Amazon ormanları nerede? Amazon yangını son durum nedir?
Dünyanın akciğeri olarak kabul edilen Amazon yangını haftalardır devam ediyor. Amazon ormanlarında 2019 yılı başından itibaren 73 bin yangının çıktığı tespit edildi. Yangının dumanlarının Sao Paulo kentine ulaştığı belirtilirken, dumanlar şehri bir saat boyunca karanlığa gömdü. Peki, Amazon ormanları nerede? Yalnızca dün büyük kısmı Amazonlarda devam eden 9 bin 500 yeni orman yangının çıktığı NASA tarafından görüntülendi.
Haftalardır süren Amazon yangını dünyanın gündemine oturdu. Amazon ormanları dünyanın oksijen deposu olarak kabul ediliyor. Peki, Amazon ormanları nerede? Brezilya'nın birçok eyaletinde Amazon yangını nedeniyle acil durum ilan edildi. Binlerce kilometreyi aşan orman yangınları nedeniyle dumanlar Sao Paulo şehrini kapladı. Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi 2019 yılı başından itibaren 73 bin yangının tespit edildiğini açıkladı.
AMAZON YANGINI SON DURUM NEDİR?
Brezilya'nın Amazon Ormanlarında haftalardır devam eden yangının dumanları Pazartesi günü 2 bin 735 bin kilometre Sao Paulo'ya ulaştı. Rondonia ve Amazonas eyaletlerinin üzerinden geçtikten sonra Sao Paulo'ya ulaşan dumanlar şehri bir saat boyunca karanlığa gömdü. Sao Paulo sakini Gianvitor Dias "Gündüz geceye döndü. Şiddetli yağmurlarda bile şehirde hava bu kadar kararmadığı için herkes bunu konuştu. Gerçekten etkileyiciydi" dedi.
Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi (INPE),bu yıl yaklaşık 73 bin yangının tespit edildiğini ve ülkede rekor bir sayıya ulaşıldığını açıklarken dünyanın akciğerleri olarak anılan Amazonlar'dan yükselen dumanlar NASA uydusundan görüntülendi.
Yalnızca dün büyük kısmı Amazonlarda devam eden 9 bin 500 yeni orman yangının çıktığı görüntülenirken NASA, geçtiğimiz 10 günde Amazonas, Rondonia, Para ve Mato Grosso'daki yangınlardan yükselen dumanların uydu görüntülerini paylaşmıştı. Görüntülerde Roraima eyaletinin siyah dumanlar ile kaplı olduğu görünüyor. Roraima'nın komşusu Amazonas, yangının eyalet başkenti Manaus'a sıçramasının ardından güney bölgeleri için acil durum ilan etti. Peru sınırındaki Acre eyaleti de yükselen alevler nedeniyle geçtiğimiz Cuma günü çevresel acil durum ilan etmişti.
NASA, Amazonlardaki yangınların yılın genelinde havadaki nem nedeniyle kontrol altında tutulabildiğini ancak Temmuz-Ağustos aylarındaki kuru sezonun bir istisna olduğunu açıkladı. Ajans, yangınların Eylül ayı başında zirveye ulaştığını ve Kasım ortasına kadar durduğunu açıkladı. NASA, uydu gözlemlerinin sonucunda bu yılki "Amazon havzasındaki toplam yangın faaliyeti" miktarının son 15 yıla göre ortalamanın biraz altında olduğunu açıkladı.
AMAZON ORMANLARI NEREDE?
Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası'nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır. Güney Amerika'da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar.
Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur. Ormanların %60'ı Brezilya, %13'ü Peru sınırları içerisindedir. Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır.
Amazon Ormanları içerisinde 40.000 ağaç çeşidi, 2.000 kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2.200 balık çeşidi ile 128,843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan ormandır.
Amazon ormanları dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20'sini oluşturur. Dünya'nın oksijeninin %20'si Amazon ormanlarında üretilmektedir.