Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti kaç saat dinlendirilmeli, ne zaman yenir?
Kurban eti ne zaman yenir? Mübarek Kurban Bayramı’nda vatandaşlar kurban keserek ibadetlerini yerine getiriyor. Kurban kesimlerinin başlamasıyla birlikte kurban eti nasıl saklanır, kaç saat dinlendirilmeli konularında araştırmalar yoğunlaşmaya başlandı. Kesilen kurban etlerinin nasıl saklanacağına ilişkin sorgulamalar yapılıyor. Özellikle yaz ayında olmamızdan dolayı, kurban etlerinin bozulmaması için doğru saklanması büyük önem taşıyor. Kurban etlerinin doğru temizlenmesi de etlerin ömrünü uzatmaktadır. İşte, kurban et nasıl saklanır sorusunun yanıtı!
Kurban eti nasıl saklanır? Kurban etlerinin bozulmaması için kurban eti nasıl saklanır hakkında araştırmalar başladı. Peki, kurban eti kaç saat dinlendirilmeli? Kurban eti ne zaman yenir? Kurbanlık hayvanların kesilmesinin ardından kurban etlerine ilişkin sorgulamalar yoğunlaştı. Kurbanı kestikten sonra tavsiye edilen, kesim sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletilmesi ve ardından buzdolabına poşetlenerek kaldırılmasıdır. Kurban etlerinin dinlendirildikten sonra hava almaması büyük önem taşır.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi insan sağlığı açısından sorunlara yol açar. Kurban Bayramı yaklaşırken herkesin kafasında sağlıklı et tüketimi nasıl olmalı soruları var.
Kesimden hemen sonra dinlendirilmeden buzdolabına konan etler bakteri üretimine yol açar. Uzmanların görüşüne göre kurban kesiminden sonra maksimum 5 saat serin bir yerde sıcaklığının geçmesi beklenir.
– Kurbanlık kesildikten hemen sonra serin bir yerde temiz kaplar içinde maksimum 5 saat muhafaza edin. Daha sonra parçalama işlemi gerçekleştirin.
-Eti parçalara ayırmadan önce ellerinizin temizliğinden emin olun. Etleri keseceğiniz tahtayı, bıçağı ve etleri koyacağınız kapları 1 gece önceden kaynar suda yıkayın.
-Sakatatları ve etleri mutlaka ayrı kaplara koyun.
-Etler buzdolabında maksimum 5 gün saklanabilir. Süre uzadıkça etin rengi koyulaşmaya başlar. Renginin koyulaşması tek başına etin bozulduğu anlamına gelmez. Bunun yanında ette koku ve doku değişiklikleri etin bozulmaya başladığını gösterir.
-Dondurulan kurban etini daha hızlı çözülmesi için sıcak suya koymayın. Bu ette oluşacak bakteri hızını ve miktarını arttırır.
-Dondurulan et çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurmayın. Mümkünse çözülen eti aynı gün tüketin. Bunun için hazırladığınız paketlerin küçük porsiyonlarda olmasına özen gösterin bu tüketim açısından size kolaylık sağlar.
KURBAN ETİ NE ZAMAN YENİR?
Hayvan kesildiği zaman tüm kasları birden kasılı kalır. Buna ölüm katılığı adı verilir. Bu spazmın çözülmesi yaklaşık en az 2 saat sürmektedir. Dolayısı ile kurban etini kesildikten en az 2 saat sonra tüketmek gerekir. Ayrıca hemen tüketilmesi hazımsızlığı da arttırmaktadır. Kurban etinin ızgara ya da kızartma yerine haşlayarak tüketilmesi daha uygundur.
Kesilen et mutlaka hemen dağıtılmalı, kalan etler uygun koşullarda depolanmalıdır. Unutulmaması gereken en büyük husus bakteri üremesi için etler çok iyi besiyerlerdir. Dikkat edilmezse çeşitli bakteriler hızla üremeye başlarlar.
KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR?
Et tüketilirken etin niteliği yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceği de önemlidir. Bu nedenle kurban etinin ne miktarda, nasıl ve ne ile birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulamak, hasta bireyler kadar, sağlıklı kişiler için de önemlidir.
Eti pişirmek için bazı teknikleri vardır. Bunlar; kızgın tavaya bırakılıp alınması, %25 sadece merkez pembelikte pişirilmesi, %75 oranında merkezin çiğ kalması, pişme kıvamına yaklaşmış şekilde pişirilmesi ve %50 oranında merkezin çiğ kalması ve etin tam pişmiş kıvamda pişirilmesidir.
Yapılan araştırmalara göre çiğ etin içindeki patojenlerin sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olduğunu savunan uzmanlar olduğu gibi, içindeki salmonella gibi hastalık yapıcı bakteriler nedeniyle pişmiş kıvamda tüketilmesi gerektiğini savunan farklı görüşler de vardır.
Sağlık açısından baktığımızda etin yağda aşırı kızartılması ve kömür ızgarasında ateşe çok yaklaştırılarak pişirilmesi kanserojen maddelerin oluşmasına ve vitaminlerin kaybına, etin dış yüzeyinin yanmasına, dolayısıyla su ve besin değerlerinin kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle pişirme yöntemi olarak kızartma ve çok yüksek ısıda pişirme yerine, haşlama ve fırında ızgara yöntemleri kullanılmalıdır.