Son dakika: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala'dan A Haber'de önemli açıklamalar
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, A Haber’de yayınlanan Melih Altınok ile Sebep Sonuç’ta Türkiye ve dünya gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine dair Ala, "Teröre kucak açan hangi ülke olursa olsun veto yer." mesajını verdi. Türkiye'de dün yaşanan olaylar hakkında da yorumlarda bulunan Efkan Ala, Galata’da 'kendini ateşe verme' olayını örnek vererek, “Arkasında provokasyon var mı, yok mu? Buna bakmak lazım. Bana göre provokatif anlayış vardır ve bunlar ortaya çıkarılmalıdır.” şeklinde konuştu. Başkan Erdoğan'ın Yunanistan'a karşı net tutumuna değinen Ala, Yunanistan'ın F-16'lar üzerinden ABD'ye ‘Türkiye'nin engellenmesi’ adımı, Ege ve Akdeniz'deki tavrı üzerinden yaptıklarını “diplomatik yankesicilik” olarak niteledi. Ayrıca Ala, TİP'li vekillerin köprüde pankartlı gezi provokasyonuna da tepki gösterdi.
Efkan Ala'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
GALATA'DA "KENDİNİ ATEŞE VERME" OLAYI
Türkiye 85 milyon. Bir olaya da dünyadan bakmak lazım. Normal hayatın içinde birçok problemler olabilir. Mesela ABD'de geçenlere okul basıldı.
Sosyal medya etiğini ele almak lazım. Gelişmiş ülkelerde olan olaylar bireysel olarak kalır.
Örneğin 28 Şubat'ta olan olayların nasıl bir provokasyon olduğu ortaya çıktı.
Aslına bu tür olaylar ülkeyi hançerlemektir.
"DÜN YAŞANANLAR PROVOKASYON OLABİLİR"
Arkasında provokasyon var mı, yok mu? Buna bakmak lazım. Bana göre provokatif anlayış vardır ve bunlar ortaya çıkarılmalıdır. Bunlar netice almaz, eskiden netice alıyorlardı. Amaç toplumda kargaşa oluşturmak. Hükümete karşı güvensizlik oluşturmak.
Artık yönetime gelmenin yolu Genel Kurmaydan değil sandıktan geçiyor. Bu tür olaylar sonucunda hiçbir sonuç alamazlar.
"YAŞAM TARZINA MÜDAHALE" TARTIŞMALARI
Yaşam tarzına müdahalenin 28 Şubatlarda gördük. Yaşam tarzına böyle müdahale olur mu? Başkan Erdoğan ile toplantılarda herkes sözünü sonuna kadar söyler ve her şeyi ortaya koyar. Hak ne diyor ve halk ne diyor diye Başkan Erdoğan bakar ve yoluna öyle devam eder.
15 seçim kazanmış bir AK Parti var. Olan biten ne varsa halkla paylaşılanları kabullenemiyorlar.
Başkan Erdoğan bana müdahale etti ama sigara konusunda müdahale etti.
Bir şeyin fiyatının artırılması ve artması böyle algılanabilir mi. Dünyada bir ekonomik düzen var. Bazılarına zam yapıyorsunuz. Bazılarına da yapmıyorsunuz.
Birçok insan sigara ve duman konusunda alınan önemler için memnun.
Hayata mücadelenin ne olduğunu iyi bilenlerdeniz.
TİP'Lİ VEKİLLERİN KÖPRÜDE PANKARTLI GEZİ PROVOKASYONU
Buradaki konu şu; politikacı politika üretir. Üretemezseniz aktivist olursunuz. Politika üretemeyenler bu tarz olaylara başvuruyor. Vatandaşların yaptığı yapabileceği şeyler bunlar. Doğru olan politikacıların yapması gereken sorunları TBMM'de dile getirilmesidir. Bu yapılan ise kolay olandır.
KILIÇDAROĞLU'NA BAŞKAN ERDOĞAN'DAN 10 SORU
Ben CHP'de bir paradigmatik kuruluşu itibariyle siyaset yapma tarzıyla ilgili genetik problem var.
Kılıçdaroğlu'nun tek arzusu vesayettir. (CHP) Siyaseti vesayet altında tutmak için ittifaklar yaptı.
Vesayet odakları ile ittifak kurarak daha iktidara gelmeden plan yapma arzusundalar.
CHP'deki bazı arkadaşlar vesayeti dışarıda aramaya başladılar.
Muhalefet millete onaylatacakları şeyleri dışarıda arıyor.
Artık milletin dışında siyasete yön verecek başka bir mercii olmadığını anlamaları lazım.
AK Parti'nin en önemli başarılarından biri de iktidara gelmenin sandıktan geçtiğini öğretmek olmuştur.
17 - 25 'te, 15 Temmuz'da gösterdik. Her seferinde duvara çarptılar. Bu tür uğraşlar boşunadır. Milletin iradesi sandık yoluyla yansır.
BAŞKAN ERDOĞAN'IN YUNANİSTAN AÇIKLAMASI
Türkiye'nin aktif dış politikası var. Dışarıda inisiyatif almazsanız o sizi gelir bulur. Türkiye'nin amacı aktif dış politikadır. Yunanistan ile Ege, Kıbrıs ve Akdeniz'de çözüm istiyoruz.
Biz bir yere girdiğimizde etrafımızda başkasının toprağında gözü olan bir ülke değiliz.
(Yunanistan ile diyalog) Orada sandalyeniz hazır ancak diyalog yoluyla gelirseniz hazır.
(Akdeniz ve Ege'deki sorunlar) Türkiye ihtişamıyla karşınıza çıkar ve görkemli bir dış politikayı ortaya koyar. Yunanistan'ın yaptığı diplomatik yankesiciliktir.
Türkiye, Ukrayna-Rusya krizini çözmeye çalışırken, Kafkasya'daki barışı huzuru tesis etmeye çalışırken Ege'de Akdeniz'de bir şey yapabilir miyiz peşindeler. Boşuna uğraşmayın yapamazsınız. Türkiye her şeyi görüyor. Görmüyorsa da bir plan doğrultusunda görmüyordur.
Kimsenin malında ülkesinde gözümüz yok. Ancak Türkiye'nin topraklarından Mavi Vatan'ına göz dikmesine izin vermeyiz.
İSVEÇ - FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ MESELESİ VE TÜRKİYE'NİN NET TUTUMU
Biz Türkiye'nin çıkarlarını her masaya götürmüşüzdür.
Biz Finlandiya ve İsveç'in güvenlik tehditlerini anlıyoruz. Ama biz 40 yıldır, binlerce şehit verdik. Terör ile mücadeleye o kadar kaynak aktardık ama bu ülkeler anlamadı. Onlar teröre silah, para aktardılar, onların ismini değiştirdiler ve onları bir şemsiye gibi korudular.
Bu ülkeler DEAŞ ile ilgili bir gösteriye izin verir mi? Diğer terör örgütlerinin bunlardan ne farkı var. Terör insan hayatını ortadan kaldıran bir yöntemdir. Biz gelin teröre karşı mücadele edelim dedik.
Biz şimdi bunları masaya koymayacağız da neyi koyacağız. Türkiye'nin mücadelesini azmini bir kenara mı koyacağız. Türkiye'nin yaptığı diplomasidir.
Biz orada bir süreç yönetiyoruz. Biz NATO'ya 1952'den beri üyeyiz ve en önemli kanadıyız.
Hedefi ve düşüncelerimizi net ortaya koyuyoruz. Teröre kucak açan hangi ülke olursa olsun veto yer.
Ülkelerin dostları yoktur çıkarları vardır. Bir takım teröre karşı sözleri var. Biz uluslararası ilişkilerde bir çözüm olmadığını biliyoruz. Somut adım bekliyoruz.