Adalet Bakanlığı 5 bin personel alımı yapıyor! KPSS’siz Adalet Bakanlığı arabulucu başvuru şartları nelerdir?
KPSS şartı olmadan Adalet Bakanlığı personel alımı ilanı yayınlandı. Adalet Bakanlığı bünyesine 5 bin arabulucu alımı yapılacağı duyuruldu. Peki, Adalet Bakanlığı personel alımı başvuru şartları nelerdir? Adalet Bakanlığı arabulucu alımı başvuruları önümüzdeki günlerde başlıyor. Arabulucu alımı için başvuru şartları ve tarihlerinin detayları da belli oldu. Arabulucular, uyuşmazlık yaşayan kişilerin aralarındaki konuları müzakere ederek çözmesin sağlamaktadır. Böylelikle bazı konular uzun yargı süreçlerini içermeden çözülmektedir. İşte, Adalet Bakanlığı arabuluculuk personel alımı başvuru şartları!
Adalet Bakanlığı KPSS'siz 5 bin arabulucu personel alımı başvuru şartları belli oldu. KPSS şartı olmadan Adalet Bakanlığı 5 bin personel alımı yapacak. Adalet Bakanlığı arabulucu personel alımı başvuru şartlarının ve tarihinin belirlenmesiyle birlikte adaylar da başvuru yollarını araştırıyor. 2019 Adalet Bakanlığı 5 bin arabulucu ilanına ilgi şimdiden yoğun oldu. Arabuluculuk sınavları çoktan seçmeli, 5 (beş) cevap şıklı, toplam 100 sorudan oluşacak.
BAŞVURULAR NE ZAMAN?
24 Kasım günü düzenlenecek sınav için başvurular 19 Ağustos günü başlayacak ve 2 Eylül tarihinde sona erecek. UYAP arabulucu portala girecek vatandaşlar, sisteme girdikten sonra karşısına çıkan evrakları tarayarak ya da fotoğraflarını çekerek aktarıp göndermesi gerekiyor. Böylelikle sınav başvurusu tamamlanmış olacak.
ADALET BAKANLIĞI 5 BİN ARABULUCU PERSONEL ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI
Türk vatandaşı olmak,
Hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
Tam ehliyetli olmak,
26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak,
Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak,
Arabuluculuk eğitimini tamamlamak,
ARABULUCULUK NEDİR?
Sistematik teknikler uygulayarak görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımı ile ihtiyari olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Arabulucu da; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nca tutulan sicile kayıtlı, sistematik teknikler uygulayan, görüşüp müzakarelerde bulunan, tarafları bir araya getiren ve birbirlerini anlamalarını sağlayan, tarafsız, mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu üçüncü kişidir.
ARABULUCU NASIL OLUNUR?
Öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gerekir. Yazılı sınav Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 23. maddesi uyarınca yılda iki kez yazılı sınava girilmesi zorunludur. Uygulamalı sınav ise her yazılı sınavın peşinden yapılmaktadır.