların olmadığı yerlerden güvenli hatlar açılabilecek."
TARIM ARAZİLERİNİ VE ÜRETİMİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Türkiye, kendi iç pazarı ve ihracat noktasında gıda sorununu çözümü için bereketli toprakları üzerinde tarım faaliyetlerine hız verdi. Atıl arazileri toplulaştırarak çiftçinin hizmetine sunan Türkiye, üreticiye ata tohumları da dağıtarak verimi artırmayı hedefliyor.
YURT DIŞINDA TARIM ARAZİLERİ KİRALANACAK
Türk tarımı kendi topraklarında devam ederken, aynı zamanda, iklimsel olarak üretimi zor olan ürünlerin ekimi tarım yapmak için 10 ülkede arazi kiralayacağını da duyuruldu.
DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ
Sudan'da, geçmiş yıllarda 850 bin hektar civarında bir arazi kiralanmış ama daha sonra bu proje sekteye uğramıştı.
ARAZİLERDE YETİŞEN ÜRÜNLER, TÜRKİYE'DE İŞLENECEK
Projeye göre, kiralanan diğer arazilerde başta yem bitkisi olmak üzere, Türkiye'de işlendikten sonra ihraç edilecek nitelikteki hububat ürünlerinin üretimi yapılacak. Kiralanacak tarım arazileri için özel sektörün de devrede olacak.
"BAKİR TARIM ALANLARINDA ÜRETİM YAPMAK İSTİYORUZ"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yurt dışında arazi kiralama projesi hakkında milletvekillerine bilgi verirken, "Türkiye'nin üretimi kendi ölçeğinde Türk halkına yeter ama ihracatı seçiyorsan, yurt dışında da kiralama yapmak gerekiyor. Oralara modern tarımı götürmek istiyoruz. Bakir tarım alanlarında üretim yapmak istiyoruz. Afrika'nın özellikle güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alanlarda üretim yapabilecek durumdayız." dedi.
BAKANLIK, GÖRÜŞMELERE BAŞLADI
Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı, Latin Amerika ve Afrika'da 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmelere başladı.
Ukrayna da bu konuda temasa geçilen ülkeler arasında yer alıyor. Geçen günlerde de Venezuela heyetinin Türkiye'yi ziyareti sırasında 400 bin hektarlık tarım alanının Türkiye'ye kiralanması gündeme gelmişti.