YÖK Atlas tercih robotu | 2,4 yıllık üniversite taban puanları yok.gov.tr YÖK Atlas tercih robotu kullanılışı!
Üniversite taban tavan puanlarını görmek isteyen öğrenciler YÖK Atlas tercih robotu sayfasına akına etti. Tercih sürecinde yok.gov.tr adresinden yayına verilen YÖK Atlas tercih robotu ile 2,4 yıllık üniversite taban tavan puanları sorgulanabilecek ve adaylar doğru tercihi yapma fırsatı yakalayacak. Peki, YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? Tercih robotuyla son yıllardaki puan ve kontenjan bilgilerini öğrenebilir, başarı sıralamalarını takip edebilirsiniz. Önlisans ve lisans seviyesindeki tüm meslekler ile ilgili tabloların yer aldığı ve http://yokatlas.yok.gov.tr adresinden bugünden itibaren kullanıma sunulan "Meslek Atlası" sayesinde adaylar, tercih edecekleri mesleğe yönelik tüm bilgilere ulaşabiliyor.
YÖK Atlas üniversite tercih robotu yok.gov.tr üzerinden erişime açıldı. 2019 üniversite taban tavan puanları başarı sıralaması YÖK Atlas üniversite tercih robotu modülü üzerinden öğrenilebiliyor. YKS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler üniversite tercih süreci heyecanı yaşayacak. Doğru üniversite tercihi de geleceğinizi yakından etkileyebilecek. Bu nedenle üniversite tercihinde doğru hamleleri yapmak büyük önem taşıyor. YÖK Atlas tercih robotuna erişerek üniversite tercihleri simülasyonu kullanabilirsiniz. İşte, YÖK Atlas üniversite tercih robotu nasıl kullanılır sorusunun yanıtı!
ERİŞİMDE SIKINTI YAŞANIYOR
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca kişi YÖK Atlas tercih robotuna giriş yaptı ve siteye erişimde de sıkıntılar baş gösterdi. Sosyal medyadan paylaşımda bulunan öğrenciler, YÖK Atlas tercih robotu sayfasının açılmadığını belirttiler.
Saat 09.30 itibariyle tercih robotuna hala erişim sağlanamıyor.
YÖK ATLAS NEDİR?
YÖK Atlas yazılımı, üniversite adaylarının, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. YÖK Atlas tercih sihirbazı ile önceki senelerin lisans ve önlisans taban puanları ile kontenjan durumları görülebilir. Ve tercihleri buna göre yapabilirsiniz.
YÖK ATLAS NASIL KULLANILIR?
YÖK Atlas kullanımı basit olup güvenilir bir kaynaktır. YÖK atlas ile ister üniversite seçerek ister herhangi bir yükseköğretim programı seçerek tercihlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Lisans Tercih Sihirbazı ve Önlisans Tercih Sihirbazı ile 2018 YKS ile öğrenci alan lisans ve önlisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Öncelikle aşağıdaki linke tıklayarak açılan sayfadan lisans ve önlisans tercih sihirbazı ile YÖK lisans atlasına ulaşabilirsiniz.
2019 TERCİHLERİNDE İKİ YENİ MODÜL
Üniversite adaylarının bilinçli tercihlerde bulunmasına yardım amacıyla oluşturulan YÖK Atlas'a ait 2016, 2017 ve 2018 tercih dönemi istatistikleri incelendiğinde, hem adaylar hem de rehberler için vazgeçilmez bilgi kaynağı olduğu anlaşılıyor.
Tercih dönemlerinde sistemi kullanan sayısı 4 milyon 287 bine ulaştı.
YÖK Atlas programına, 2019-YKS sonrasında tercih yapacak adaylar ile eğitim camiasındaki yönetici ve araştırmacılar için faydalı olacağı düşünülen "Meslek Atlası" ve "Tercih Atlası" olmak üzere iki yeni modül daha eklendi ve adaylara üniversite tercihleri için adeta "dijital kariyer rehberliği" hizmeti sunulmaya başlandı.
Önlisans ve lisans seviyesindeki tüm meslekler ile ilgili tabloların yer aldığı ve http://yokatlas.yok.gov.tr adresinden bugünden itibaren kullanıma sunulan "Meslek Atlası" sayesinde adaylar, tercih edecekleri mesleğe yönelik tüm bilgilere ulaşabiliyor.
"Meslek Atlası" modülünde, ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan devlet, vakıf, KKTC ve yabancı üniversitelerin lisans ve önlisans programları ile ilgili meslek bazında geçen yılın kontenjanları, yerleşme ve tercih edilme bilgilerinin detayları bulunuyor.
"Meslek Atlası"nda her meslekteki kontenjan ve yerleşen sayıları, puan ve başarı sırası analizi, yerleşenlerin öğrenim durumu, diğer tercihleri, ikamet yerleri ve mesleğin kaçıncı sırada tercih edildiği gibi veriler de yer alıyor.
TERCİH MODÜLÜ EKLENDİ
YÖK Atlas'ı sıklıkla kullanan üniversite adaylarının talepleri de göz önünde bulundurularak oluşturulan "Tercih Listesi" modülü, 2019 tercih dönemi öncesinde YÖK tarafından sisteme dahil edildi.
YÖK Atlas kullanıcıları, "Tercih Modülü" sayesinde basit bir üyelik adımının ardından 2019 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan programlardan en fazla 50'sini "tercih" listelerine ekleyebilecekler.
Bu sayede YÖK Atlas'ı tekrar kullanmak üzere sisteme tekrar girdiklerinde aynı liste üzerinden işlemlerine devam edebilecekler.
LİSANS - ÖNLİSANS TERCİH SİHİRBAZI
Bur sayfadan 2018 YKS ile lisans ve önlisans programlarının kontenjan bilgilerine ulaşmak mümkün. Buradaki verilen değerler ile son 4 yılın taban puanları, puan türü gibi sonuçları görebilirsiniz.
TYT - AYT NET SİHİRBAZI
YÖK Atlas'da bulunan bu sihirbaz ile herhangi bir lisans veya önlisans programına yerleşen son kişinin netlerini görebilirsiniz. Buradaki sonuçlar tahmini değil 2018 YKS sonrasında ortaya çıkan sonuçlara göre düzenlenmiştir.
YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her testiçin ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercihler 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. ÖSYM Başkanı Halis Aygün bir süre önce, "2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı, tercihler 23-29 Temmuz'da alınacak." şeklinde konuşmuştu.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?
23-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek tercih döneminin ardından üniversite kayıt süreci 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.