Kurban eti kaç pay dağıtılır? Kurban eti 7 kişiye dağıtılır mı Diyanet açıkladı!
Kurban eti kaç pay dağıtılır? Kurban eti nasıl dağıtılır sorusuna binlerce vatandaş yanıt arıyor. Kurban eti 7 kişiye dağıtılır mı sorusunun cevabı merakla bekleniyor. Diyanet'in kurban etinin kaç pay dağıtılması gerektiğine dair bilgiler 2019 Kurban Bayramı'nda da en çoks soruglanan konulardan birisi. Bayram coşkusu yaşanmaya devam ederken, kesilen kurban etleri de ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılıyor. Ancak kurban etlerinin nasıl pay edileceğine ilişkin kafa karışıklığı yaşandı. Unutulmamalıdır ki kurban etlerinin satılması caiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir.
İslam aleminde Kurban Bayramı coşkusu yaşanırken, kurban etlerinin nasıl dağıtılacağına ilişkin araştırmalar da sürüyor. Kurban eti 7 kişiye mi dağıtılır, kaç pay dağıtılır sorusuna yanıt aranıyor. Kurban eti kaç pay dağıtılır Diyanet açıklaması vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman'ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. İşte, kurban eti 7 kişiye mi dağıtılır sorusunun yanıtı!
KURBAN ETİ KAÇ PAY DAĞITILIR?
Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).
1-Üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilir.
2-Üçte biriyle evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere eve ayrılır.
3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.
Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.
Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû', VIII, 413).
Kurban sırf Allah rızâsını kazanmak için kesildiğinden etinin satılması câiz olmadığı gibi derisi, yünü, bağırsakları, kemikleri, iç yağı gibi eti dışında kalan parçalarının da sahibine gelir temin etmek amacıyla para ile satılması câiz değildir.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi insan sağlığı açısından sorunlara yol açar. Kurban Bayramı yaklaşırken herkesin kafasında sağlıklı et tüketimi nasıl olmalı soruları var.
Kesimden hemen sonra dinlendirilmeden buzdolabına konan etler bakteri üretimine yol açar. Uzmanların görüşüne göre kurban kesiminden sonra maksimum 5 saat serin bir yerde sıcaklığının geçmesi beklenir.
– Kurbanlık kesildikten hemen sonra serin bir yerde temiz kaplar içinde maksimum 5 saat muhafaza edin. Daha sonra parçalama işlemi gerçekleştirin.
-Eti parçalara ayırmadan önce ellerinizin temizliğinden emin olun. Etleri keseceğiniz tahtayı, bıçağı ve etleri koyacağınız kapları 1 gece önceden kaynar suda yıkayın.
-Sakatatları ve etleri mutlaka ayrı kaplara koyun.
-Etler buzdolabında maksimum 5 gün saklanabilir. Süre uzadıkça etin rengi koyulaşmaya başlar. Renginin koyulaşması tek başına etin bozulduğu anlamına gelmez. Bunun yanında ette koku ve doku değişiklikleri etin bozulmaya başladığını gösterir.
-Dondurulan kurban etini daha hızlı çözülmesi için sıcak suya koymayın. Bu ette oluşacak bakteri hızını ve miktarını arttırır.
-Dondurulan et çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurmayın. Mümkünse çözülen eti aynı gün tüketin. Bunun için hazırladığınız paketlerin küçük porsiyonlarda olmasına özen gösterin bu tüketim açısından size kolaylık sağlar.
KURBAN ETİ NE ZAMAN YENİR?
Hayvan kesildiği zaman tüm kasları birden kasılı kalır. Buna ölüm katılığı adı verilir. Bu spazmın çözülmesi yaklaşık en az 2 saat sürmektedir. Dolayısı ile kurban etini kesildikten en az 2 saat sonra tüketmek gerekir. Ayrıca hemen tüketilmesi hazımsızlığı da arttırmaktadır. Kurban etinin ızgara ya da kızartma yerine haşlayarak tüketilmesi daha uygundur.
Kesilen et mutlaka hemen dağıtılmalı, kalan etler uygun koşullarda depolanmalıdır. Unutulmaması gereken en büyük husus bakteri üremesi için etler çok iyi besinlerdir. Dikkat edilmezse çeşitli bakteriler hızla üremeye başlarlar.