Arefe günü okunacak dualar: İşte, Peygamber Efendimizin okuduğu arefe duası!
Arefe günü okunacak dualar bu mübarek geceyi ibadetlerle dolu geçiren Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Peygamber Efendimizin okuduğu arefe duası araştırılıyor. İslam alemi mübarek ve huzur dolu Kurban Bayramı'nı 11 Ağustos itibariyle idrak etmeye başlayacak. Bu kutsal günün bir gün öncesi arefe günü. Arefe gününün ibadetlerle geçirilmesi de din alimleri tarafından önerilmektedir. Bu hayırlı gecede okunacak dualar, kılınacak namazlar ve yapılacak ibadetlerin birçok sevabı bulunuyor. Peki, arefe günü okunacak dualar nelerdir? İşte, Peygamber Efendimizin okuduğu arefe duası! Arefe günü içinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması gerektiği vurgulanmaktadır. İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duanın hayırlısı arife günü yapılan duadır." buyurarak Peygamberlerin arife günü duasını şöyle okuduğunu haber verir: "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."
Peygamber Efendimizin okuduğu arefe duası hangisi? Arefe günü okunacak dualar bu mübarek günü ibadetlerle dolu bir şekilde geçirmek isteyen vatandaşların merak konusu. Müslüman alemi için büyük anlam taşıyan Kurban Bayramı arefesinde Peygamber Efendimizin okuduğu arefe duası hangisi? Arefe gününde ibadetleri yerine getirmek, dualar okumak tavsiye edilmektedir. Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yanı sıra dualar okunur, ibadetler yapılır zikirler çekilir. İşte, Peygamber Efendimizin okuduğu arefe duası!
AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR NELERDİR?
Arefe günü içinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.
İhlas Suresi'nin Arapça okunuşu:
"Kul hüvellahü ehad. Allahüssamed. Lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekün lehu küfüven ehad."
İhlas Suresi'nin Türkçe çevirisi:
"De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı."
Arife gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ' Arife gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.'
Arife bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere
'Estagfirullahe'l-azime be etubü ileyh'
İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.
Resulullah (s.a.v) Arife günü şu duayı okurdu:
'Allahümmec'al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran'
Allah'ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah'ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.
Her kim bu duayı okursa büyük mük,fata nail olur.
Arefe günü dua ve dileklerin kabulü için okunacak dualar
100 istiğfar
100 salavat
100 İhlas süresi
100 " Lâ İlahe illallâhü vahdehû lâ şerike leh.Lehü'l-Mülkü ve lehü'l-hamdü bi yedihi'l hayr ve hüve alâ külli şey'in kadir."
"Bir olan şeriki bulunmaya Allah'tan başka ilah yoktur.Mülk O'nu,hamd O'na mahsustur.Hayr O'nun kudret elindedir.Her şeye gücü yetendir."
100 salavat
"Allâhümme salli ala muhamedin ve ala ali muhammedin kema salleyte ala brahime ve la ai ibahime inneke hamidün mecid.ve aleyna meüahüm."
Ey Allâh! İbrahim'e ve İbrahim'in âline salât ettiğin gibi,Muhammed 'e ve Muhamed'inâline de (öylece) salât et.Zirâ Sen hamde(övgüye)lâyık olansın ve pek ulusun.Onlarla beraber bize de salât (rahmet)eyle." duasını okuyan kulunu Allâh-u Teâlâ affeder,melekleri buna şaahit tutar,duâlarını kabul eder,vakfede bulunan herkes hakkında şefaat edecek olsa bile,Allâh-u Teâlâ onun şefaatini hepsi hakkında kabul eder.(el-Beyhaki,Şu'abü'l-imân,no:4074,3/463)
"Ey meleklerim! bu kulum beni zikretti,İhlası okudu.Ondan sonra Peygamberime salat-ı şerif getirdi.Ben bu kuluma ne iyilik yapsam azdır.Hatta bu kulum hacaları kabul olmayanlar içinn" Yâ Rabbi hacaların kabul buyur." dese de onu da kabul ederim.
AREFE GECESİ OKUNACAK DUALAR NELERDİR?
Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duayı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini buyurmuştur.
"Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."
İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duanın hayırlısı arife günü yapılan duadır." buyurarak Peygamberlerin arife günü duasını şöyle okuduğunu haber verir:
"Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."
İHLAS SURESİ OKUNUŞU
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul hüvellâhü ehad
2- Allâhüssamed
3- Lem yelid ve lem yûled
4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad
ANLAMI
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki; O Allah bir tektir.
2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
3- Doğurmadı ve doğurulmadı
4- O 'na bir denk de olmadı.
İHLAS SURESİ FAZİLETİ
İhlas suresini okumak Peygamber Efendimiz'e (S.a.v.) göre Kuranı Kerim'in 3'te 1'ini okumak gibidir. İhlas suresinin faziletiyle ilgili çok sayıda hadis vardır, kıymeti çok yüksektir. Bu nedenle genellikle dualardan sonra, namazlardan önce ve sonra, kabir ziyaretlerinde, sohbetlerden önce okunmaktadır.
Resulullah (S.a.v.); "Canımı gücü ve kuvvetiyle elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, bu sûre Kur'an'ın üçte birine denktir." (Buhari)
Hz. Enes (ra) anlatıyor; Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle rivayet eder; "Kim Kul hüvallâhu ahad süresini günde iki yüz sefer okursa, üzerindeki kul borcu hariç, elli yıllık günah (amel defterinden) silinir." (Tirmizi)
NAS SURESİ OKUNUŞU
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul e'ûzü birabbinnâs
2- Melikinnâs
3- İlâhinnâs
4- Min şerrilvesvâsilhannâs
5- Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
6- Minelcinneti vennâs
ANLAMI
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
2- İnsanların hükümdârına,
3- İnsanların ilâhına,
4- O sinsi vesvesecinin şerrinden.
5- O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
6- Gerek cinlerden, gerek insanlardan.
FAZİLETİ
Kuran-ı Kerim'de Nas suresi 114. sıradadır ve son suredir. Sure adını ilk âyetinde geçen "birabbinnâs" kelimesindeki "nas" kelimesinden almıştır. Nas, "insanlar" anlamına gelmektedir.
Nas suresinde sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah'a sığınılması öğütlenmektedir.
Ukbe İbnu Amir rivayette der ki: "Resulullah (s.a.v.), bana, her namazın arkasından Muavvizeteyn'i (Nas suresi ve Felak suresi) okumamı emretti." (Tirmizi)
Nas süresini devamlı okumayı alışkanlık haline getirenler, devamlı sıhhat ve afiyette olur. Nazara karşı nas ı okuyan kişi şifa bulur. (M. Osman Sahib)
Hz. Peygamber (s.a.v.), her insanın kendine ait bir cini (şeytanı) bulunduğunu bildirmiştir (Dârimi)
Nas suresini yatağa girerken okuyan kimselerin, cin ve şeytan şerrinden kurtulup, vesvesesiz, korkusuz rahat bir uyku uyuyacağı söylenir.
FELAK SURESİ OKUNUŞU
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul e'ûzü birabbil felak
2- Min şerri mâ halak
3- Ve min şerri ğasikın izâ vekab
4- Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
5- Ve min şerri hâsidin izâ hased
FELAK SURESİ ANLAMI
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,
2- Yarattığı şeylerin şerrinden,
3- Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,
4- o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden
5- ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!"
FELAK SURESİNİN FAZİLETİ
Felak suresinin konusu
Felak suresi adını ilk ayete geçen ve "sabah" anlamına gelen "felak" kelimesinden almıştır. Kuran-ı Kerim'in son iki suresi olan Nas suresi ve Felak suresi ne "Muavvizeteyn" (sığınma sureleri, şirkten uzaklaştıranlar) denmektedir. Felak ve Nas surelerinin mealine baktığımızda da; büyücülerin, haset edenlerin, karanlık gecelerin, cin ve insan vesvesecilerinin şerrinden Allah'a sığınılması anlatılmaktadır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sahabelerden Ukbe b. Âmir'e şöyle buyurmuştur; "Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş ayetler indirildi: Kul eûzü bi-rabbil-felak ve Kul eûzü bi-rabbi'n-nas" (Müslim)
İSTİĞFAR DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU
"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
AREFE GÜNÜ İBADETLERİ
1. Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
2. Arefe günü oruç tutulmalıdır.
3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
4. Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.
5. Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunması iyi olur.
AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ
Arefe Günü Müslümanlar verilen şu 4 zikri çekebilirler.
1. İhlâs Suresi
2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.
3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.
4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr.
TÖVBE NAMAZI NASIL KILINIR?
Normal namaz gibi kılınır. Fatiha'dan sonra belirli bir sureyi okuma şartı yoktur. Ama bilenler, dua, tevbe ve istiğfar ayetlerini okuyabilirler. En az iki rekât kılınabileceği gibi, kişinin gönlünün rahatlayıp tatmin olduğu miktar kadar da kılınabilir.
"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır..Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.
AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ NEDİR?
Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yanı sıra dualar okunur, ibadetler yapılır zikirler çekilir. Diyanet İşlerinden edinilen bilgiye göre, Peygamber efendimiz Arefe Günü için şu duayı okumayı uygun görmüştür.
"Allah'tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir."
Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:
"Allah'ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât'ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah'ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât'ın içindir. Allah'ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah'ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim."